Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogyan kell lemondani az...

Hogyan kell lemondani az örökségről?

Figyelt kérdés
Anyukamtól semmi mást nem örökölnék csak kb 15 millió hiteltartozást. Tőle nem hajtják be mert külföldön tartózkodik és eddig nem találták meg. Kb 1 hónapja úgy összevesztünk hogy nem tartjuk a kapcsolatot, viszont még múltkor azt mondta hogy ő is kelleni fog ahhoz hogy lemondjak a halála előtt az "örökségről". Ez igaz? Csak mert nem szeretném ezmiatt felkeresni újra, másrészt ő haza se jön többet. Akkor ha meghal automatikusan tőlem fogják behajtani a hiteleit? Hogyan mondhatnék le róla?
2019. okt. 18. 17:33
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Anyád nagy ökörséget mondott. Amíg él, addig nincs szó semmiféle örökségről, így lemondani sem lehet róla.

Örökségről akkor beszélhetünk ha az illető emberke meghalt, és utána marad ingó vagy ingatlan vagyon.

Adósságot meg csak hagyaték erejéig lehet örökölni csak.

Értsd: 15 millió tartozás és 0 forint megtakarítás az örökség: Hagyatékod 0 forint amibpl nem lehet levonni a 15 milliót, így nincs adósság sem mint örökség.

2019. okt. 18. 17:41
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Ezt majd a hagyatéki során lehet.
2019. okt. 18. 17:41
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Lemaradt:

Közjegyző előtt kell lemondani az örökségről, de ezzel valaki más örökösre száll át az örökség. Pl: testvérre, vagy gyermekeidre. Ígaz ők is lemondhatnak.

2019. okt. 18. 17:42
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem hajtják be automatikusan a hitelt, csak ha elfogadod az örökséged. Van olyan verzió amihez tényleg kéne, abban a halála előtt lemondasz az örökségedről, de ha már meghalt akkor meg vissza tudod utasítani.

Hasonló szituban voltam, nem tartottam apámmal a kapcsoltot, nem is tudtam mennyi tartozása van már, csak a halála után a hagyatéki tárgyaláson derült ki. Mivel szinte semmi nem volt amit örököltem volna a hitelen kívül mondta a közjegyző hogy elutasíthatom az örökségem. Pár papírt kellett kitölteni csak, nem kellett semmit visszafizetnem. Ez csak akkor nem éri meg ha amúgy kapnál mást is (pl volt a családban aki a hitel mellett örökölt egy házat is, így a végén pozitívan jött ki a dologból, de ha elutasítja a hitelt a házat se kapja meg).

2019. okt. 18. 17:49
 5/13 A kérdező kommentje:

Most akkor semmi dolgom ezzel amig él? Akkor semmiképp se hajthatják be majd rajtam?

Volt hogy ezzel is fenyegetett hogy majd én fizethetek 15 millát a halála után haha...

Van mar házunk a férjemmel és egy kisfiunk, nem szeretném anyám hülyeségei miatt az egész életem romokba dönteni majd...

2019. okt. 18. 17:50
 6/13 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Semmije sincs anyámnak, még egy autója se. Albiba lakik kint is
2019. okt. 18. 17:51
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Anyád adóssága soha nem lesz a tied. Nem hajthatják be rajtad, csak akkor ha te vagy a kezese vagy adóstársa. Ha egyik sem vagy, akkor senki nem fogja követelni, hogy fizesd ki anyád adósságát. Majd tőle fogják követelni.

Amíg anyád él, nem tudsz az örökségről lemondani mert nincs örökséged addig. Ha meghal akkor lemondhatsz róla, de ahogy írtam: adósságot csak az hagyaték erejéig örökölhetsz. Ha nincs semmije, akkor nem örökölsz adósságot sem.

2019. okt. 18. 18:24
 8/13 anonim ***** válasza:
74%
"Amíg anyád él, nem tudsz az örökségről lemondani mert nincs örökséged addig" - Ez így nem teljesen igaz, pont az anyja halála előtt tud hivatalosan lemondani az örökségről és a halála után már csak visszautasítani tudja azt.
2019. okt. 18. 18:30
 9/13 anonim ***** válasza:
69%

Kedves utolsó. AMíg él az anyja nincs öröksége.

Tegyük fel az anyukájának nem 15 milliós adóssága van hanem mondjuk 3 háza a Rózsadombon, és a számláján 30 millió forint. De amíg él az anyuka az örökséget nem lehet sem követelni, sem lemondnai róla, mert nincs. Anyukája amíg él akár elajándékozhatja, elkártyázhatja, felgyújthatja a sajátházait. A 30 millióját is elajándékozhatja akárkinek, vagy világkörüli útra is mehet vele.

Örökség csakis az elhunyt után van.

Vagyis élő embernél nincs lehetőség lemondani sem követelni az örökséget.

2019. okt. 18. 19:32
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

[link]

[link]

"A Ptk. szabályai szerint aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben – egészben vagy részben – lemondhat az öröklésről. Vagyis lemondani előre kell, amikor még él a leendő örökhagyó."

2019. okt. 18. 21:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!