Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogy lehet ilyen borzalmasan...

Hogy lehet ilyen borzalmasan sok pénze a magyar embereknek? Tömve vannak a boltok, mindenki nyakra főre vásárol mindenfélét, ingatlanpiac szárnyal

Figyelt kérdés

2021. okt. 3. 19:05
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem azért kicsit elkeserítő. Illetve én is gyakran felteszem ezt a kérdést. Fiatal mérnök párosként 4 éve kb. erőnkön felül vettünk lakást 80% hitellel mindenféle hátszél nélkül. Ez a hitelösszeg ma már szinte semmi, ellenben a lakásunk értéke azóta megduplázódott. Ez még akár sikersztorinak is elkönyvelhető lenne, csakhát mi a lakást átmeneti állomásnak szántuk, mennénk tovább családi házba. Míg 4 éve 29-32 millióért a környékünk lehetett venni egy újépítésű házikót, azok ma olyan 60-65 millióért mennek.

Akkor vettük a lakásunkat 16-ért, még 14 millió kellett volna egy házhoz. Ma a lakásunk kb. 32-t ér, de ki kell pótolnunk még legalább 30-cal ahhoz, hogy ugyanolyan házat kapjunk, mint amit kinéztünk 4 évvel ezelőtt.

Szerintem ez valahol azért elkeserítő. Tök jó a CSOK, de senkit nem gazdagít, sőt... Egyre inkább csak adósságba viszi a családokat a sok családtámogatásnak nevezett kedvezményes hitel.

Ha mi, átlagon felül kereső mérnök páros el vagyunk keseredve a Budapest agglomerációs árak miatt, akkor gondolom, hogy aki fele ennyit keres, mit érezhet a környéken... Egyszerűen kilátástalan lassan.

2021. okt. 4. 09:23
 12/21 anonim ***** válasza:
67%

#2: hogy lehet ekkora ökörséget írni? Tényleg nem drágák az ingatlanok, és ezt azzal próbálod magyarázni, hogy más országokban még drágább? Egyrészt: nem igaz. Rengeteg olyan ország van (még a régiónkban is), ahogy olcsóbbak az ingatlanok, mint itt. Másrészt: ahol drágábbak, ott nem csak arányaiban keresnek többet az emberek. Igen, van ahol 2x ennyibe kerül az ingatlan, miközben 3-5x annyi a jövedelem. Jövedelem-arányosan nagyon drága itt az ingatlan.

Ja, és persze, nem csak Budapesten lehet ingatlant venni, hanem Szabolcsban is. Ahol cserébe nincs munka, meg fizetés, amiből meg lehet élni.

VAgy nálad csak az M1 jön be, azért vagy ilyen "okos"?

2021. okt. 4. 13:14
 13/21 anonim ***** válasza:
38%

Igazabol 12 es te irsz okorseget :))

Van szep kis statisztika arrol hogy europa legnagyobb nagyvarosaiban hany adott orszag minimalberebe kerul egy kozel ugyanakkora ingatlan es szinte mindenhol 17-20 ev korul van ez a szam budapesten 10 vagy 12, nem emlekszem pontosan.

Ajanlom figyelmedbe a tobb tanulast es magad kepzeset mielott kioktatnal masokat

2021. okt. 4. 13:24
 14/21 anonim ***** válasza:
51%

#13: nem, nincs ilyen statisztika. Ha lenne, idecitáltad volna.

Bécs drágább picivel, a környező országokban mindenhol olcsóbb az ingatlan. Nyugat-Európában pedig mindenhol jóval magasabbak a fizetések, még Olaszországban is, ahol kb hasonló ingatlanárak vannak arányaiban, 2x-es a jövedelem.

Nem kioktatásnak szántam, szimplán rosszul tudod.

2021. okt. 4. 13:41
 15/21 anonim ***** válasza:
70%

Pont azt nem kaptam meg, de itt van egy hasonlo:

[link]

Minel nagyobb a szam annal jobb:

" A ratio higher than 100 means that the nominal house price is higher than the nominal disposable income per head and housing is therefore comparatively more affordable. "

Csomo podcastot hallgatok fogalmam nincs h melyikbe hallottam szoval nem fogom neked kikeresni...

2021. okt. 4. 14:46
 16/21 anonim ***** válasza:

MI az hogy "borzalmasan sok pénze a magyar embereknek"?

A lakosság kb 1/5-e mélyszegénységben él.

Az átlagkereset nem éri el a nettó 250ezer forintot sem (mármint a valós), azaz a lakosság jelentős többsége e körüli összeget keres, ami a mai árszínvonalakhoz képest nagyon kevés.

Rengetegen nélkülöznek, néhány tízezer forint jut élelemre, ennek következtében Magyarországon meglehetősen rossz az általános egészségi állapota az embereknek, amit tovább ront az egészségügy szétzilálása, a betegek magánegészszégügy felé kényszerítése, ami ismét csak egy szűk réteg számára elérhető.

Miközben az élelmiszer árak (kenyér, húsok, zödségek, gyümölcsök, hogy mást ne mondjak) az elmúlt 1-2 évben 30-70%-kal emelkedtek, az üzmanyagárról nem beszélve, ami ugye minden másra is ki fog hatni, a gyenge forint szintén erős áremelő hatású.

