Hogyan jussak hozzá egy saját tulajdonú ingatlanhoz, amiben lakhatok?
Hitel
Két jól kereső ember
Babaváró + CSOK
öröklés/szülői segítség
külföldi gyűjtés
mamahotelben gyűjtés (évi 3 millió megspórolása lakbéren) és hitel
Illetve ezek kombinációja.
Reálisan.
Tanulj olyan szakmát, amiből BÁRHOL megélsz! (Itt a Gyakorisokra ne hallgass, mert itt mindig nyomja mindenki, hogy ők informatikusok, "hómofiszba"..., majd kiírja, hogy nem költözne vidékre, mert nincs ott munka! >:) ) Szóval olyan meló, amiből vidéken is megélsz.
Utána hitelből, vidéken vegyél! Az reális cél.
Építsél. Vegyél. Birtokolj el.
Vagy menj vissza a barlangba ahonnan előmerészkedtél elnézve a kérdésedet…
#9 Nekem személy szerinte az alábbi a tervem:
Jelenleg a barátnőm meg én is nagyon jól keresünk (nettó 700k adókedvezménnyel). Stabil multis IT meló mindkettő csak máshol. Vidéken élünk (remote munkáink vannak)
Ebből albi mellett is félre tudunk tenni fejenként 400k-t minimum. Most kb 8M-nál tartunk. Még legalább 1, de inkább 2 évig szóba sem jöhet a lakásvásárlás (még túl fiatalok vagyunk, alig éltünk még együtt stb). 2 év múlva lesz ~25M lakásra. Ekkor átgondoljuk a lehetőségeket (család is már mondogatta, hogy segítenének, meg át kell gondolni, hogy épp belefér-e az 5 éves tervbe a gyerek - lehet még korai lenne - hogy az állami támogatásokkal érdemes-e élnünk.) Jelenleg minden kedvezmény nélkül 30M hitelt mernék felvenni, mert azzal 20 év alatt kb annyi lenne fix törlesztő mint a jelenlegi albi, tehát "biztonságos", viszont a terv az lenne, hogy 3 éven belül előtörlesztenénk (ha csak 5 akkor 5).
Szóval nálam az alap terv hogy mindketten jól keresünk, mindenképp max 30M hitelt veszünk fel (aztán attól függ meddig gyűjtünk, hogy milyen árú házat szeretnénk) én mindent 50-50 csinálnánk. Ehhez még jöhetnek kellemes meglepetések (családi segítség, állami támogatás piaci hitel helyett stb). Ja és nem Pesten veszünk házat, ami jelentősen megkönnyíti a helyzetet, ha a négyzetméterárakat nézzük.
Soktényezős dolog ez, számomra nem (csak) pénzügyi kérdés. Inkább párkapcsolati. Pl mikor állunk készen a házasságra, családalapításra. Lehet, hogy elméletileg tudnánk venni lakást akár most is (persze kérdés milyet/milyen hitellel) de azért 23 évesen kevesebb, mint fél év együttélés után nem lenne okos ötlet. Pláne nem bevállalni egy házasságot, gyereket ilyen hamar. Félreértés ne essék, szeretném vele mindkettőt, csak inkább olyan 30 körül szeretnék apává válni. (Tudja ő is mielőtt beleköt ebbe valaki) Tehát nem kellene babavárót felvenni 24 évesen. Meg az első lakásra vonatkozik sok kedvezmény, ami szintén átgondolandó (érdemes-e előbb venni, vagy inkább később, kedvezményekkel). Majd kimatekozzuk, ha aktuálisabb lesz a téma, mondjuk 1.5 év múlva. Meg jobban utánanézünk a lehetőségeknek, most annyira nem vagyok képben még ezekkel mint CSOK meg hasonlók.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!