A munkaszüneti napokat fizetnie kell, ha be vagyok jelentve 4,8 órában?
Maganvallalkozo bejelent engem mondjuk 8 órában, akkor amik piros betűs ünnepek, azokat kifizetik nekem vagy csak azokat a napokat amikor dolgozom?
Köszönöm a segítséget!
Attól függ, hogy havibérben vagy órabérben van meghatározva a fizetésed.
Ha havi béres vagy, akkor a rendes havi béred jár, függetlenül attól, hogy volt-e ünnepnap a hónapban vagy sem.
Ha órabéres vagy, akkor jár bér az ünnepnapokra, akkor is, ha nem dolgozol.
Munkaviszony esetén mindenféleképpen. Egyszerűsített foglalkoztatás esetén csak azokat a napokat fizetik, amikor dolgozol.
"Maganvallalkozo bejelent engem mondjuk 8 órában, "
Ebből arra következtetek, hogy munkaviszonyról beszélünk. Teljesen mindegy, hogy cég, vagy egyéni vállalkozó, ha munkavállalót foglalkoztat, akkor vonatkozik rá a Munka Törvénykönyve, tehát munkáltatónak minősül ilyen szempontból. A munkaviszonyosnak az állami ünnepek fizetett ünnepek.
Ahogy előttem már mondták, ha havibért kapsz, akkor a béred mindig fix, függetlenül attól, hogy hány munkanap és ünnepnap van egy adott hónapban. Ha órabéres vagy, akkor pedig számfejtik az ünnepnapokra járó bért is (külön).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!