Mennyibe kerül egy lakás átajándékozás?
Régen a szülők a gyerekre íratták a házat, az anyuka a haszonélvező, apuka elhunyt. (az ő nevén volt először)
A gyerek még kiskorú de úgy alakult hogy ráiratnák az édesanyjára, hogy ne legyen a házon haszonélvezeti jog.
Ennek mi lenne a menete?
Tehát ha a gyerek beleegyezik sem lehetséges?
Ha jól tudom 16 éves
"Esetleg olyan nem lehetséges, hogy a szülő lemond a haszonélvezeti jogáról?"
De lehet, de akkor a gyereké lesz tehermentesen az ingatlan.
"Tehát ha a gyerek beleegyezik sem lehetséges?"
Nem. A törvény a kiskorút védi, és az nem szolgálja az érdekét, hogy egy nagyobb értékű vagyontárgy csak úgy kikerüljön a tulajdonából. És ez szerintem így is van jól.
A haszonélvező a haszonélvezeti jogáról bármikor lemondhat.
Ez semmilyen szempontból nem érinti az ingatlanon fennálló tulajdonjogokat, tehát ha lemond a haszonélvező a jogáról, attól még a gyerek marad az ingatlan tulajdonosa.
Megkérdezhetem, hogy a haszonélvezeti jog miért zavar?
Le lehet mondani a haszonélvezeti jogról. A tulaj ugyanúgy a gyerek marad. Így sem lehet eladni a házat, ha erre irányul a kérdés.
Miért gond a haszonélvezet?
Lemondhatsz a haszonélvezeti jogról, de el nem fogod tudni adni.
Milyen szülő az, aki megkárosítaná a saját gyerekét?
Itt nem azzal van a gond, hogy haszonélvezettel nem lehet hitelt felvenni, hanem az, hogy a haszonélvezeti jog nem lehet a fedezet, arra nem tudnak jelzálogot tenni.
Ha lemond a haszonélvezetről, akkor sem tudja fedezetként a gyerek házát ajánlani, ahogy a te házadat sem, mert egyik sem az ő tulajdona.
Amúgy nem csak jelzálog hitel létezik, felújításra lehet személyi kölcsönt is felvenni, úgy is vissza lehet igényelni a felújításra költött összeg felét a megfelelő feltételek fennállása esetén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!