Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Lehet abból probléma, ha...

Lehet abból probléma, ha kértem adószámot, de végül mégsem tudtam bevételt szerezni?

Figyelt kérdés
Úgy volt, hogy lesz egy melóm, amivel bevételt szerzek, ezért adószámot igényeltem, meg is kaptam, beregisztráltam a NAV online számlázójába is, hogy ha kész a meló és megkapom a pénzem, rögtön tudjam is számlázni, stb. Végül azonban nem lett meg a meló. Lehet abból bármi probléma, hogy adószámos magánszemély lettem és a számlázóba is regisztráltam?

2021. jún. 4. 11:03
 1/2 anonim ***** válasza:
Nem lehet gond. Ha akarod meg is szüntetheted.
2021. jún. 4. 12:03
 2/2 anonim ***** válasza:

Nem. Adószámos magánszemélynek csak akkor kell számláznia, adóznia, ha valóban történt pénzmozgás. 0 bevételre 0 felelősség.

Pont az ellenkezőjéből lehet bajod (tevékenységtől függően)

Ha elvégzed a melót és kiszámlázod, akkor ha bekerülsz egy szúrópróbába, megütheted a bokád.

Őstermelő, állatorvos, ügyvéd, szabadalmi ügyvivő, közjegyző, önálló bírósági végrehajtó, ingatlanbérbeadó és szálláshelyszolgáltató tevékenységet, valamint "szellemi szabadfoglalkozású", azaz művészeti tevékenységet lehet adószámos magánszemélyként végezni.

MINDEN más "nyereség- és vagyonszerzési célú" tevékenység csak egyéni vállalkozóként végezhető.

Ha egy haverod kér meg, hogy 10.000-ért dobj össze neki egy landing page-t, de kellene neki számla róla, akkor azt csak egyéni vállalkozóként adhatsz, adószámos magánszemélyként nem.

"Direktben" nem fog vele foglalkozni a NAV a kis összeg miatt, viszont az ellenőrzésre véletlenszerűen kiválasztott számlák közé bekerülhet.

És mivel a Covid miatt rengetegen kezdtek bele ilyen apró, "egyszeri" munkákba, a NAV nagyon rászállt az ilyenekre.

2021. jún. 4. 12:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!