Szabálysértési bírság elévülését ki lehetne-e várni?
Angliában dolgozom, nyáron voltam Magyarországon, és 14 napot tölöttem házi karanténban. Az utolsó nap még 6 óra volt a karantén végéig, és elmentem bevásárolni, és pont akkor jöttek a rendőrök ellenőrizni. Mobilon hívtak, elmondtam nekik, hogy vásárolni vagyok, és ezért feljelentettek. Ötvenezer forint bírságot kaptam. Kértem meghallgatást, mivel egészségügyi dolgok miatt vásároltam be, egy darabig felfüggesztették az ügyet, mivel nem tartózkodom Magyarországon, de ebben a hónapban adtak meghallgatási időpontot, amire nem tudok elmenni, és még képviselőt se tudok küldeni.
A 2012. évi II. törvény [ Szabs. tv. (új) ] szerint 6. § (1) Nincs helye felelősségre vonásnak, ha a szabálysértés elkövetése óta hat hónap eltelt (elévülés)
Illetve
(6) A cselekmény elkövetésétől számított két év elteltével nincs helye szabálysértési felelősségre vonásnak.
Arra gondoltam, hogy két évig nem megyek Magyarországra, megvárom az elévülést.Tudomásom van arról, hogy a bírságot külföldi számláról is behajthatják, viszont arról nem tudok, hogy a karanténelhagyás-kategóriát ugyanúgy be tudják-e hajtani, mint a közlekedési bírságokat. Arról is tudok, hogy átadhatják az ügyet a NAV-nak, akik ráterhelik a behajtási költségeket, így az összeg nőne. A NAV-tartozás elévülése öt év, és minden egyes változással újraindul.
Ismerősöm szerint ilyen kis összegért nem fognak fáradozni, nem fogják behajtani küldöldön tartózkodó személytől.
Mit érdemes tennem, fizessem be, vagy számíthatok-e arra, hogy a két év elévülést ki tudom várni?
Az eljárást le tudják folytatni nélküled is. Aztán behajtjak rajtad a büntetést.
A legegyszerubb az volna, ha kifizetned....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!