Határozott idejű munkaviszonnyal jogosult leszek CSED-re és GYED-re?
Csak akkor kaphatod a CSEDet es a GYEDet ha aktiv munkaviszonyod van a szuleskor vagy a munkaviszonyod max 42 nappal szules elott szunt meg.
Ha ezek nem jatszanak, akkor csak GYESre vagy jogosult, ami havi 28ezer koruli osszeg.
Ahogy előttem már írták, a szülés időpontja határozza meg, hogy milyen ellátásra leszel ilyen esetben jogosult. Ha pont "rosszkor" szülsz, akkor csak GYES-re, ha "jókor", akkor pedig mind CSED-re, mind GYED-re jogosult lehetsz.
Én is számoltam a napokat, és izgultam, hogy bizonyos időpont után szülessen meg a fiam, mert akkor magasabb összegű GYED-re lettem jogosult, mintha előbb született volna meg. Azért az sem mindegy, hogy havi 60 ezer, vagy 90 ezer a gyerek 2 éves koráig. :)
És abban az esetben, ha az álláskeresési járadék legmagasabb összegét megkapom, ami ha jól tudom 167. 400 Ft, akkor ugye a CSED 2021. július 1-től a naptári napi alap 100%-a lesz.Ez azt jelenti, hogy ezt az összeget meg is kapnám?
Bocsánat a sok kérdésért:)
Igazából azt próbálom kiokoskodni, hogy hogyan járnék jobban.
Még mielőtt bárki szóvá tenné, nem, nem a pénz miatt fogunk gyermeket vállalni, de nyilván nem mindegy, hogy menny pénzből fogunk gazdálkodni.
Jelenleg ugye határozott munkaszerződésem van 2021. decemberig. Itt a bruttóm 290, ami teljesen jó, de mint ahogy most világossá vált számomra, ez sok jót nem jelent a GYED-re és a CSED-re való tekintetben.Esetleg még a diplomás GYED jöhetne szóba, mivel levelezős hallgató is vagyok,de nem biztos, hogy anyagilag jobban járnék
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!