Mi az a privát kulcs kriptonál, és hogy kapom meg?
Mármint tudom elméletben, hogy mi az, de mégse. XD Szóval, bevásárolok magamnak kriltot, és hagyom a walletben mondjuk Binancen. (Az ugye spot wallet vagy mi a neve) A saját tárcám, ahol a kriptovalutát tárolom. Ott van ilyen privát key? Mert néztem youtube tutorialokat, ahogy regelnek Binancera és vesznek kriptot de valahogy senki nem beszél erről, meg nem derül ki mi az a privat key, csak annyit lársz, hogy felregel a user, vesz forintért vagy egyéb fiat pénzből kriptovalutát, és utána a walletbe megmutatja, hogy ott a kripto, amit vett.
Viszont sok videóba meg mondják, hogy a privàr kulcsot meg kell őrizni, meg 12 szavas azonosító, amit írjunk fel papírra stb, de az hol van? Hogy adják? Azzal, hogy veszek kriptot már lesz privát kulcsom?
Meg mi az hogy hideg tárolás? Ha a walletbe tartom az micsoda?
Bocsi, de nekem ez totál idegen, és hiába nézek már X mennyiségű anyagot hetek óta egyetlen k.baszott youtuber nincs, aki full bénának való módon is elmagyarázná a nullàról gyakorlatiasan az alapokat. Mindenki aki azt pofázza, hogy a nulláról megtanítja a nézőknek rendesen az alapokat, hogy mindenki értse, már a harmadik mondatában legalább hat olyan idegen kifejezést használ, amit azt se tudja a kezdő, hogy micsoda.
Pls. ne oktassatok ki, aki csak azért jönne ide, hogy belém rúgjon egy kérdés miatt, hogy kiélje a frusztrációit, az inkább ne válaszoljon.
Ok, kettő darab totál haszontalan, kioktató válasz máris érkezett, pedig direkt kértem, hogy csak az valaszoljon, aki Konkrétan válaszol is.
Ismerem a googlet, hiába olvastam 50 találatot el, ködösítés mind. Nekem valaki vagy értelmesen írja le, hogy hol tudom megnézni a privát key-t, vagy azt mikor kapja meg az ember, mihez kell pontosan, kell-e ahhoz, hogy csak a walletemben legyen pénz, vagy ahhoz, hogy vissza kiutaljak fiat pénzbe, és onnan a kártyámra, vagy inkább ne válaszoljon. Senki nem lesz f.szább gyerek attól, hogy egy anonim oldalon elkezdi a kioktató janit játszani, amikor az oldalnak az lenne a lényege, hogy fel merjek tenni idétlen kérdést is választ remélve, mert névtelen maradok, és nem nevetnek ki. Csak pár anonim fotelharcos senkiházi elkezdte valamiért úgy érezni, hogy menő dolog anonim harcosként okoskodni névtelenül nulla veszíteni valóval, az oldal szabályzatàt viszotn totál felrúgva, pedig az ÉRDEMI válaszon van a hangsúly. Ha a google megadná az én nézőpontom szerinti választ, ami konkrétan engem érdekel, akkor ott tettem volna fel a kérdést.
Meg az az érdekes, hogy youtube bonance tutorial videókban SENKI egy szóval nem említi a privat key jelentőségét. Mindenki csak mutogatja a ki be utaltatást, de hogy mikor is kell bárhova is a private key-t beírni, vagy hol kéri a rendszer, arról szó nem esik sehol ilyen videóban. Ez érskeelne, hogy akkor az mégis hol jön a képbe, és ez mikor milyen formában kell nekem?
De ember, mit vársz? Senki nem fog egy részletes cikket írni neked arról, hogy mi az, pláne nem konyhanyelven, hogy fel is fogd. Itt egymásra épülő dolgokról van szó.
Egyébként első talalat Googleben a "what is a private key", szépen le is van írva. Miért nem vagy képes saját kutatást végezni?
Szó szerint minden elérhető online,csak akarni kell tanulni.
Na de, hogy ne mondhasd azt, hogy nem segítek, csak kioktatlak, két nagyon jó oktatási anyag lelőhely a Binance Academy, illetve a Crypto.com university. Szépen elolvasod a téged érdeklő cikkeket és máris szert teszel az alapokra.
Ilyen egyszerű.
Kérdező, tényleg hagyjuk az önérzeteskedést, senkit nem érdekel, hogy milyen választ vársz, nagyon idegesítő és modoros ez a "kioktatók kíméljenek" szöveg. Ha kapsz egy jó választ, örülj, ha nem, kutatss tovább. Én írok neked egyet azért szívesen.
A Binance egy tőzsde, ahol kriptót adsz-veszel. Az ott vásárolt kriptó nem nálad van, hanem náluk, ők csak egyenlegeket vezetnek, hogy kinek mennyi kriptót/készpénzt adnának ki, ha ki akarnák venni tőlük. Itt még nincs semmiféle kriptó tárcázás meg 12 szavas azonosító, csak az e-mailcímed, telefonszámod és a jelszavad, mint bármely más weboldalon. Semmit nem kell tudnod hozzá a kriptóról, nyugodtan felfoghatod úgy, mint egy online játékot, ahol az adni-venni gombokat nyomogatod és az egyenlegedet nézegeted. A legtöbb embernek ez pont elég is.
