Azt szeretném ha a legkisebb gyerekem kapja meg a lakásunk a halálunk után. Milyen módon kell megcsinálni az öröklést , hogy ne lehessen belekötni ? Leírást lent!
Az életmódja és a szüleitől való elidegenedése miatt kitagadhatod a renitens fiadat.
A legkisebbet is megnevezheted mint örököst. Viszont a másiknak akkor is meg fogja ítélni a bíróság a köteles részt, ha netán perelni akar.
Egyetlen megoldás van: már most a kisebbiknek a nevére íratjátok, de megtartjátok a haszonélvezeti jogot, ami magasabb mint a tulajdonjog.
Tehát, amíg éltek, azt el nem adhatja, benneteket onnan, míg éltek, ki nem költöztethet senki. A lakásnak minden hozama benneteket mint haszonélvezőket illet. Így a kisebbiké marad, mert amikor elmentek, a haszonélvezeti jog önmagában nem örökölhető.
Meghalt az édesanyám. Örököltem a garzonlakását. Az édesapám beteg lett, másutt kellett lakást vennünk neki. Eladta az övét, én eladtam a garzonomat, és a kisfiam nevére írattuk, de a haszonélvezetet megtartottuk. Édesapám meghalt, a fiam már a lakásban lakik, de nekem még van haszonélvezetem a felére. Így, míg élek, az én hozzájárulásom nélkül nem tudja elkótyavetyélni sem.
"de megtartjátok a haszonélvezeti jogot, ami magasabb mint a tulajdonjog.
Tehát, amíg éltek, azt el nem adhatja,"
De eladhatja. Az más dolog, hogy egy haszonélvezettel "terhelt" ingatlannak nem nagyon van piaca, mivel a tulajdonosváltás a haszonélvezeti jogra nincs hatással. Az ott van és a jog jogosultja élvezi az ingatlan hasznait amíg meg nem hal, vagy amíg le nem mond a haszonélvezeti jogáról ingyenesen, vagy ellenszolgáltatás fejében (megváltják).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!