Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Lakás eladóként mire kell...

Lakás eladóként mire kell figyelnem a szerződés kötésekor?

Figyelt kérdés
A vevő hozza az ügyvédet. Foglaló fizetéskor már aláírjuk a papírokat. Úgy tudom letétbe kell helyezni a földhivatali hozzájárulást. Nem játszhatnak ki valahogy?
2021. febr. 15. 08:22
 1/9 anonim ***** válasza:
76%

Mondjuk arra, hogy nem sajnálsz majd 30-50e forintot, hogy a szerződés egy példányát elvidd egy SAJÁT ügyvédhez aki átnézi és jelzi, ha számodra hátrányos kitételt tartalmaz...

A másik fél ügyvédje hivatalból a saját ügyfele érdekeit fogja képviselni - csak annyi megkötése van, hogy jogszerűtlen kitételt nem tehet a szerződésbe, de számodra hátrányosat minden további nélkül.

2021. febr. 15. 08:38
 2/9 anonim ***** válasza:
76%

"A másik fél ügyvédje hivatalból a saját ügyfele érdekeit fogja képviselni"

Nem, bármily hihetetlen, hiába a vevő fizeti az ügyvédet, attól ő még mindkét fél érdekeit képviseli, szem előtt tartja az igényeket és kéréseket. Persze ha az eladó biztosra akar menni, akkor valóban megkérhet egy "saját" ügyvédet, hogy olvassa és értelmezze az orra alá nyomott szerződést.

2021. febr. 15. 08:59
 3/9 anonim ***** válasza:
76%

Maximum elméletben. :) Meg a mesében :D

Én fizetem az ügyvédet és azt kérem tőle, hogy jogszerű keretek között írjon bele feltételekete (pl. mikor hagyják el az ingatlant, foglaló vagy előleg csak, hogy a legegyszerűbbeket említsem) gondolkodás nélkül bele fogja írni. Miért ne tenné?

2021. febr. 15. 09:06
 4/9 anonim ***** válasza:

Foglalónál,mi állhat benne. Hogy mikorra fizeti ki a fennmaradó részt .

Mit keres ott föld hivatal?

Amíg nincs teljes vétel ár addig semmit se .

2021. febr. 15. 09:08
 5/9 anonim ***** válasza:

Igen, te kéred, mit írjon bele, és a másik félnek is vagy megfelel, vagy nem, és ennek megfelelően kéri a szerződés módosítását. És így tovább, amíg az szerepel majd benne, ami mindkét félnek megfelelő.

Persze ha az a kiindulási alapod, hogy a másik fél sík hülye, akkor megáll az érvelésed.

2021. febr. 15. 09:11
 6/9 anonim ***** válasza:

Pontosan. 100 emberől kb. 5 ha tudja értelmezni egy ingatlan adás-vételi szerződés szövegét... Mikor vettük a mostani házunkat az eladó teljesen átlagos ember volt és legnagyobb megrökönyödésemre úgy akarta aláírni a szerződést, hogy el sem olvasta! Én szóltam rá, hogy azért fussa már át mielőtt aláírja... Szerinted egy ilyen eladó vagy vevő észrevenné pl. a közművekre vonatkozó kitételeket? :)

2021. febr. 15. 09:16
 7/9 anonim ***** válasza:
Arra, hogy alaposan olvasd át a szerződést. Ahogy minden szerződést.
2021. febr. 15. 09:22
 8/9 anonim ***** válasza:

Szerintem teljesen felesleges másik ügyvédhez vinni. Le kell ülni, elolvasni és értelmezni. Ha valami nem tiszta, akkor feltenni az ügyvédnek a kérdést, hogy ez mit takar.

Ha ezt mindenki megtenné, akkor soha senki nem kerülne előnytelen helyzetbe, hiszen pontosan tudná mit vállalt. Ha pedig vállalja, vagyis aláírja a szerződést, akkor később nem mondhatja, hogy az számára előnytelen. Illetve mondhatja, de akkor annak kockázatával már tisztában volt.

Előnytelen lehet pl. a kötbérezés rád nézve, ha nem költözöl ki időben, mégis simán bevállalhatod, ha tudod, hogy márpedig időben elköltözöl, így már nem is előnytelen.

Szóval annyi a titka, hogy le kell ülni és el kell olvasni.

A feltételeket, ütemezéseket úgy is együtt beszélitek meg. Igazából ez a lényeg az egészben.

2021. febr. 15. 15:11
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Számit valamit, ha cég veszi meg?
2021. febr. 16. 00:06

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!