A hálapénz az orvosoknál miért lett törvénytelen
dolog, miért büntetendő?
8-as, akkor ezt a sztorit hallgasd meg. Anyukám rákos beteg volt, műtétre várt, haldoklott. Nem akarták megműteni, mert nincs kapacitás, majd a hosszú hétvége után, mert most amúgy is minden doki megy nyaralni, majd kap fájdalomcsillapítót. Érdekes, hogy egy boríték azonnal megoldotta, hogy hirtelen lett az orvosnak szabad kapacitása. Hánynom kell az ilyenektől!
2022. febr. 26. 20:33
A pizza futár borravaloja is illegális hivatalosan....
2022. febr. 26. 20:44
"A pizza futár borravaloja is illegális hivatalosan...."
Nem az, törvény engedi.
Kp-ben adott borravaló után adózni sem kell, bankkártyás után igen.
Honnan veszed hogy illegális?
Tudsz paragrafust idézni?
2022. febr. 26. 20:46
13 bocsi de lusta vagyok kikeresni melyik paragrafus tiltja a szürke foglalkoztatást. Olyanról pedig nem tudok hogy pizza futárokra külön törvény vonatkozna, de ha létezikilyen belinkelhetnéd melyik paragrafus engedélyezi.
2022. febr. 26. 20:57
15/24 A kérdező kommentje:
14: A pizzafutárnál nincs szürke foglalkoztatás, hisz nem foglalkoztatod sehogyan, nem adsz neki plusz feladatot a munkáján kívül.
15 Ilyen logika alapján nem létezik szürke munka, hiszem mindenki csak a munkáját végzi és kap egy kis borravalot....
2022. febr. 26. 23:30
Mert ez már nem hálapénz volt sok orvosnál, hanem nettó zsarolás. Amúgy a hálapénz kérését eddig is törvény tiltotta. Az új benne, hogy már elfogadni sem lehet.
2022. febr. 27. 07:23
18/24 A kérdező kommentje:
16: Szürke munka az, amikor a munkáltatód bejelent minimálbérre és zsebbe fizeti a többit. A pizzásnak nem vagy munkáltatója, ügyfele vagy. Ne keverd már össze a dolgokat!
Mindenkinek köszönöm a válaszokat.
Szerintem jól tették és büntessék is keményen, ha valakiről kiderül, hogy elfogadja. Van nekik fizetésük, nem is kevés, szóval nem kell őket félteni, hogy nem tudnak megélni. Viszont az egészségügynek nem erről kéne szólnia, hogy akkor kapsz ellátást, ha csúsztatod a borítékot. Nem azért fizetjük a tb-t, hogy utána még fizetni kelljen pluszban, különben 1 hónap múlva kapsz időpontot, vagy még később. Én pl nem voltam állami orvosnál lassan 10 éve, de fizetem a tb-t, szóval jogosan elvárom, hogy pl nagymamámat ellássák, hogyha szüksége van rá.
2022. febr. 27. 09:08
"A pizzafutárnak azért adod, hogy legközelebb se köpjön a kajádba mert múltkor sem adtál."
Elég kis faluban élhetsz, ha mindig ugyanaz a pizzafutár.
" semmi nem tiltja meg, hogy 50ezres borítékot csúsztassak a pizza átvételekor, sem annak elfogadását!"
A pizzafutár megfelelő adózása esetén ez valóban nem törvénytelen. A hálapénznél többek között az adózás sem volt rendben.
Nem mellesleg a pizzádra köpés és a fájdalmakkal teli napok között szerintem van "némi" különbség. Szerinted a kettő egy szint?
2022. febr. 27. 09:26
Kapcsolódó kérdések: