Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Édesanyám meghalt, és maradt...

Édesanyám meghalt, és maradt egy falusi szép állapotban levő ház, ami az öcsémé meg az enyém elvileg. Amíg a hagyatéki lesz, addig kit terhelnek a költségek?

Figyelt kérdés

Az öcsém szeretné, ha az övé lenne a ház, de nem tudja a felét kifizetni, én meg belementem így is, hogy legyen az övé, mert volt anyukámnak egy édes kiskutyája is, és megnyugodtam, hogy vigyázna őrá is.

Most azt találta ki, hogy még fél évig biztos nem költöznének oda, a kutyának kell helyet keresni, ami miatt megszakad a szívem, és gondolom megvárják, hogy mi lesz a hagyatékin, nem tudjuk mennyi tartozás lehet, de addig is hétvégente odamennek a házba. Én mit tudok tenni, hogy engem ne terheljenek az ő költségeik a hagyatékiig sem?

#örökség #hagyatéki előtti költségek
2020. okt. 4. 13:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
72%
Csak meg tudjátok beszélni testvérek egymás között! Ha mégis elkéri az 500 forintos villanyszámla felét, akkor te meg nem adod el neki a ház felét piaci ár alatt.
2020. okt. 4. 13:03
 2/11 A kérdező kommentje:
Nem 500 Ft-ról lehet szó, neki sosincs pénze, az egész temetést én állom, pedig én sem vagyok gazdag, neki csak másfél milliós autóra telik, nem lehet benne megbízni sajnos.
2020. okt. 4. 13:07
 3/11 anonim ***** válasza:
72%

A kutyát magadhoz veszed vagy más módon megoldod az ellátását, az önkormányzatnál bejelented, hogy meghalt a tulajdonos, és a hagyatéki tárgyalásig lezáratod a házat (hivatalosan, hatósági pecséttel), a közmüveket lejelented, akkor csak az alapdíjat kell fizetni, ez meg nem igazán sok.

A hagyatéki tárgyaláson meg számlával igazolod, hogy te álltad a temetés összes költségét, és kéred, hogy az örökség mértékénél vegyék figyelembe, azaz a testvérednek a fele költséggel kevesebb jusson.

Emellett, ha a testvéred ennyire megbízhatatlan, akkor kérd egy idöpont kiszabását, amíg neki rendezni kell az örökséggel kapcsolatos szándékát. Ha meg akarja venni a részed, akkor addig vagy kifizeti, vagy nem kell figyelembe venned, hogy mit akar. Ilyen esetben lehet kérni a közös vagyon megszüntetését és az ingaltan kényzerértékesítését.

2020. okt. 4. 13:22
 4/11 A kérdező kommentje:
Sajnos pici a lakásunk, és egyszer vigyáztunk egy hétig egy kutyára, és fuldokoltam a szőrtől (volt egy tumor a torkomban, azóta megműtöttek, de most is sokszor vagyok rosszul), és alig van egy talp alattnyi helyünk egy 37nm-es lakásban, de olyan kis szeretetbomba, hogy a szívem szakad meg érte.:( Ott a kertes ház, 4 szobával, konyhával, fürdővel, melléképületekkel, kert, udvar, kedvére szaladgálhatna, ott van jó helye. :( A házra párom is a hatósági zárat javasolta most, hogy az a legegyszerűbb. A tartozásokat holnap kikérjük a bankban, és többet fogunk tudni. A temetésről a számlát az öcsém az ő nevére kérte, de át fogom íratni amikor fizetem, mert azt csak utána közölte velem, hogy ő nem tudja kifizetni a részét sem..
2020. okt. 4. 13:47
 5/11 anonim ***** válasza:
47%
Hány éves az öcséd?
2020. okt. 4. 13:50
 6/11 A kérdező kommentje:
42
2020. okt. 4. 13:54
 7/11 A kérdező kommentje:
És albérletben laknak, be is tudnak járni onnan dolgozni munkásjárattal ingyenesen, szóval nem értem mire várnak. Én belementem, hogy átengedem a házat ingyen, nem kérek belőle semmit, de ők még a kiskutyát sem vállalják be. :( Meg majd olyan fél év múlva mennének oda talán.. Komolyan olyan érzésem lett, hogy akkor nem, majd meglátjuk a hagyatékin.
2020. okt. 4. 14:01
 8/11 anonim ***** válasza:
80%
addjátok el, és a felén osztozzatok!
2020. okt. 4. 14:28
 9/11 A kérdező kommentje:

A kutya megoldódott, a szomszéd nagyon szereti és átvette.

A tesóm oda szeretne költözni minél előbb, vállalja a fennmaradt hiteleket, de az én részemmel mi van ilyenkor? Mert arra már nem jut. Azt mondja, szerinte kb. 7 milliót érhet a ház, és 5.5 millió hitel van, amit ő vállal. Ők ott is maradtak hétvégére, és átnéztek minden papírt, persze nekem nem mutatták meg. Innen tudja.

Én is utánanéztem, és 10-12 milliót is simán megérhet, nem helytálló a 7 milliós ár, és kiderült, hogy csak 4 millió tartozás lehet, mert volt biztosítás valamihez, és az egyik mégis kevesebb, de ebből kiindulva még ez is lehet kevesebb. Én beleegyezem, hogy költözzön be, de az én részemmel ilyenkor mit lehet tenni? Mert én soha egy forintot nem kaptam tőle, szüleimet is én támogattam nem kevéssel, akkor is amikor még ők is ott laktak, tehát őket is, most meg úgy érzem, hogy ki akar semmizni belőle ilyen-olyan indokkal, hogy azt higgyem sok a tartozás, és a ház nem sokat ér. Ha azt számolom, hogy 10-4, marad 6, annak a fele 3, így 3 milliót kellene belőle adnia alsó hangon, akkor lenne testvériesen elosztva.

2020. okt. 9. 13:10
 10/11 anonim ***** válasza:
78%

A hagyatéki tárgyaláson kéred az értékbecslést, és az alapján az örökség megosztását. A hatósági értékbecslö általi ár fele jár neked, nem az, amit a "testvéred szerint" ér.

A te részedet köteles kifizetni, amig nem teszi, addig a fele házra lakáshasználati díjat (azaz lakbért) kell, hogy fizessen, amíg ö használja a lakrészedet.

2020. okt. 9. 22:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!