Natúrba létezik e valamilyen támogatás házvásárlásra?
8-as. Valamit rosszul értettél. 120 körül rakok félre havonta. Ez 8 év alatt mondjuk 11 milió. Van mikor kicsit többet van mikor kicsit kevesebbet rakok félre, eg az átlag, van szezonális hobbim, télen többet rakok félre. Stb. 8 év alatt összejön bő 10 milió, és abból vennék egy saját házat. Kérdés hogy 8 év múlva mennyit fognak még emelkedni. Persze fizetésen is fog emelkedni, valószínűleg többet rakok majd félre évről évre, de a lakás árak mindig nagyobb mértékben emelkednek mint a fizetések. De a lényeg, hogy mondjuk 8 év múlva vennék egy házat, addig félrerakom ezt az összeget mindig, és abból a bő 10 milióból veszek egyet, utána azt a 120 at már lehet másra gyűjteni, másra költeni. Autót venni, hobbira költeni. Házra költeni. Viszont ha bérelek, akkor egész életemben bérelnem kell, sosem lesz a sajátom, az a havi 120 amit félrerakok az kb elmegy a bérletre. Nem tudok mellette autóra gyűjteni, hobvira költeni. Jelenleg egyik hónapban többet költök, másikban kevesebbet, aztán megvan a megtakarított pénz. Ha bérelek akkor azt a 100-120-at minden hónapban pontosan le kell tenni. Nem lenne mellette megtakarított pénzem, nem tudnék autót venni sose. Nem lesz az enyém sose a ház. Egész életemben csak fizetek. És sok ház árát kifizetem életem során. Igaz van hátranya a sajátnak mint mondtátok, nem annyira lehet ugrándozni az országban munka után.
Másik, hogy nyugaton, igen sokan bérlik a házat mert nagyon drága megvenni, de magas a fizetésük, biztosan tudnak félrerakni a házbérlés mellett nyugdíjas korukra. Mert hát ugye a házbérlést nyugdíjasan is fizetni kell, de nyugdíjasan már nem lesz akkora a bevételem, ezért az éveim során félrerakott pénzt el kell kezdenem elővenni nyugdíjas koromban hogy kitudjam fizetni a bérlést. Ha én nem tudok félretenni akkor nyugdíjasan nem tudom fizetni a házbérletet. Nyugdíjasan meg már jól esne ha az a ház a sajátom és "ingyen" lakok benne
Nem értettem félre, de azért jó hogy lepontoztál.
10 millióból te olyan házat kapsz, amire a következő években a gatyád is rámegy, nem hogy hobbi, meg autóra gyűjtés. Annál még a bérléssel is jobban jársz.
Bérléssel soha nem jár jobban, semmilyen körülmények között.
Egy házra MINDIG kell költeni, ezt el kell fogadni.
De írtam, hogy néhány millióért vannak egészen aranyos, lakható kis házak vidéken.
ezeknek pontosan ez a két hátránya van: kicsik, de erre írtam, hogy bővíthetők.
Másik, hogy nem a városban vannak, hanem a kertségekben, de tömegek költöznek ki ide, van bolt, van iskola, kocsival konkrétan nulla probléma, de kocsi nélkül is élhető, semmivel sem rosszabb, mint mikor valaki 1-1,5 órát tömegközelekdik Pesten keresztül, hogy beérjen a munkahelyére.
Szóval ha egy ilyet venne, akkor az a sajátja lenne.
Írta is, hogy ha ki van fizetve, akkor vagy kocsira költ, vagy a házat újítja fel. Hahó, így élnek az emberek!
Akkor is költenek ezekre, ha már nincs hitelük! És akkor is újítgat a házán egy ember, ha közben van kocsija! Sőt, közben még a hobbijának is hódol!
Hol ez kerül előtérbe, hol az, de az élet nem olyan, hogy vagy csak erre költ, vagy csak arra!
Kisebb, vidéki házakat is el lehet adni, ha arra kerül a sor, ezekre is mindig lesz kereslet. Baromság, hogy nehezebben költözik. Ha költöznie kell, akkor ezt is ki lehet adni, igaz lényegsen olcsóbban, mint egy belvárosi panelt, de ki lehet adni, szegényebb, rászorulóbb családnak, vagy egyedülállóknak, vagy egyetemistáknak, akiknek a pénz a fontos.
