50.000 - 100.000 Ft közötti tartozás miatt érdemes-e bírósághoz fordulni? (nekem tartoznak)
Nem fordulhatsz azonnal bírósághoz, vissza fogják dobni a keresetleveledet. Törvény írja elő, hogy először fizetési meghagyásos eljárást (fmh) KELL indítani közjegyzőnél. Ha az fmh eljárás során az adós nem él ellentmondással, akkor automatikusan végrehajtják a követelésedet. Ügy megoldva, nem kell hozzá bíróság.
Ha az adós ellentmondással él (azaz nem ismeri el a tartozást), akkor alakul perré az eljárás, és megküldik az iratokat a bíróságnak.
Személyes tapasztalatom szerint megéri az fmh az egészen kicsi összegek behajtásához is, mert nagyon gyors tud lenni. De legyenek bizonyítékaid összegyűjtve arra az esetre, ha az ügy perré alakulna...
#5: Köszönöm az infót, nem tudtam hogy előzetesen indítani kell egy fizetési meghagyást.
Az jut még eszembe: az ilyen jellegű követeléseknek mennyi az elévülési ideje? (én szívesen járok a nyakára az illetőnek évekig, hátha jobb belátásra bírom, de nem szeretnék kicsúszni az időből...)
#6: Nem vagyok jogász, nézz utána jogszabályokban az elévülési időnek. Mondjuk azt nem tudom, miért jó évekig az adós nyakára járni, ha fmh-val akár 1-2 hónap alatt is a pénzednél lehetsz?
Pontosítanék, utólag vettem észre, hogy 5-ös válaszomban egy helyen hülyeséget írtam: "Ha az fmh eljárás során az adós nem él ellentmondással, akkor automatikusan végrehajtják a követelésedet." Ez a mondat nem helytálló. Ha jogerőre emelkedett a fizetési meghagyás, de az adós nem fizet, akkor neked kell kezdeményezni a végrehajtást, tehát nem automatikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!