Melyik gazdasági/közgazdasági rendszer hívei vagytok?
Kérdező, én fogalmaztam rosszul, a korábbi válaszaidból sejthettem volna, hogy az idézőjel nem lesz elég.
#10-ben cseréld ki a kapitalizmus szót piacgazdaság/szabad piac-ra és értelmezd úgy.
A mondandó lényege menjen át. A tervgazdaságok, mint olyan, megbuktak, ezen szerintem nincs mit szépíteni, kb. ugyanazért, amit te próbálsz csak a 100% kapitalista rendszer hibának kidomborítani emberi oldalról, csak ott az emberek még többet szenvednek, mint teljesen szabad piacon. (és ami fontos, a szabad piachoz közelítő formákban van esélyed kitörni, a tervgazdaság szerű rendszerekben gyakorlatilag nincs)
Persze, hogy nem érted, mert nem akarod érteni.
Te oda akarod mindenáron kifuttatni ezt a gondolatmenetet, hogy a szabad piaci mechanizmusok háttérbe szorítása mellett az általad tervgazdaság csoportba sorolt rendszerek jelentik a megoldást. Erre írtam, hogy ezek megbuktak. Gyakorlatilag teljes mértékben ráhúzhatók azok a szociális problémák, mint amiket te a másik oldalhoz sorolsz, azzal a különbséggel, hogy ezekben a rendszerekben ezek a problémák nem látszanak, mert nem látszódhatnak. Olyan a rendszer, hogy ezeket elfedi mesterségesen. (Többek között ezért sem működőképes). A tervgazdaságok sem tisztelik a munkát, és azokban nem tudsz előre jutni, mert be vagy illesztve egy fentről vezérelt rendszerbe.
És erre ugyanúgy rá lehet húzni, mint a tőkésre, hogy nem a nagy egymás vállára borulás és a közös terv elérése vezérelni, hanem a színfalak mögötti mutyi (Vagy nevezzük aminek akarjuk, aki ismeri Kelet-közép-Európa XX. századi történelmét az tudja)
Az a baj, hogy ott nem látod meg az árnyalt különbséget, hogy az állam beavatkozásának mértékében lehet mérni, mennyire szabad a piac és nagyon nem mindegy, hogy az állam egy keretet ad csak a szabad piacnak és működteti a szociális hálót, vagy önkényuralmi rendszereket közelítő módon centralizál.
De mindegy is, én befejeztem, mert félremegy az egész.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!