Tény, hogy nem jön be belőle annyi, mint a panelből, de ne felejtsük el, hogy nem is került annyiba!
És míg ezt mondjuk 6 év alatt kifizeti, a panelt mai áron még 30 év múlva is nyögné!
Hozzáteszem, ilyen fizetéssel nem is kapna akkora hitelt, hogy egy városi lakást vegyen belőle.
És nagyon jól látja, hogy mi a gond a bérléssel. Én nem tudom, miért akarja ezt bárki is ráerőltetni.
Havi 100at kifizet a bérlésre, és soha a büdös életben nem lesz a tulajdona. Nem lesz semmije!
Ha havi 100-at fizetne a saját házának a törlesztőjébe, akkor néháény éven belül lesz egy saját tulajdonú ingatlana!
Első esetben csak dobja ki a pénzt az ablakon, második esetben meg vagyonosodik.
Ne állítsuk már úgy be, hogy aki valahol vesz egy házat, annak örökre ott kell laknia, és nem tud más városba menni dolgozni!
Amúgy meg 20 év felett már átlátja az ember, hogy mit akar. Van, aki 16 évesen alig várja, hogy saját keresete legyen, és Pestre költözhessen. Más tudja, hogy külföldön képzeli el a jövőjét. De azért elég sokan vannak, akik ott élnek, ahol felnőttek, és jó is nekik. Én mondjuk 15 km-rel költöztem arrébb. De akinek idős, beteg szülei vannak, vagy egyszerűen csak többet ér számára a család közelsége, mint a pénz, az miért ne maradhatna ott? Munka meg minden régióban van, azt is ostobaság lenne állítani, hogy itt vagy ott nincs munkalehetőség. Kb Borsod az egyetlen hely, ahonnan menekülnék, de a többi helyen épp ugyanúgy van szükség minden szakmára, mint a fővárosban vagy bárhol az országban.
Ha minden régióból elmennének a fiatalok, akkor ezek kiürülnének, és ott minden tönkremenne. Ez még nem történt meg, és nem is fog.
Bárhol lehet élni, főleg ha a gyökereid is oda kötnek. Munka van, lakhatás van, infrastruktúra van.
Valószínűleg nem ugyanott van az ingerküszöbünk alja.
Akinek jó a pár milliós lepusztult kis ház az isten háta mögött, annak nyilván ez megoldás.
Eladni meg ugyanúgy nagyon nagy buktával lehet, ahogy veszi majd.
Most nagyon fellengzős akartál lenni, de inkább ellenszenves lettél egy ilyen beszólástól.
Nem, nem lepusztultak ezek a házak, és nincsenek az isten háta mögött.
Nagyon csinos, lakható házak, amik egy embernek, vagy egy fiatal párnak tökéletesek.
Azok a helyek nem isten háta mögötti helyek, ahonnan tömegek járnak dolgozni, csak épp kertség, jó levegő, nyugalom, nagy telkekkel, nem kis ló**** 200 nm-ekkel, mint egy megyeszékhelyen, ahová semmi nem fér el.
Van kollégám, aki még csak nem is a megyeszékhelyen vett házat, hanem vidéken, új építésűt.
Eldöntheti, hogy vagy szalonnasütőt csinál, vagy kitesz egy csúszdát a gyereknek, mert a kettő együtt már nem fér el.
Érdekes, nálam elfér a kb 60 nm-es kutyakenel, fedett kiülő, több virágoskert, kb 200 nm veteményes, kerti tároló, és ha igény lenne rá, medence, gyerekjátékok, gyakorlatilag bármi elférne. Aha, biztos ez a lepusztult kategória. Pedig én is bőven 10 alatt vettem, igaz már pár éve.
Nem tudom, ennél a kérdésnél írtam-e, vagy másiknál: innen kocsival kb negyed óra a megyeszékhely. Busszal fél óra.
Ennél többet utaznak azok a kollégáim a munkahelyig, akik a város másik végén laknak.
Szóval nagyon nem érzem azt, hogy képben lennél, vagy lenne bármi valóságalapja annak, amit itt hadoválsz.
Fröcsögni meg bárki tud.
