Ehhez a sztorihoz mit szólnak az itt gyakran trollkodó informatikusok meg egyéb jól fizetett alkalamzottak?
"Hajrá, gondolják így egyre többen, aztán majdcsak lesz akkora krízis ebben a szakmában, hogy érdemi változás lesz."
Egyet ertek, siman meg lehetne reformalni az oktatasi rendszert, digitalizalni, nagy reszet automatizalni. Persze ameddig olcsobb ehbert fizetni felkegyelmueknek, akik dolgoznak ennyiert, addig nem lesz valtozas.
"6 Olyanokat ismerek, akik takarításból élnek meg. Árufeltőltőnek fel sem veszik őket. Ott is megnézik kit vesznek fel. A túlképzetteket, moletteket nem"
Na, hát én ismerek olyan nyelvszakos tanárt, aki fordítónak állt és most külföldi fordítóirodának dolgozik, dollárért és ismerek olyan matek-infó szakost, aki most data scientist és bruttó 600 körül keres...
#15 Te mi a francról beszélsz? Látszik hogy fogalmad sincs a dolgokról.:D
Én és több ismerősöm is fejlesztőként dolgozunk. Egy haverom akinek bölcsész diplomája van jelenleg Lead Developer egy külföldi cégnél. Járt iskolába hogy megtanulja a programozást? Nem, viszont volt motivációja és megtanult mindent magának.
Amúgy is..a magyar IT felsőoktatás egyenlő a kakával.
#17 Így van, de ahogy írtad, nem kell kijárni külön iskolát, egyetemen nem tanulsz meg normálisan programozni, nagyon max az alapokat tanulod meg.
Mellesleg nagyon sok függ a kapcsolatokon, szerencsén...szerintem manapság több függ ezeken mint magán a meglévő tudáson.
"Szerintem egy kezdő tanári fizetésnek valahol bruttó 600-700 ezer körül kellene lennie"
Ne haragudj, de ezt ugye viccnek szántad? Amellett hogy vmennyire sajnálom a tanárokat, ne hasonlítsunk egy magyart egy finn tanárhoz, ahogy fizetést sem egymáshoz ebből a szempontból.
A magyar oktatási rendszer egy kalap kaki, a tanárok többsége meg teljesen alkalmatlan.
Szép is lenne, ha többet keresnének, mint mondjuk a mérnök kollégamőm, miközben tudásának jó, ha 10%-ával rendelkeznek.
Ha a 0 nulláról újraépítenék az oktatást (Népnyűzó Viktorék nem fogják), akkor megérdemelnék a fizetésemelést, a mostani tanárok nagy része szvsz. sokkal több pénzt nem érdemelnek.
#19: Aha... akkor szerinted teljesen jó így, ahogy van?
Ez egy öngerjesztő folyamat.
1. A tanári fizetés alacsony, a megbecsülés szintén.
2. Akinek esze és tehetsége van, az nem megy tanárnak, mert máshol többet kereshet
3. A tanárok alkalmatlanok, a tanári pálya nem vonzó
4. Vissza az 1. pontra
Ezt a kört csak és kizárólag a tanári szakma anyagi és erkölcsi megbecsülésének visszaállításával lehet megszakítani. Ez persze hosszú folyamat, de muszáj lenne, különben a jövő generációja tanulatlan idióta lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!