Natúrba létezik e valamilyen támogatás házvásárlásra?
Igen, szánalmas, hogy pár évtizede ilyen építőanyagok voltak.
A fent említett összeg egy 100+100 négyzetméteres, két szintes, közelítőleg 35-40 éves ház fűtésszámlája volt szigetelés és nyílászáró csere előtt.
Itt vannak a konkrét számok, amiket hiányoltál.
Amikor vannak számok, meg hülyeség...
Lemezgarázs 130.000 igen. Plusz kell alá beton alap, plusz kell kocsibeálló, amit minimum le kell murváznod, hogy folyamatosan tudd használni, ne csak csont száraz időben tudj beállni.
Valahogy nem válaszoltál, tudod-e mennyi egy köbméter murva és mennyi kell egy 20-30 méter hosszú kocsibeállóba a kerítéstől a ház mögé a garázsig...
De nyilván ez az összeg sem létezik.
És persze, össze lehet rendelni a netről, meg kis boltból a bútorokat fillérekért. Ugyanaz az eset, mint a fent említett teraszajtó. Van Möbelix-es, Kika-s és egyedileg, asztalos által gyártott bútorom is. Össze sem lehet hasonlítani...
Megint jóslás? Mi volt még jóslás?
Kicsit körül kellene nézni, hogy hol mennyi a rezsi a nagyvilágban. Azt meg ne kelljen levezetni, hogy egy erősen fogyó ásványkincs ára nem lesz olcsóbb.
Kiforgathatod a dolgokat.
De nagyon elvitted a témát egy teljesen más irányba. Már azon rugózunk, hogy össze lehet szedni mindent filléresen rengeteg kompromisszummal, nem éppen acélos minőségben, nem éppen tartósan, nem éppen könnyen, kényelmesen használható módon évek alatt. Amivel oda jutunk amit az elején mondtam, hogy ugyanannyiba leszel, mint egy újjal, csak legalább egy pillanatig sem lesz minden kész és jó, és rengeteg kompromisszumot kell kötnöd.
És amit mindig ignorálsz. Kinek mire van igénye. Van akinek jók a mindenhonnan összevásárolt, színárnyalatban egymástól elütő, bútorok, amiken különböző a fogantyú, és még sorolhatnám. Van akinek elég egy ronda lemezgarázs leállítva az udvar közepén, van aki inkább az előszobából akar belépni egyből a zárt (rágcsálóktól és párától is védett, temperált) garázsba.
De összefoglalva és utána élj tovább a tudatban, hogy te megmondtad: Egy használtnak két előnye van, egyrészt az elhelyezkedés, ez nem játszik, mert eleve olyan helyed veszed, ahol ez nem szempont, és hogy nem kell egy összegben kifizetni mindent, hanem ráérsz évek alatt. Emellett csak hátránya van.
Én befejeztem, élj boldogan ezzel az életformával, neked ez jó. Nekem nem az, én azért dolgozom, hogy ennél jobbat tudjak teremteni magamnak.
Ugyanaz a lemez.
szerintem én nem ignoráltam semmit. Igyekeztem mindenre reagálni, és te forgatod ki.
Össze lehet válogatni egymással harmonizáló bútorokat.
Ha meg pont nem, akkor is az embernek az ízlését tükrözik a tárgyak, mégis miért kéne mindennek ugyanolyan színűnek lennie?
Egy lakás tükrözi az ember egyéniségét.
Én sem vagyok minden nap ugyanolyan hangulatban.
Most komolyan azzal jössz, hogy más a fogantyúja? Kit érdekel???
komolyan?
Gazdagéknál sem egyforma, nehogy már ennek bármiféle jelentősége legyen egy ember életében!
Annyira apróságokra gyúrsz rá, de annyira mondvacsinált kötekedések ezek már.
Még egy stílusos, pénzes embernél sem harmonizál minden, ha meg igen, az csak számára van úgy, lehet a szomszédnak már totál máshogy jönne be.
De hangsúlyozom újra, egy életet épp csak elkezdő fiatalról van szó, aki élete első ingatlanát szeretné megvenni, te meg jössz azzal, hogy csórinál nem lesznek egyformák a fogantyúk, meg nem fog tudni beállni a kocsival.
Mert mi van akkor, ha egyáltalán nem lesz kocsibeállója?
Írtam már, a lakótelepeken ott áll a parkolóban több százezer kocsi, ha nem több millió. És nincsenek sem fedett, sem fűtött helyen, és a lakótelepek is úgy tönkre vannak már menve, 50-60 éve épültek, hogy sok helyen csak csónakkal tudod megközelíteni a kocsidat.
De másik több százezer helyen meg a kocsi kint áll a ház előtt a füvön vagy az aszfalton, reggel könnyebb elindulni vele, nem kell kiállni és nyitni-zárni a nagykaput.
Tudom, csináltasson kapuautomatikát, amit gombnyomással tud irányítani. Mert mekkora tróger már, ha 21 évesen ilyesmire nem telik neki...
Igen, igazad van. :))))
130 ezer a lemezgarázs, de kell alá a murva. Az meg 1,3 millió lesz arra az 5 négyzetméterre, valóban! :D
Mi is teljes szezonra gondoltuk a 600 ezres fűtésszámlát. Még le is vezettem, hogy az havi 100 ezer lenne, ami irreális.
Aztán persze írod, hogy 200 nm-es ház.