Jófogáson lehetne keresni ilyen ingatlanokat, csak nem tudjuk, pontosan hol is kell keresni.
"Havi 100at kifizet a bérlésre, és soha a büdös életben nem lesz a tulajdona. Nem lesz semmije!
Ha havi 100-at fizetne a saját házának a törlesztőjébe, akkor néháény éven belül lesz egy saját tulajdonú ingatlana!
Első esetben csak dobja ki a pénzt az ablakon, második esetben meg vagyonosodik."
Ha csak a havi 100ezres részlet fizetéséből venne lakást, akkor persze, hogy jobban megérné a vásárlás, mint bérlés. Csakhogy havi 100ezer fizetésével soha nem lesz saját lakása. Ahhoz még kell pár millió önrész is, amiből vehetne autót, utazhatna, élhetne kényelmesen, úgy hogy bármit megvehet amit szeretne.
Ha viszont befizet az ember sokmillió önrészt, az összes spórolt pénzét és utána még a fizetésének jó részét törlesztésre költi 20 éve át és a maradékból próbál megélni, félretenni alig vagy egyáltalán nem tud, akkor lehet, hogy 20-30 év múlva lesz egy saját háza, de 20-30 évig egyik hónapról a másikra él, spórol hogy kijöjjön a hónapban a törlesztő befizetése után, stb. - nem az az élet amit az ember szeretne. Aztán majd 20 év után, 50 évesen, amikor kifizette a lakást, kezdhet élni.
Persze ez nem vonatkozik arra, aki havi nettó 600-700 ezret keres, de huszonévesen ez elég ritka.
Nincs ebben semmi fellengzős beszólás.
Van aki beéri annyival amit egy pár milliós ház egy isten háta mögötti faluban ad, van aki nem.
Abba már ne menjünk bele, hogy a városméretet arányosítjuk a telekmérettel, mert ennyi erővel Budapesten már állva lehetne csak aludni, mert akkora lakások lennének csak...
Egyébként ha te ilyen életformát élsz, akkor pontosan tisztában vagy vele, hogy ha színvonalas, minőségi életkörülményeket akarsz egy ekkora telken, házban, akkor arra költeni kell, nincs mese. Egy új tető 3 millió, egy szigetelés színezés 1,5-2 millió, egy normális kerítés kocsibeálló szintén milliós tétel. Egy modern, energiatekarékos minőségi konyha gépekkel 2-3 millió is akár és még sehol nem vagyunk...
Nyilván van akinek jó a Lehel hűtő, meg a gázrezsó, ahogy az se számít, hogy mennyi a gáz, vagy éppen mennyi fát kell vennie/lopnia egy télre, de a világ nem ebbe az irányba megy.
Igen, neked speciel negyed óra a munkahelyed, mert úgy vásároltál. Onnantól, hogy a faluból nem a főutvonal mellett, a város hozzád közelebb eső részére kell bejárnod dolgozni ez az állítás megbukott.
Nem mennék bele, nálunk is elfér egy komplett parasztház teljes melléképület sora, 1 18 tonnás kamion, 2 traktor (90+215 lóerős) az összes munkagépük, műhely amiben ilyeneket lehet javítani 3-4 személyautó, és még nem okoz gondot a mozgás telken belül. A veteményes meg még emögött van. Szóval nem minden a telekméret.
Hát jó kis vita alakult itt ki.
Engem a nagyvárosi panelek meg ilyesmik nem érdekelnek. Ismerem az ottani árakat. 50-60 milió egy kertesház. Egy panek is 20-30. Hihetetlen árak vannak ott. Vidéken is iszonyat drága egy ház. De felébe se kerül.
Nekem megfelel itt az isten háta mögött. Van minden ami kell az élethez. Ha valami mégsincs akkor 20 kmre elautózok, ott már minden van. Nem szeretnék olyant amiben fingani se lehet egyet, mert visszaverődik a falról. De itt az isten háta mögött 10-14 milióért elég jók vannak már. Ez még nem az az összeg amit ne tudnék összeszedni hitel nélkül, vagy hogy 50 éves koromig fizessem a havi 100 ezret.
Valamint tudnék többet is keresni túlórával ha úgy alakul hogy muszáj.
7-8 évről van szó. Legkésőbb 28 évesen meglenne a mostani matek alapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!