Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Lehet örökölt számláról...

Lehet örökölt számláról inkasszózni?

Figyelt kérdés

Történt, hogy apám elhunyt. Anyámmal közös volt a bankszámlájuk. A Nyufig felé jelentettem az elhalálozást, ennek ellenére - "véletlenül", "sajnálatos módon" - egy olyan nyugdíjat utaltak oda következő hónapban, ami szegény apámnak már értelemszerűen nem járt. Innentől kezdve jöttek tőlük a fenyegető levelek. Anyám X napon belül azonnal utalja vissza az összeget, mert ha nem…szóval konkrétan kilátásba helyezték, hogy a nyugdíjából fogják elkezdeni levonni azt, amit ők balf*sz módjára tévesen odautaltak.

Igen ám, de anyám addigra kórházba került, se lelkileg, se fizikailag nem volt cselekvőképes állapotban.

Elkezdődött egy levelezés. Biztattam őket, hogy inkasszózzanak, ott a pénz a számlán, azt senki nem vette fel jogtalanul, és senki nem költötte el. Ők szajkózták, hogy az anyám dolga, mert ha közös a számla, akkor az az anyám dolga…mert ha nem, és jött a fenyegetődzés.

Bank azt szajkózta, hogy a kérdéses összeg zárolva van, Nyufig inkasszózhatna, és ők sem értik, miért nem

Bank nem fogadott el sima meghatalmazást, csak ügyvédit/közjegyzőit. Ügyvéd/közjegyző akkor írt volna ilyet, ha anyám orvosa kiállít egy papírt, hogy anyám cselekvőképes, de orvos ilyen papírt már nem állított ki…

Forogtunk körbe-körbe, és nem volt megoldás.

Aztán anyám is meghalt. Megírtam nekik, hogy már nincs számlatulajdonos, inkasszózzanak.

Eltelt egy év. El is felejtettem, már csak azért is, mert hagyatéki hitelezőként nem léptek fel a hagyatéki eljárásban

Minap jött egy levél tőlük, hogy anyámnak tartozása van feléjük, fizessek, mint örökös. És a követelésüket megspékelték egy kellemes kamattal.

Hogy van ez? Ők elszúrják, megoldani nem tudják/akarják, az örökös meg fizessen büntetést?

Az örökségemhez a mai napig nem jutottam hozzá, mert a testvéremmel közösen örököltem, és most ő van olyan állapotban, mint anyám. Bank nem fogad el sima meghatalmazást, csak ügyvédit/közjegyzőit…, és így tovább.

Tényleg képtelenek inkasszózni? A pénz a számlán van, a követelt összeg többszöröse.

Képesek végrehajtóval fenyegetni, pedig ők szúrták el…?

#inkasszó #NYUFIG #közösszámla
2020. jún. 1. 21:18
 1/3 anonim ***** válasza:
57%

Az, hogy ilyen penzt hogy lehet visszautalni, az torvenybe van foglalva. Se nem a nyugdijfolyosito, se nem a bank donti el, az inkasszora nagyon komoly szabalyok vonatkoznak, pont a szamlatulajdonos vedelmeben.

Az, hogy te (vagy az azota elhuny edesanyad) egy Isten tudja milyen hosszu ido alatt (levelezgetes meg meg egy ev...) alatt sem tudtal megejteni egy darab utalast, az finoman szolva is rohejes, helyette olyan megoldason porogsz, ami nem lehetseges. Okos.

Utaltad volna el az elejen ketto darab perc alatt...

(Amugy edesanyad utan oroklesnel a testvered allapota miert okoz gondot? Azert is erdekes, mert ha, mint orokos talalt meg a nyufig, akkor mar lezarult az oroklesi folyamat...)

2020. jún. 2. 02:08
 2/3 anonim ***** válasza:
73%

Ezt a kínlódást én sem értem. Ezerféleképpen meg lehetett volna már oldani a tartozás befizetését, csak akarni kellett volna.

Inkasszót a nyufig nem tehet senki bankszámlájára. Ő követel, aztán átadja a behajtást a NAV-nak, mint az állam általános végrehajtó szervének. A NAV végrehajtó már inkasszálhat, ha a "kötelezetté" a bankszámla. Másét Ő sem!

Nagyon életképtelenül intézted a dolgaidat, már ne is haragudj. Ez független attól, hogy eredetileg kinek a hibája a tartozás léte.

2020. jún. 2. 05:40
 3/3 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy másfél perc lenne az utalás, ha lenne fölösleges 170 ezrem a számlámon. De a helyzet az, hogy az örökölt ingatlan egyedüli fenntartása, a 2 temetési számla, a kocsi biztosítása/súlyadó, közjegyző..szóval másfél millióra rúgnak már a kiadásaim.

És én munka és bevétel nélkül vagyok

Anyám anno nem tudott utalni, mert Alzheimer és combnyaktörés okán kórházban volt.

A testvérem intézetben van, halmozottan sérült. Annak idején a szüleim elmulasztották gondnokság alá venni, ezt most kell elkezdeni. Az pedig békeidőben is legalább egy év..

De a kérdésem az volt, hogy tudnának-e inkasszózni. Ezek szerint nem. Köszönöm.

2020. jún. 2. 09:43

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!