Miért van az, hogy egy 18 éves felnőtt ember, végig tanulva 12 évet, teljesen életképtelen skilleket kap?
Egy 18 éves ember, 12 évet végigtanulva konkrétan a mai rendszerben életképtelennek számít:
-nem tud pénzt keresni, etetni magát
-nem tud eladni
-nem tudja megvédeni magát, ha bárki bepereli, az győz, aki drágább ügyvédet fizet
-de mégcsak közlekedni sem tud, mivel nincs olyan tantárgy, hogy közlekedés
ha továbbgondolom, akkor erre a 12 év tanulásra még rádobhat 1-2 diplomát, azaz 3-5 évet, és güzülhet egy egyetemen... vagy a szülei pénzén, vagy a sajátján... jó vicc, honnan lenne sajátja, max árut tölteni tud, egyik terméket a másik mellé rakni...
miután elvégzi az egyetemet milliós hitelekkel a nyakában, kezdhet valami cégnél a ranglétra alján, hogy aztán további 20 év múlva vehessen egy lakást...majd azt gondolja 20 év munkaviszonnyal.. hmm.. a 300 ezer nem is olyan rossz pénz... hmm.... hát ezt az 50 négyzetmétert futja 20 év spórolás után, meg a kenyeret is...
szinte mindenki ezt az utat követi...mintha ez lenne az álmuk...
8: látod, ez a baj, hogy skatulyázol, meg vagy róla győződve, hogy aki kritikus, az beéri kevesebbel. Ez nem így van és nem erről van szó. Aki akar vmit az élettől, és nem csak 50 négyzetmétert, meg az esti tévézést, hétvégén meg egy takarékos plazazast akarja, mint a hét fénypontját, az a 12 év iskolarendszer után is tesz azért, hogy ennel több és gazdagabb élete legyen, nem csak anyagi értelemben.
Lehet új ez a fogalom neked, de már pár éve itt van velünk az élethosszig tartó tanulás. Ez nem olyan, hogy tanultál 18 éves korodig, átszakítod a célszalagot, hogy de kvajo vagy, ide a nagy zsét. Ez egy egész életen átívelő folyamat, amibe mindig invesztálni kell ahhoz, hogy több legyél. Erre te nem vagy hajlandó, hát akkor egyed, amit főzöl és puffogjal a gyakorin.
Pár hónapja - 1éve...mindegy, szóba került a katonai - hazafias oktatás témaköre a sulikban.
10-ből 9 szülő sipítozott, hogy ugyan minek tanulna a gyerek küzdősportot meg lövészetet?
Na ez is pont olyan.
Mellesleg én sem értettem, hogy minek tanulni 400 éve meghalt királyokat, meg 230 éve lezajlott eseményeket, miközben az ÉLET meg kimarad az oktatásból?
Szerintem, sokkal hasznosabb egy szerelős YouTube videó, pl: https://www.youtube.com/watch?v=ZVmGkXN19gc, mit a "Mikor született Ady?".
ÉN, ezért szerettem a régi SZAKISKOLA formátumot. 2 év. Egy szakma. És a 2 év alatt kizárólag szakmai tárgyak és szakmai gyakorlat. Semmi más!
Pl.: Milyen az, amikor itt is sokan megkérdezik, hogy "Kell-e öltöny állásinterjúra egy multihoz?" És még ijesztőbb, hogy sokan leírják, hogy "Nem.", meg "Minek"? És ezt komolyan is gondolják!
"Miért hiszi mindenki, hogy az oktatás az életre készít fel?"
Igazad van! A jelenlegi oktatás, nem az "életre" készít fel!
Kellene oktatni az intelligencia fejlesztést.
Az optimalizálást is (minden ember és állat, egyéb, mást sem csinál, folyamatosan optimalizál)
Kéne oktatni a jó döntés alapjait! Azért, hogy jobb, megalapozott döntéseket hozzon az ember.
Történelem!
Nem történelemről kell oktatni, ahogy most teszik, hanem meg kell vizsgálni, hogy a múlt hogyan hat az én életemre. Nem ilyen tesztes hülyeségeket, meg témakifejtés, aminél egyáltalán nem jelenik meg a hasznosítás.
Életvezetést is kéne oktatni, mert sokan hadilábon állnak ezzel.
Képzelőerő fejlesztést (irányított) is kéne oktatni, mert a tv miatt elsatnyul az emberi értelem.
Logikát is kéne, gyakorlati szinten oktatni.
Politikát, érdekérvényesítést is kéne oktatni, mert az ország hadilábon áll a demokrácia tekintetében!
Stb.
Vannak már hatékonyabb módszerek, tárgyak, de hiába lett jelezve, a politikusok elhatárolódnak tőle!
Vajon miért?
Ezeknek a tanítása jelenleg nem az elemi/középiskolák, egyszóval az állam felelőssége.
Viszont tisztában kell lenni az ország limitációival is. Ez sajnos nem az az ország, amely érdemben képes támogatni a népét, akár pénzzel, akár minőségi közigazgatási intézményekkel.
Ha ezt korán felfogod és gyorsan teszel meg olyan lépéseket, melyeket csak később venne számításba egy átlagos állampolgár, normális háttérrel kiemelkedő szintre fel tudod húzni magadat.
Viszont ez a panaszkodás, melyet elhintettél nekünk (s melyre a magyarok többsége hajlamos, mint tenni valamit ellene) nem vezet sehova, amint látod.
Nekem 19 évesen már egy versenyképes szakma és beszédképes idegen nyelvtudás volt a kezemben. Az már egy másik kérdés, hogy mit hoztam ki belőle, de a lehetőség, mint nekem is, mindenkinek adott az állam által.
"Ezeknek a tanítása jelenleg nem az elemi/középiskolák, egyszóval az állam felelőssége."
Jelenleg! Bízom abban, hogy ez majd idővel megváltozik. DE láthatod, hogy az átlagembernek még fogalma sincs, hogy léteznek ilyenek, pedig meghatározná az életét.
"Ez sajnos nem az az ország, amely érdemben képes támogatni a népét, akár pénzzel, akár minőségi közigazgatási intézményekkel."
Képes lenne, viszont más érdekek vannak.
Ja, hogy én rosszul csináltam, hogy tanultam a suliban? Fölösleges volt egyetemet végeznem és folyamatosan képezni magam? Hiszen úgyis 20 év spórolással tudok csak megvenni egy kis lyukat és napról napra élek...
... hoppá, akkor mi ez a saját lakás, amit 32 évesen vettem? A francba, van egy fiatal autóm is... meg pár százezer megtakarításom... ja és a fizetésem sem 300, hanem bőven több. Asszem valamit nagyon elrontottam...
Igen, pontosan megfogalmaztad ami vagy, én viszont a te szintedre nem süllyedek le.
Egyrészt a magyar átlagkereset nettó 150-200 ezer ft, az átlag pedig legalább 80%-ot jelent.
Az, hogyha ide beír egy ultra milliomos ember valamit, az nem változtat a tényeken.
(Azt csak halkan jegyzem meg, hogy itt a kategóriában mindenki milliókat kereső orvos ügyvéd üzletember, aki ráér reggel 9 órakor itt a gyakorin hülyeségeket írni)
32 évesen lehetnél akár multimilliomos is egy yachton ücsörögve Monacoban...
Vagy legalább a Balatonon egy vitorlással, miközben a parkolóban egy Maserati áll.... Jónéhányan elérik ezeket ebben a korban...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!