Havi egy szabad hétvége?
Sziasztok!
Nem igazán értek ehhez, vagy nem tudom, hogy hol kell keresni, remélem, hogy tudtok nekem segíteni.
Adott egy munkahely, ahol hétköznap 08:30-tól 17:30-ig, szombatonként pedig 08:00-tól 13:30-ig (papíron csak 08:30-tól) van a munkaidő. Ha nem tört a hónap, 2 hetente egy nap pihenőnapot még kapnak a munkavállalók, de az sosem szombat. Szabad hétvége nincs, pihenőnapot nem engednek oda időzíteni, a szabadságot sem szeretik, ha szombatra kérik a dolgozók. Így nincsen szabad hétvége egyáltalán.
Véleményem nekem is van, tudom, hogy undorító és etikátlan egyébként, de törvényi hátteret tudna mondani, linkelni, mutatni bárki amivel ez a munkarend bizonyíthatóan törvénytelen? Ha nem törvénytelen, elfogadom, de azért reménykedem, hogy meg lehet lobogtatni a munkaadó előtt valamit, amitől legalább nem hiszi azt, hogy még ő tesz szívességet a munkavállalónak, hogy ezért cserébe képes minimálbért fizetni.
Igen, dühös vagyok.
Legalább a havi egy szabad hétvégét biztosítani kellene, jól gondolom?
Bár nem írtad, milyen munkarendben vagy, de valószínűleg egyenlőtlen munkabeosztás, munkaidő keret lehet.
Ilyen esetben nem kötelező a heti 48 megszakítás nélküli pihenőidőt alkalmazni, arra kell figyelnie a munkáltatónak, hogy a kereten belül átlagosan meglegyen a heti 48 óra pihenőidő. Ha ez nálad nem valósul meg, akkor a pihenőidő napjaira is be vagy osztva, rendkívüli munkavégzés jogcímen, viszont arra járnának a törvényileg meghatározott pótlékok.
Emellett havi 1 pihenőnapnak mindenképp vasárnapra kell -eseiére hétvégéről egyáltalán nincs szó az ilyen típusú munkaidő beosztásnál.
A fentiek alapján simán lehet, hogy a jelenlegi munkáltatód jogszerűen jár el, ettől függetlenül lehet etikátlan és az ilyet ott kell hagyni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!