Nagy előnynek számít a mai világban, ha valakinek nincs semmilyen hitele, amit törleszteni kell? Miért adósítják el magukat az emberek hosszú évtizedekig a butaságaik miatt?
Inkabb hatrany.
Ma mar a cegektol is elvart hogy bizonyos szazalek hitelbe alljanak. Igy mukodik a vilag. A bank penzebol tobbet el lehet erni mint soloba.
"Miért adósítják el magukat az emberek hosszú évtizedekig a butaságaik miatt?"
Egy fiktív példa, hogy megértsd: 22 éves vagyok, most végeztem az egyetemen. Szeretnék összeköltözni a párommal, de nincs pénzem zsebből lakást venni. A példa kedvért mondjuk azt hogy diákmunkából és szülői segítséggel mostanáig összespóroltam 5 millió forintot, mellé havi 200-at tudunk rászánni a lakásra. Legyen egy lakás vételára 20 millió, havi bérleti díja 80 ezer.
1. opció: Elmegyünk albérletbe havi 80-ért. Így havi 120-at tudunk félretenni, amiből 10 év alatt jön össze a lakás árához hiányzó 15 millió. Összesen a 10 év alatt 9,6 millió bérleti díjat fizetünk ki.
2. opció: Veszünk hitelre lakást. Van 5 millió önerőnk, a maradék 15 milliót 8 évre vesszük fel, 6 % THM mellett. Így összesen ~19 milliót fizetünk vissza.
Könnyű kiszámolni, hogy hitel nélkül 9,6 milliót, hitellel pedig durván 4 milliót "veszítünk el", mire saját lakáshoz jutunk.
"Nagy előnynek számít a mai világban, ha valakinek nincs semmilyen hitele, amit törleszteni kell?"
Ezt így nem jelenteném ki. Persze, a hitel kötöttséget és bizonytalanságot jelent. Ha kirúgnak, tartósan lebetgszel, bármi történik nem tudod majd fizetni. (Megfelelő hitelbiztosítással azért enyhíthetők a kockázatok.) De ugyanez az albérletre hatványozottan igaz. Az emberek jelentős részének nem a hitelből vásárolt lakás - zsebből vásárolt lakás a két alternatíva, hanem a hitel - albérlet.
(Mivel azt írod hogy "hosszú évtizedekig", feltételeztem hogy ingatlan hitelről van szó és nem 80 ezres áruhitelről a media marktban és hasonlók.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!