Amikor pénzt veszel ki tőlük, az egy banki utalás formájában történik: megadod a számlaszámod, és ők utalják neked a forintokat vagy eurókat.
Amikor kriptót veszel ki tőlük, az kicsit másképp megy: a kriptó tárcád nyilvános címét adod meg nekik, és oda utalják a kriptót. Ehhez persze előbb létre kell hozni a tárcát.
A 12 vagy 24 szavas azonosító (szakzsargonban: seed) a saját kriptó tárcához kell. Ezekből a szavakból generál neked egy program egy (vagy akár több) nyilvános címet és privát kulcsot. A népszerű tárcaprogramok az összes nagy kriptó hálózathoz (Bitcoin, Ethereum, Binance Smart Chain, Solana, Fantom, Algorand stb) tudnak címet és kulcsot generálni. Ezek önálló hálózatok és semmi közük a tőzsdékhez. Itt már a magad ura vagy, azt csinálsz a hálózaton a kriptóddal, amit akarsz. A Bitcoin hálózaton az utaláson kívül semmit nem tudsz csinálni, de a többin igen: tradelgetsz, farmolsz, stake-elsz, NFT-ket adsz-veszel, sportfogadsz, stb. Gondolom te ilyen videókat nézegetsz.
Ahhoz, hogy legyen valami a saját kriptó tárcádban, a Binance-ről ki kell utalnod az adott kriptót a címedre. A tárcaprogramoddal (pl. Metamask, ami egyben egy böngésző plugin is) csinálsz magadnak egy címet mondjuk a Fantom hálózatra, ha éppen Fantomos dolgok iránt érdeklődsz. A program ki fogja írni a tárcád nyilvános címét, pl. 0x36fa01234... A Binance withdraw menüben kiválasztod a Fantom hálózatot, megadod a címedet, és kiutalsz magadnak 1000 FTM-et. A tárcaprogramodban látni fogod, hogy megérkezett, és onnantól azt csinálsz vele, amit akarsz. Felmész a SpookySwapra vagy más fantomos DeFi oldalra, a Metamasknak engedélyezed hogy összekösse a weboldalt a tárcáddal, és csinálod a dolgodat.
Saját kriptó tárca esetén a seed az egyetlen igazán fontos, megőrizendő dolog. Ha meghal a géped, a seed alapján egy új gépen is vissza tudod állítani a tárcádat és az összes címedet-kulcsodat.
Ha el akarod adni a saját tárcában levő kriptódat, először vissza kell hoznod a Binance-re. A Binance-en a deposit menüpontban követed az utasításokat. Kiválasztod a hálózatot, ahonnan utalni akarsz, ők megadnak neked egy címet, és a Metamaskkal oda utalsz. A Binance figyeli a megadott címet, és ha kriptó érkezik rá, jóváírja a felhasználódnak, te meg eladhatod és a kapott összeget kiutalhatod a bankszámládra. Kb ennyi.
#5 talan így működne normálisan a gyk, ha nem lenne ennyi retardált, frusztrált gyökér az oldalon.
Valóban első értelmes válasz, amit olvastam én is, kár, hogy kellett hozzá egy jó nagy kiosztás előtte, mert addig csak a barmok jöttek az egymondatos google baromsággal, de ez a válasz megmutatta miről szólna ez az oldal egyébként...
Ja, és amit leírt ide, azt egyetlen cikk sem írja ilyen részletesen és pontosan, szóval a google találatok amúgy pont egy rakás hulladék lett volna a témában. Jó lenne ha mindenki le is állna ezzel a google témával. Az nagyjából semmire nem való, de ilyen komoly szinten biztos nem kapni választ egyetlen kérdésre sem ebben a témában.
A másik meg, hogy arra is gondolni kellene, hogy egy kérdésből nem csak a kérdező tanulhat, hanem mások is, akik keresgélnek a témában. Sok témában régen én is olvastam gyk kérdésekre adott válaszokat, és amikor még nem volt ennyi nyomorult, akkor volt, hogy nekem már kérdést se kellett feltennem, mert más kérdéséből megkaptam a választ.
Azért beszédes, hogy ma már úgy kell feltenni egy kérdést, hogy a kérdés végén könyörögni kell, hogy nyomorultak inkább ne válaszoljanak rá. Meg vicces, ahogy olvasom a válaszokat, látni mennyi frusztrált van, mennyien vergődnek, szidják egymást egy anonim oldalon, élőben ugyanezek az emberek, ha valakivel szemben állnának, a sz.r is vigyázban állna bennük, csak itt szoktak okoskodni. Szóval sokat romlott a színvonal évek alatt, elég megnézni ma egy átlag kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!