Jogilag mi az elvárt cselekedet?
Emberileg én úgy vagyok vele, azt adom amit kapok, nos az a helyzet, előző honap közepén elkezdtem dolgozni egy munkahelyen, már az elején leszögeztem, hogy nem szeretnek sumakolast a fizetéssel kapcsolatban, mert már sokszor megjártam ezzel, megnyugtatott a főnök, itt mindenki rendesen ki van fizetve.
Arról volt szó, jön majd a munkaszerződés , ez a mai napig nem érkezett meg, így nem is írtam alá semmit, azon a papíron kívül amin a le jelentéshez szükséges adataim voltak. Ezen kívül fel is hívtak telefonon másnap, hogy valóban én vagyok-e en megyek hozzájuk dolgozni. Itt kezd a történet érdekes lenni, mivel így, hogy szerződésem nincs , nem tudom mihez kell magamat tartani ha felmondok.
A fizetésem lényegesen kevesebb lett mint amiben megállapodtunk , vissza osztottam és derék 400ft/órában fizettek ki. A főnökkel 1x találkoztam meg akkor amikor “felvett”, gondoltam rá hogy felhívom és jelzem nem ebben állapodtunk meg, de időközben kiderült mindenki emiatt hagyja ott őket, mert ezt csináljak. (Furcsa is volt nekem, hogy minden héten feladják az allashirdetest de mivel “neves” cég így nem gyanakodtam ilyenre)Így feleslegesnek tartottam egy veszekedést hiszen a pénzem nem lett volna meg tőle ellenben én meg ennél is jobban felhúztam volna magam a tortenteken. A munkatársaknak jeleztem köszönöm nekem ennyi elég is volt (megértették, egyet értettek velem) arra jutottunk mivel nem iratattak alá velem semmit, így igazából nem szükséges felmondást be adnom hiszen mire.... ugyan megvolt beszélve erre a hónapra melyik napokon megyek, de az is meg volt beszélve mennyi az oraberem meg sem úgy lett... így én úgy gondoltam annyira leszek korrekt mint ok, és fogom magam egyszerűen csak nem megyek be. Az, hogy ez mennyire gerinctelen nem érdekel , a kérdésem arra irányul következmény nélkül megtehetem e és ha nem akkor mi lenne a következménye.
A kollegak ugy tunik nem annyira jartasak a jogban. :)
Szobeli szerzodes van, fonok es a telefonalo beosztott tanusithatja, es rautalo magatartssal - mivelhogy bementel dolgozni - meg is erositetted.
Azt hogy mennyiben egyeztetek meg, valoszinuleg se te, sem ok nem tudja hitelt erdemloen bizonyitani.
Viszont miutan amugyis probaidon vagy, siman reggel felhivod oket (azert felvennem a beszelgetest) vagy kuldesz postan egy azonnali felmondasos papirt es ennyi. Teljesen jogszeruen jartal el, ok meg keressenek aznapra mar embert, sok sikert.
Az ha valaki csak ugy nem megy be a munkahelyere (es nincs vis major), az indok az azonnali kirugasra (ezzen gondolom nem akadnal fenn), illetve a munkaero potlasaig kieso ertek megteritesre, ami altalaban tobb, mint az ember munkabere. (Hisz egy ember altal termelt ertek tobb, mint a fizetese, kulonben nem erne meg alkalmazni.)
Szoval sajat magad bevedese erdekeben telefonalnek, aztan rajukraknam a telefont a “hat hogy oldjuk meg a potlast” szovegnel.
5-ös válaszoló már jobban képben van, de nem teljesen.
Attól, hogy nincs írott szerződés, még a megállapodás megköttetett, tehát mindenkinek van joga és kötelezettsége a másikkal szemben.
Te is írod, hogy értesítettek, már nem kell fizetned magad után az eü. szolg. járulékot, mivel munkaviszony létesült. Ez akkor van így, ha bejelent a munkáltató, mint biztosítottat. Erről ilyenkor értesít az adóhatóság.
Tehát nem vagy feketén foglalkoztatva.
Próbaidő kizárólag akkor van, ha azt a szerződés tartalmazza. Tehát nem mindig van!
Ettől függetlenül a törvényben van egy olyan paragrafus, amit azt mondja ki:
A dolgozó a munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntetheti arra hivatkozva, hogy munkaszerződése nincs. Erre lehetősége a munkakezdést követő 30 napon belül van.
Ezt a nyilatkozatot (felmondást) írásba kellene adni, hiszen a 30 napos határidő betartását valamilyen formában igazolni kellene, hogy később következménye ne legyen. A felmondást két egyező példányban kell megírni, és még a 30 napon belül át kell adni a munkáltatónak úgy, hogy az átvételt igazolja rajta dátummal ellátva.
Jogilag ez a megfelelő út, ugyanis attól, hogy nincs írott szerződés, még a jogviszony fennáll, és akár felmondási idő is szóba jöhet.
Az, hogy valamelyik fél nem tartja be a szabályokat, nem hatalmazza fel a másik felet arra, hogy Ő is szabályt szeghet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!