Képtelen vagyok spórolni, tudnátok takarékossági tippeket írni?
Ez tényleg annyiból áll hogy ne költs annyit, ne költs felesleges dolgokra. Költekezz racionálisan.
Egy időbe én is ezzel a "dolgozok, megérdemlem" hozzáállással voltam, de nem túl célra vezető. Azóta múlt ez el, ami óta a lelki egészségem kicsit valamennyire helyre rázódott. Nem azt mondom hogy egy fillért nem költök magamra, ami kell azt megveszem. De nem ilyen impulzusból vásárolok, hogy "szar a kedvem akkor veszek valamit hogy jobban érezzem magam". De magamból kiindulva tudom, hogy hiába írom le ezeket, ha te éppen nem tudsz azonosulni ezzel a szemláletmóddal, akkor falra hányt borsó.
Ha pár nap alatt mindent elszórsz, akkor elég komoly a gond.
Fogjál borítékokat, írd rá a hónap napjait, és határozz meg egy napi kereted, pl a fizetésed 35-öd részét.
Minden nap csak annyit költhetsz, ami az adott borítékban van. Ezzel talán megszokod, hogy hónap végéig kitartson a pénzed.
Ami nem került borítékba, azt meg tedd félre egy befőttesüvegbe, és ne nyúlj hozzá.
Később csökkentheted a napi pénzösszeget, és több kerül a befőttesüvegbe.
"Mert megérdemli" - tökéletes áldozata a fogyasztói társadalomnak és a reklámoknak :-(
Nem pszichológus kell, kérdező, hanem ÖNFEGYELEM! - hogy nem veszel meg mindent, amit meglátsz, megkívánsz.
Megkérdezheted magadtól, mielőtt megveszed:
- tényleg szükségem van rá?
- holnap is ugyanúgy meg akarom venni? (pl. mielőtt megveszel valamit, alhatnál rá egyet :-)
Meg a borítékos ötlet is jó - ha be tudod tartani.
Amúgy a szüleidnek legalább hazaadsz valamit vagy csak mindent magadra költesz?
Kedves kérdező egyrészt azt fontos tudni mennyit keresel mert nem mindegy hogy nettó 150 vagy 600 az a pár nap alatt kifogyó összeg. Másrészt ez hogy megérdemlem valami olyasmit sugall, hogy:
1) egyrészt ezzel próbálod magad valamiért kárpótolni, tehát valamilyen hiányállapot van az életedben.
2) Nincs sok örömöd másból és így próbálod pótolni.
Szóval amíg ezt a hiányt nem fedezed fel, nem biztos hogy sokat segítenek a spórolási tippek. A pszichológus tényleg javasolt, vedd befektetésnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!