Ez közúti szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősül?
Egy hegyi/föld úton (nem forgalmas közúton) a hó miatt sikerült fejre borulni a kocsimmal. Az egyik utasnak kificamodott a válla ezért mentőt hívtunk azok pedig rendőrt. A válla valószínűleg 8 napon túl gyógyuló lesz.
Ebben az esetben milyen büntetésre számíthatok?
Nem voltam ittas, büntetlen előélet, bírság is csak parkolásért volt.
Számít, hogy ez nem közút volt?
Mivel személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, hivatalból kell értesíteni a rendőrséget a mentőknek.
De a kérdés alapján csak megjelentek, nem intézkedtek, jegyzőkönyv sem készült.
Túl aggódod a dolgot.
Akár 8 napon belül gyógyul, akár azon túl, bűncselekmény; a bűncselekmény minősítése és büntethetősége különbözik.
Aki más testi épségét vagy egészségét sérti, testi sértés bűncselekményét követi el.
Ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon belül gyógyul, az elkövető könnyű testi sértés vétsége miatt büntetendő.
Ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon túl gyógyul, az elkövető súlyos testi sértés bűntette miatt büntetendő.
↑ 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről 16. §
Mivel a sérülésokozás büntető-, és nem polgári peres ügy, ha a hatóság tudomására jut, hivatalból járnak el.
A sérülés okozásáért feltételezhetően nem kapsz letöltendő szabadságvesztést, lehet, még felfüggesztettet sem, valószínűleg csupán pénzbírságot. De ezt a helyzet pontos körülményei alapján fogják mérlegelni. Jogszerűen kiszabhatnak egyidejűleg szabadságvesztést és pénzbírságot is.
Ezen kívül, ha a hatóság közlekedési vagy egyéb szabálysértést állapított meg, akkor a szabálysértés miatt szabálysértési eljárást folytat le, aminek a kimenetele lehet pénzbírság, és akár vezetéstől eltiltás is. (Ha eltiltásról határoznak, annak mértéke 1 hónaptól 1 évig terjedhet. Ha eléri a 6 hónap időtartamot, akkor sikeres utánképzés után adják vissza a vezetői engedélyt.)
Ha a sérültnek van kártérítési követelése, és nem tudtok megegyezni, akkor polgári peres eljárásban kérheti a követelése jogosságának megállapítását; ezt bevonhatják a büntetőügybe.
Nyilván nem a havat hibáztatom a balesetért, azért én felelek.Inkább csak arra utaltam, hogy nem stop táblánál, belvárosban 90-nel mentem neki valakinek.
Az út jellegét nem ismerem. Kis forgalmú út (napi 1-2 autó)
Volt rendőr, volt jegyzőkönyv is. Szóval tuti lesz büntetés, csak nem tudom mire számítsak. Jogsi elvétel meg többszázezer vagy kevesebb?
Ha az utasod buntetojogilag 8 napon belül gyógyuló sérülést szerzett, akkor szabalysertes, ha 8 napon túli sérülést szenvedett, akkor sajnos bűncselekmény.
A kórház által kiallitott ambuláns lapra rá van írva.
Amennyiben súlyos a sérülése, a rendőrség buntetoeljarasjogi szemlét tart a helyszínen.
Penzbirsagra valamint buntetopont kiszabasara szamithatsz.
A testi sértést ne keverjétek ide, az teljesen más.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!