Ma egy lakás (mondjuk 1+2 szobás, nem nagy, nem luxus) átlagosan 50 milla, ami azt jelenti, hogy kb 16 évi átlagfizetés minden fillérjének félrerakása után már meg is veheti az átlag magyar, vagy összekaparhat valahonnan (?-eleve kizárt) 15 millát beugróra majd kifizeti a jövedelme felét hitelre 25 évig.

Hol is van az a sok gazdag ember?

2021. okt. 5. 08:21
 17/21 anonim ***** válasza:
53%

16# Az ország mely területén élsz?

Mert itt Budapesten és az agglomerációs településeken (Dunakeszi, Remeteszőlős, Nagykovácsi, Budakeszi, Biatorbágy, Budaörs, Törökbálint, Érd, Szigetszentmiklós, Halásztelek és körbe sorolhatnám) ömlenek a piacra az újépítésű lakóparkok és családi házak, ikerházak, amik el is kelnek. Olykor egymásra licitálva ráadásul és nem egy családi házról beszélek, hanem mondjuk egy 800 lakásos lakópark minden egyes lakásáról, amikből talán 40 marad új tulajdonos nélkül az átadásig, a többi mind elkel már tervező asztalról (ez egy élő példa). Gomba módra nőnek ki ezek a földből. Valakinek van pénze megvenni... ha üresen maradna, nem szaporodnának ilyen gyorsan.

Nyilván nem mindegy a fókuszpont. Milyen csoporthoz méri magát az ember. Én akarva-akaratlanul is észreveszem, hogy kezd hatalmas szakadék tátongani a különböző társadalmi rétegek között, mi meg valahol a szakadék közepén állunk egy kis sziklateraszon. Lefelé nézve értem milyen könnyű lezuhanni és milyen nehéz felmászni. Felfelé nézve meg egyszerűen felfogni sem tudom, hogy hogy lehet odakerülni...

2021. okt. 5. 08:31
 18/21 anonim ***** válasza:
57%

#16: erről beszélek. Van egy szűk réteg (az ország összlakosságához képest) akik megvehetik ezeket a lakásokat, de a túlnyomó többségük nem a fiatalok közül esik ki, vagy akik igen, ott a szülők teszik a seggük alá a szép új lakást.

Én az átlagról beszélek, azokról a fiatalokról, akik (jó esetben) egyetem után elhelyezkednek nettó 2-300ezerért maximum, és esélyük nincs lakást venni a következő 10 évben...

Az, hogy néhány ezer család megengedheti magának, hogy ingatlant vegyen, messze nem azt tükrözi, hogy hú de jól élnek a magyarok. egy kis részük jól él. A többség meg nem.

2021. okt. 5. 09:19
 19/21 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy nem mindegy mihez hasonlítasz. Amíg vidéken éltem én is így láttam. Többet láttam a szegénységből, mint a gazdagságból. Ma Budapest egy jólmenő agglomerációs városában élek, ahol többet látok a gazdagságból, mint a szegénységből. Nem egy ember él ilyen eszméletlen gazdagságban és nem is 100. És mivel most ez szúrja ki a szemem, nyilván az vetődik fel az emberben, hogy honnan van embereknek ennyi pénzük... Gondolom a kérdező is hasonló környezetben élhet. De ha már egy egyszerű családi házat nézek sem lehet közvetlen agglomerációban normális ingatlant lassan 60 millió alatt kapni és elkelnek... Tudom, hogy nem ez az országos átlag, még is azt mutatja, hogy eszméletlen pénzek mozognak az embereknél. Méghozzá több ezer embernél.

Illetve nyilván azt sem kell elfelejteni, hogy Budapesten nagy mértékű a külföldi befektetők köre is. Vagyis nem minden fekete, vagy fehér.

2021. okt. 5. 09:54
 20/21 anonim ***** válasza:

#15: bár nem tudom, milyen podcastokat hallgatsz, de általánosságokban nem pont egy podcast minősül objektív, tényeken alapuló hírforrásnak :)

De akkor tessék, én hozok neked tényeket. Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy az ember mondjuk egy diplomás marketing szakember, fiatal, 1-2 év gyakorlattal, a menyasszonyával terveznek családot alapítani, szeretnének egy átlagos 1+2-es lakást. Lássuk, mire képesek:

(Szándékosan még csak nem is egy átlagos, vidéki munkásembert vettem alapul, ahol még rosszabb lenne a helyzet).

Budapest:

nettó jövedelem: 800 EUR - 280.000 HUF

lakás ár: 145.000 EUR - 50.750.000 HUF

Bécs:

nettó jövedelem: 1,900 EUR - 665.000 HUF

lakás ár: 230.000 EUR - 80.500.000 HUF

Pozsony:

nettó jövedelem: 1,500 EUR - 525.000 HUF

lakás ár: 200.000 EUR - 70.000.000 HUF

Prága:

nettó jövedelem: 1,700 EUR - 595.000 HUF

lakás ár: 5.000.000 CZK - 70.000.000 HUF

Bukarest: nettó jövedelem: 5,000 RON - 360.000 HUF

Lakás ár: 100.000 EUR - 35.000.000 HUF

Berlin: nettó jövedelem: 3.000 EUR - 1.050.000 HUF

Lakás ár: 300.000 EUR - 105.000.000 HUF

Róma:

nettó jövedelem: 1,800 EUR - 630.000 HUF

lakás ár: 200.000 EUR - 70.000.000 HUF

És még tudnék 3-4 országból hasonló konkrét példákat hozni.

De gondolom erre is van valamilyen propaganda szöveged, csak az a baj, hogy mind sántít.

2021. okt. 5. 10:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!