A hálapénz miért rossz, ha a borravaló természetes?
Borravalót akkor adok, ha minden téren elégedett vagyok. Nem nagy összeg, pár 100 Ft.
Na most ha állami egészségügybe megyek akkor mire adjak pluszt? Lepusztult környezet, ha szerencsém van egy korrekt dokihoz kerülök, de máskor meg örüljek, ha nem csesz le, mert beteg találok lenni. Meg más a lépték, neki nem szúrhatom ki a szemét, hogy köszönöm itt egy 500as pluszba, mert sértőnek találom ezt az összeget, viszont több ezerre meg nincs keret.
Ha meg magánhelyre megyek ott minden be van árazva, és nem is szerényen.
Igazából azok az orvosok tették szitokszóvá, akik elvárják, hogy adj.
Ez nem hasonlóság, hanem azonosság. Csak az orvosok azt hiszik, hogy ők más szinten vannak, és hívhajták másképp.
Szerintem egyik sem rosszabb, mint a másik. Sem az orvosnak, sem a pizzafutárnak nem jár a borravaló. Mindkettő fizetést kap a munkajáért. Ha valaki úgy érzi, hogy szeretne adni, akkor azzal semmi gond nincs. Viszont ugyanúgy, ahogy egyes orvosok, egyes pizzafutárok is már szinte követelik a kis borravalójukat, és a társadalom reakciója is nagyon sokszor az, hogy ez nekik jár.
Én kétszer adtam hálapénzt, úgy gondolom, mindkét esetben járt.
Ünnepnapon szültem, az orvosom velem töltötte, ahelyett, hog a gyerekeit állatkertbe vitte volna. Neki ezt a napot a kórház nem fizeti, hiszen szabadnapos.
Illetve amikor apukám beteg lett, az orvos, aki korábban műtötte, az első hívásra jött munkaidőn kívül is hozzá, pedig az első műtétnél nem kapott egy forintot sem. De bejött este, hétvégén is ő jött kötözni, nem hagyta másra, így második alkalommal kapott.
Borravalót is akkor adok, ha úgy érzem, kaptam valami plusz szolgáltatást.
A kettő csak látszólag hasonlít.
Borravalót akkor adsz, mikor már megkaptad a szolgáltatást, és csak akkor adsz, ha elégedett voltál annak a színvonalával. Ráadásul a szolgáltatás árának csak töredékét ( jellemzően 10-15%-át)adod.
Hálapénzt sokszor előre adsz, vagy menet közben, nem hálából, hanem abban a reményben hogy cserében jobb, vagy minimum olyan ellátást kapsz amilyen alapból járna. Főleg az a félelem motiválja az adását, hogy ha nem adsz, akkor az az egészségedbe, vagy szélsőséges esetben az életedbe kerül. És ez akkor is így van, ha pld. műtét után adod, mert attól hogy a műtét megvolt, még függsz az orvostól az utókezelés, az esetleges további kezelések miatt.
A borravalónál két egyenlő fél közti interakcióról van szó, míg a hálapénznél erős alá - fölérendeltségi viszony van.
Azért nem teljesen azonos.
Ha kapsz egy xar kaját egy étteremben max dünnyögsz az orod alatt aztán így jártál, nem mész többet oda. Nagy bajod nem lesz tőle, esetleg f0sol egyet.
A kórházban fekvő kiszolgáltatott beteg teljesen más tészta, mikor azon kell a műtét előtt agyalni, hogy vagy adok a dokinak pénzt vagy hagynak szenvedni 6 órával többet, esetleg lábadozhatok egy 6 ágyas kórterembe ahol borítékolható a kórházi fertőzés.
Remélem érzékelhető a két dolog közötti különbség súlya.
A hálapénz azért rossz, mert már évtizedek óta minden kormány úgy számolja az EÜ dolgozók bérét, hgoy "úgyis kapnak hálapénzt" ahelyett, hogy normálisan és becsületesen megfizetnék őket, a hálapénzt pedig büntetnék.
500 Ft borravalót mindenki képes kicsengetni.
De a hálapénz már éles különbséget von szegény és gazdag között. Aki megteheti, hogy többszázezres paraszolvenciát adjon, orvosi szempontból ugyanolyan ember, mint aki nem teheti meg. Ebből adódóan az állami egészségügyben nem járhat neki több. Ez már etikai kérdés.
A 4-es válaszoló nagyon jól megfogalmazta, én is valami hasonlót akartam írni, hogy az orvosnak ki vagy szolgáltatva, mivel akár az életed is múlhat rajta, ezért nagyon nem fair a hálapénz.
A pincérnél a függő viszony maximuma, hogy beleköp-e a levesedbe miközben kihozza neked.
Legyél egyszer az, aki haldoklik a folyosón, mert nem tud hálapénzt adni. Aki tud, annak meg a kisujját borogatja az orvos, ahelyett, hogy téged látna el.
Még mindig olyan, mint a borravaló?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!