Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogy működik a felmondás?

Hogy működik a felmondás?

Figyelt kérdés
Hogy mondhatok fel ha ki akarok lépni a munkahelyemről? Szólok es akkor masnaptól már nem megyek? Vagy hogy működik? Visszatarthat a munkáltaó? Vagy megtagadhatja a felmondasomat?

2022. dec. 4. 11:42
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
0%
de, nem is akar felmondani...
2022. dec. 4. 16:54
 22/25 A kérdező kommentje:
Kerestem a googlen de nem értettem, gondoltam itt valaki érthetőbben elmodja válaszolva a felmerülő kérdéseimre...
2022. dec. 4. 17:38
 23/25 A kérdező kommentje:
Így legalabb nem akkor esek pánikba amikor majd fel akarok valahol mondani
2022. dec. 4. 17:39
 24/25 anonim ***** válasza:
22: pedig a legelső találatok egyike a profession.hu - és eléggé lebutítva, mindent egyszerűen elmond.
2022. dec. 4. 17:40
 25/25 anonim ***** válasza:

"Írsz egy felmondást, hogy meg kívánod szüntetni a munkaviszonyodat, és beelírod, hogy milyen határidővel (30 nap). Két példányban átadod a felettesednek, vagy a HR-nek, és az egyik példányt általuk aláírva visszakéred."

Ha valaki munkaviszonyt létesít egy munkáltatónál, a munkáltató a két fél megállapodását köteles írásba foglalni. Ez a munkaszerződés.

A munkaszerződés hiányára hivatkozva a dolgozó a munkába állását követő 30 napon belül mindenféle következmények nélkül felmondhatja a munkaviszonyát.

A munkaszerződésben lehet próbaidőt is kikötni. Ha nincs benne a szerződésben, akkor a két fél nem kötött ki próbaidőt. A próbaidő nem egy kötelező elem, csak egy lehetőség. A próbaidő lényege, hogy a próbaidő alatt benyújtott felmondás azonnalinak minősül, tehát a következő percben a munkavégzési kötelezettség megszűnik és még aznap a munkaviszony is. Az indoklás ilyenkor egyik fél részéről sem kötelező.

Próbaidőn túli felmondás esetén életbe lép a felmondási idő. Ilyenkor a munkaviszony megszüntetés nem azonnali, hanem a felmondás közlését (írásban történő átadás) követő napon elindul a felmondási idő. A felmondás indoklása a dolgozó részéről nem kötelező, a munkáltató részéről igen.

Ha a dolgozó mondja fel a munkaviszonyt, akkor a felmondási idő annyi, amennyi a szerződésben szerepel. Ha nem szerepel benne, akkor az MT szerinti 30 nap. Ha a munkáltató mondja fel a munkaviszonyt, akkor a felmondási idő szintén a szerződés szerinti idő. Ha nem szerepel benne, akkor az MT szerinti. Ilyenkor a felmondási idő a munkáltatónál eltöltött munkaviszony hossza alapján növekedhet.

A felmondási időt el kell tölteni a munkáltatónál, mindegy, hogy ki mondott fel kinek. Ha a munkáltató mondott fel, akkor a felmondási idő felének megfelelő időtartamra köteles a munkavégzés alól felmenteni. Erre az időre munkavégzés nélkül is jár bér. A felmondási időt semmi nem szakítja meg, nem hosszabbítja meg. A meghatározott idő elteltével letelik, és az utolsó napon megszűnik a munkaviszony.

A felmondás egyoldalú jognyilatkozat. Ez annyit jelent, hogy nem kell a másik fél beleegyezése, hozzájárulása. Csak közölni kell, mert azzal vált ki joghatást. A közlést követő napon elindul a felmondási idő, ha tetszik a másik félnek, ha nem. Pontosan ezért ajánlott tudni igazolni a felmondás napját.

A felmondást két egyező példányban kell megírni. Az egyiket átadni a munkáltatónak, a másik példányon pedig dátummal ellátva aláíratni vele, hogy átvette és hogy mikor. Innentől kezdve a jogvita kizárva!

Eljárás arra az esetre, ha a munkáltató megtagadja a felmondás átvételét:

Ha ez várható, akkor viszel magaddal két embert, aki a felmondási iraton nevének, lakcímének rögzítésével aláírásával igazolja, hogy X. Y. napon megkísérelted a felmondás átadását, de azt a munkáltató megtagadta.

Innentől kezdve átvettnek minősül még akkor is, ha a munkáltatónak fogalma nincs arról, hogy mi áll benne. Másnap elindul a felmondási idő...

A dolgozónak még akkor is szabályosan kell eljárnia, ha a munkáltató egyébként törvényt sért. Ugyanis az, hogy valamelyik fél nem tartja be a szabályokat, nem jogosítja fel a másik felet arra, hogy azt neki is szabad.

Én ennek az alapszabály betartásnak köszönhettem, hogy megnyertem a volt munkáltatóm ellen a munkaügyi pert. Szabály szerint mentem, nem lehetett semmibe belekötni, ami miatt pervesztes lehettem volna.

A felmondás egyébként egy rém egyszerű irat. Nem kell bele semmi, ami bonyodalmat okozhat. Időpontok sem, és semmi hivatkozás, mivel az eljárást az MT szabályozza. Erre nem kell a másik felet felhívni, utasítani.

Munkáltató neve, címe

Alulírott Buga Jakab (személyes adataid) az Önöknél X. Y. naptól fennálló munkaviszonyomat a mai nappal felmondom.

Dátum és az aláírásod

A felmondás mindig az átadással vált ki joghatást. Tehát ha Te ezt már 2022. május 23-i dátummal megírtad, de csak 2022. december 12-én adod át, akkor december 12-e az az időpont, amihez viszonyítunk. Az átadás napja. Minden határidőt onnan számítunk! Éppen ezért felesleges beleírni, hogy melyik napra mondod fel a munkaviszonyt, mert az átadás napja határozza meg a határidőket, a munkaviszony végét is!

2022. dec. 7. 05:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!