Wolt-ra miért hiszik hogy "leplezett foglalkoztatás" ?
Nekem is van partnerszerződésem a Wolt-tal. De ha ez tényleg valójában egy munkaadó, akkor én hogy vehetek fel magam mellé alkalmazottat a kiszállításokhoz?
Ugyanis egyik haverom aki szintén Woltos, az én alkalmazottam.
Plusz ha akarom bármikor átadhatom másnak a kiszállítás végzését, csak betanítom és csinálhatja helyettem.
Aztán ha ez tényleg egy munkaadó akkor azt hogy engedhette meg az "alkalmazottainak" hogy a városban volt egy hétvégi fesztivál ami miatt este 7-től már egy futár sem volt elérhető kiszállításra mert mindenki bulizni ment.
A Wolt app-ban egyszerűen kiírták hogy a szállítás szünetel mert nem érhető el egyetlen futár partner sem.
# 1
a kormány is közrejátszik ezekben a csalásokban? mi az oka hogy csak 50 ezret fizetnek be? 100 ezret kéne és mindenki csak 50 ezret fizet be?
dehát miért nem hajtják be?
Mit kéne behajtani? Mindenki maga választja meg, mennyit akar dolgozni, keresni és adózni.
Vannak élelmesebb emberek, akik nem akarnak százezreket adózni. Nincs ezzel baj, amíg a rendszer engedi.
Az, hogy te adózol százezret, nem más hibája. Nem elégszik meg mindenki a kis fizetésével, amiből adózik 150 ezret egy olyan államnak, ahol egy műtétre hónapokat, éveket kell várni.
Két nagyon fontos dolgot nem értenek meg azok az emberek akik most a katásokat savazzák:
1. Ti is megfogjátok ezt fizetni, rátok is hatással van. Minden szolgáltatás drágulni fog és hiány lesz. Panaszkodik mindenki, hogy nincs építőipari szakember, aki van az meg kókler, drága vagy hónapokat kell rá várni. Most még drágább lesz, sokan számlát sem fognak adni (nem tudsz majd utólag panaszkodni, behajtani, akaratot érvényesíteni számla nélkül) és még többet kell majd várni.
Megy a panasz, hogy nincs egészségügyi ellátás, a magán meg drága. Az is még drágább lesz. Mit gondolsz sok orvos, szakember nem katázik akár főállásban akár mellékesként mert nem élnek meg a fizetésükből?
Szidjátok a pandásokat meg a woltosokat, akik megint csak két állásban dolgoznak, MERT PÉNZT AKARNAK KERESNI, nem csak robotolni. Sokan suli, egyetem mellett csinálják. Eddig is 500-700 Ft volt a kiszállítás a 2 km-rel arrébb lévő Mekiből. Most lesz 1000 Ft.
2. Nem annyi egy vállalkozás, hogy befizetem az 50 ezret és csókolom. Fizetni kell iparűzési adót, kamarai tagságot, havi vagy éves könyvelési díjakat, esetlegesen alkalmazottakat, szerszámokat, a munkához szükséges anyagokat, irodát, számlázó programot, céges telefont stb...
Ugyanazt látom, mint 2 éve az oltási mizériánál. Az emberek kettéosztódnak, szidják a katást, de közben kihasználták pl. a katás vállalkozók adómentességét. Ha valaki kevesebbet keres a másiknál, akkor dögöljön meg a szomszéd tehene is. De nagyon kevesen és azok is főleg az értelmiségek (vagy kevésbé rosszindulatúak) akik mérlegelnek és gondolkoznak mielőtt a fröcsögésre nyitják a szájukat...
#1 Nézz utána a csalás fogalmának, mert nem vagy vele tisztában.
Törvényben kérik, hogy ennyit fizessek be. Szóval ebben mi is a csalás?
A munkaviszony fogalma kb az hogy folyamatosan egy cegnek dolgozni. Teljesen mindegy hany orat, egy heten hanyszor es hogy mennyit keresel vele. Ha ugyanazt csinalod nap mint nap akkor azt lehetne rendes foglalkoztatásban.
A kata nem azert jott letre hogy a volt futaroknak kedvezzenek. Lehetne ezt a futarkodast alkalmazottkent is csinalni, hany megy hany pizzeria alkalmaz allando futart aki be van jelentve. Csak hogy mindenkinek jobb kataval futarkodni. A ceg nem fizet jarulekot, a katas megússza 50k val.
En meg alkalmazottkent elveszitem a berem 33,5%at ami 150-200k. En is jobban jarnak ha kataskent foglalkoztatna a cégem, csak hogy ez nem lehetseges. Igy nem az en levonasom a sok, hanem a futaroke a keves.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!