Eladtam a házam, ma a vevők azt kérték, hogy papírozzuk le, mi marad az ingatlanban. Én mondtam nekik, hogy amit csak lehet, ami mozdítható, vinni szeretném. Mi a szokás ilyen helyzetben?
Ahova én költözök, ott sincs sokminden és szerintem még abból is el fognak tüntetni, amit tudnak.
Pl. csillárok, villanybojler, kapcsolók stb. vihetők?
Akinek van tapasztalata ebben, köszi a segítséget előre is.
villanybojlert hagyd, villanykapcsolókat elvinni bunkóság azért, de persze megállapodás kérdése :). Csillárokat viheted, de illik valami alap világítást hagyni.
A padlót se szedd fel és a radiátorokat is hagyd a helyén:)
Régi tűzhelyeket általában hagyják, de újabbaknál ez is megállapodás kérdése, csak úgy mint pl a konyhabútor (ez is 99%-ban marad)
Nincs rá részletes jogszabály, csak az
1993. évi LXXVIII. törvény
a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról 91.a § 16. pontja.
Plusz a szerződésben szerepel, hogy megtekintésori állapotban kell szavatolni az ingatlant.
Az alapján a csillár vihető maximum a felsoroltak közül, de még az is lehet per tárgya így.
A többi attól függ, szerződésen kívül miben állapodtok meg írásban.
Nekem pl most a jövőhéten marad a nem beépített konyhaszekrény és fürdőszoba szekrény, de számla ellenében a vételáron felül azt fizetik birtokbaadáskor.
Bele lehet írni a szerződésbe, hogy mi marad, az mindkét fél érdeke lehet. Amit nem írtok bele, az szinte mind vihető, bár van ami bunkóság.
Nálunk pl elvitték a függönykarnisokat és a WC deszkát is, meg lecserélték a csaptelepeket gagyi vackokra (az egyik be se volt kötve), de nem szóltunk, mert kaptunk egy komplett gépesített konyhát...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!