Basszus, jó hogy ide nem vesszük még példának a Parlamentet!
A kérdező egy fiatal, aki kisebb családi házban gondolkodik megfizethető áron, nem 200 nm-ben!
Ekkora ház még vidéken is 50+ millió.
Erre már elhiszem, hogy 3 millió a szigetelés, na de könyörgöm, nem ez volt a kérdés!
Nekem egy 68 négyzetméteres házam van. Nincs szigetelve. Nem is tervezem. Havi 20-at fizetek fűtésre, és ez soknak számít, a kollégáim új építésű házához képest.
Na de egye fene, kibírom. Miért? Mert tényleg lenne vagy 2 millió a szigetelés, és 20 helyett 10-et fizetnék.
Azok a fránya számok...
Spórolnék havi 10-et, kiszámolod, hogy mikor térül meg a 2 millió, vagy kiszámoljam én?
Ásványkincsek, amik majd egyszer, talán elfogynak: megint jóslás. Miért? Mert már 50 éve is ezt jósolták.
Vigyázzunk a gázzal, elfogy. Csökkentsük az energiafelhasználást. Spóroljunk a benzinnel. Nincs már kitermelhető kőolaj.
A francokat... új és új technológiák valósulnak meg, minden adott. Feltáratlan ezermillió hektárok vannak. Tengerek alatt ott lapul a nyersanyag.
Ezért költeni rá most, mondjuk hitelből több milliót, hogy TALÁN 20-30 év múlva nem lesz nyersanyag?
Ha igazad lenne, és nem lesz, akkor ott nem az lesz a baj, hogy neked nincs szigetelésed és sok lesz a fűtésszámlád. Ha ilyen gondok lesznek a világban, akkor nem fog tudnoi eljutni az országodba a teherautó, ami feltöltené az üzleetek polcait, és előbb lesz éhínség, minthogy bárkit érdekeljen a fűtésszámla.
Egyébként szerintem ez mind a témához tartozik, bővebb lére eresztve.
Hisz adott egy fiatal, aki saját házhoz akar jutni, de önerőből nincs annyi pénze. Hitelről, támogatásról érdeklődi, te pedig lehúzod, ha nem veszi meg mindenből a legdrágábbat, mert csak az a jó, anélkül élni sem lehet.
Ha nem egyeznek a fogantyúk és nem egyszínű minden, ha nem lesz 22 éves korára garázsa, ha nem tud egyből 3 milliós konyhabútort venni, akkor bele se vágjon, mert az nem élet...
Nem élnek boldog párok garázs nélkül, nem nevelik fel a gyerekeiket a 120 ezres konyhabútoros konyhában, hiszen ez annyira a legalja... Nem is tudom, van ezeknek egyáltalán joguk élni?
Azért az felcsesz, hogy itt megy oldalakon keresztül a szájkarate a semmiről, veritek a nyálatokat, hogy ki hol milyen házat rak össze meg mennyiből, miközben ku.r.vára nem ez volt a kérdés.
Közben egy válasz volt, ami konkrétan a kérdésre válaszolt, az meg kapott 49 százalékot.
Megint sarkítasz, és nem akarod értelmezni amit írtam:
"Most komolyan azzal jössz, hogy más a fogantyúja? Kit érdekel???"
A fogantyú egy példa, lehet sorolni, hogy elütnek az árnyalatok, nem passzol pont méretben, kicsit lehetne kényelmesebb használni stb stb.. Pont ezt írtam, igényesség kérdése az egész. Lehet filléres dolgokból összedobálni olyat ami nem harmonizzál, ha csak ennyire van igény. Csak el kellene fogadni, hogy van magasabb szint.
Azt nem fejteném ki bővebben, hogy mi a különbség a harmonizál és a között, hogy szimplán árnyalatbeli eltérés van két dolog között...
Kocsibeálló kérdésre nincs mit mondanom, írtam, nem akarod felfogni, mert kijönne egy sokkal nagyobb összeg.
Nem 5 nm a garázs, hanem 20+, nem csak a garázs alá kell murva (oda inkább beton), hanem a kaputól a garázsig is, minimum 3 m széles, 20-25 cm mélyen és még nem raktál szegényt, hogy nézzen is ki valahogy. Ez a minimum, lehet osztani szorozni továbbra is.
Mivel a kérdezőnek fontos az autó, akarni fog garázst is.
100 szónak is egy a vége.
Lehet valamit megcsinálni éppen élhetőre, meg lehet olyanra ami jó. Máshol van az ingerküszöb....
Nem szégyen ha valakinek alacsonyabban van. Csak nehogy már az legyen a hülye akinek magasabban.
Lehet számolgatni, lehet okoskodni, az építőanyag ára közel ugyanannyi mindenhol, a munkadíj is hasonló...
A vége ugyanaz lesz. Lesz egy szedett-vedett, így-úgy rendberakott, folyamatosan toldozott-foltozott ház egy minimum megkérdőjelezhető helyen ugyanannyi pénzből, cserébe rengeteg kompromisszummal. Egy előnye van, 10-15 év alatt kell kifizetni ugyanazt az összeget (ha nem többet).
Fűtésrendszert meg nem 1-2 évre tervezünk.
Én befejeztem tényleg, Te élsz a kis világodban, hogy össze lehet spórolni mindent egy szinten, én egy másikban, ahol az életminőségnek vannak pénzben kifejezhető vonzatai. Nem vagyunk egyformák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!