Mi történik a gazdaságban hogy ennyi pénzük van az embereknek? Elvileg inflációs időszak van, szinte válság, egyre kevesebbet kellene tudni vásárolnia az embereknek, de úgy költenek mintha végtelen forrás lenne.
Az infláció pont azt jelenti, hogy túl sok pénz van az embereknél, ezért nincs értéke és ezért drágul minden. Az áru, szolgáltatás ugyanannyi az országvban, a fedezetlen pénz pedig több. Valójában azt látjuk, hogy a forint elértéktelenedik. Az Magyar Nemzeti Banknak vannak eszközei megfékezni vagy megállítani
Olvass utána a magyar pengő hiper-inflációjának!
Én a munkámból kifolyólag napi szinten látom, hogy az emberek képesek eladósítani magukat szükségtelen dolgok miatt.
"az embereknek, de úgy költenek mintha végtelen forrás lenne."
Hát így.
4:
Nem ugyanannyi az áru és szolgáltatás. Épp az az, hogy ezt az inflaciót most nem csak a túl sok pénz okozza, hanem a hiány is bizonyos alkatrészekből, nyersanyagokból. Az autógyárak kezdenek leállni, illetve csökkenteni a termelést a chiphiány miatt, de már pl. a bringagyártás is esik vissza. Az építőiparban is a hiány miatt mentek fel az építőanyagok árai. Chiphiánynál például mostani becslések alapján 2024-25 körül fog helyreállni az ellátás.
Szóval most kétoldalú a dolog, egyrészt a QE-vel, az alacsony kamatokkal és ennek következményeként felpörgő hitelezéssel a 2010-es években végig rengeteg pénzt teremtettek, ezt dobta tovább a covid elején tovább pörgetett QE, a másik oldalon pedig a covid óta ellátási zavarok vannak, legutóbb a kínai omikron lezárás és az orosz-ukrán háború miatz.
9-es tehát több pénz van az embereknél, mint áru és szolgáltatás, pont ezt mondtam én is. A pénzt számolatlanul pumpálták a gazdaságba. Abban igazad van, hogy a covid rátért egy lapáttal.
A pénzt pedig ki lehet vonni a gazdaságból, az MNB megteheti, azzal pedig még nagyobb válságot csinálhat. Pengeélen kell beállítani az árfolyamot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!