Hogyan szakíthatom meg a határozott idejű munkaszerződést?
Olyan problémám van, hogy egy multinál kezdtem el dolgozni értékesítőként, mert a covid helyzet miatt hirtelen új munkát kellett találnom. Sajnos csak ez volt terítéken. Egyre több olyan tényező mutatkozik, hogy úgy érzem s.o.s. szeretnék menekülni innen. A baj az, hogy határozott idejű a szerződésem és már lejárt az 1 hónapos próbaidőm, de biztos, hogy nem bírok itt ki félévet még.
Az alábbi problémák merültek fel:
- számomra a legsúlyosabb az, hogy az én felelősségem aláhelyezett kasszában a szünetem alatt más kollégák is belekasszáznak. Természetesen a hiányt napvégén velem fizettetik ki.
- 13 órát meghaladó munkaidők, ahol leülni nem lehet egy percre sem. Rugalmatlan beosztás, hatalmas elvárások, folyamatos stressz, úgy kezelnek, mint egy h*lyegyereket. Természetesen ezek mellé a fizetés kritikán aluli. A beígért bónuszokból inkább elvesznek mindenféle indokokkal. Szabadnapjaimon is hívogatnak, be kell mennem megbeszélésekre, elvárják, hogy szabadnapokon is munkával foglalkozzak. Nem tehetem meg és nem is szeretnék otthonülő munkanélküli lenni, elég volt ez a covid-os időszak. Találtam pár korrekt álláshirdetést és ha felvesznek egy jobb helyre, szeretnék lépni.
Kérdés: Ezek fényében hogyan tudom felmondani a határozott idejű szerződésemet? Van erre bármilyen lehetőségem? Kis kapu?
A segítséget és a válaszokat előre is köszönöm.
ügyvéd!!!
42. Azonnali hatályú felmondás
78. § (1) A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél
a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
(2) Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. A tudomásszerzés időpontjának, ha az azonnali hatályú felmondás jogát testület jogosult gyakorolni, azt kell tekinteni, amikor az azonnali hatályú felmondás okáról a testületet - mint a munkáltatói jogkört gyakorló szervet - tájékoztatják.
(3) A munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén a munkáltató köteles a 70. § (3) bekezdésében és a 77. §-ban foglaltakat megfelelően alkalmazni. *
79. § (1) Azonnali hatályú felmondással - indokolás nélkül - megszüntetheti
a) a fél a munkaviszonyt a próbaidő alatt,
b) a munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt.
(2) Az (1) bekezdés b) pont szerinti megszüntetés esetén a munkavállaló jogosult tizenkét havi, vagy ha a határozott időből hátralévő idő egy évnél rövidebb, a hátralévő időre járó távolléti díjára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!