Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Nem fizetek Tb-t 2 hónapja....

Nem fizetek Tb-t 2 hónapja. Lesz következménye?

Figyelt kérdés

Tavaly érettségiztem, idén szeptembertől nem állok jogviszonyban iskolával, nincs is munkahelyem. Tb-t em fizettem eddig, nem jelentettem le magam a munkaügyi központba, orvosnál eddig Tb alapon nem voltam, csak 2 receptet irattam ki háziorvossal problémamentesen.

Nem tudom azt sem mikortól kellene Tb-t fizetnem, mert nem tudom, hogy az iskola után is jár a 45 nap "ingyen" Tb, vagy az csak munkaviszony után jár.

A NAV-ot eddig nem kerestem meg, mert nem akartam felhívni magamra a figyelmet.

Már úgy néz ki novemberben lesz stabil munkahelyem. Ennyi hónapot is ki kéne fizetni, vagy akkor ez most hogy van?

2017. okt. 27. 01:40
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

"Na most néztem ügyfélkapun és azt írta ki, hogy nekem létezik a Tb számom és érvényes. Csak a drága azt nem írja ki, hogy meddig érvényes."

Az, hogy érvényes, kb. annyit jelent, hogy létezik a szám. Majd ha meghalsz, törlik a rendszerből és nem lesz érvényes. Hogy van-e fizetve, azt nem ott tudod lekérdezni, de most így fejből nem tudom, hol van ez az üfkapun, nem könnyű megtalálni.

2017. okt. 28. 02:48
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

"A kórházi kezelést nem tudom ki követeli -NAV, kórház-?"

Senki.

Kezdjük az alapoknál:

Belföldi lakhellyel rendelkező magyar állampolgár köteles hozzájárulni az egészségügy fenntartásához. Kivéve egyeseket, akiket a törvény külön nevesít, pld. nyugdíjasok, kiskorúak, nappali rendszerű képzésben részt vevő diákok, rászorultsági alapon járulék fizetési alól mentesítettek, stb.

A társadalombiztosítási törvény szerinti biztosítottak (ilyenek például a dolgozók is) a munkabérükből, vagy megbízási díjukból stb. kötelezően levont egészségbiztosítási járulékok által járulnak hozzá a dologhoz. Mindenki másnak magának kell zsebből fizetni a havi 7.110,- Ft-ot, kivéve azokat, akiket a törvény felsorol, és fent már említettem.

A magam fizetem a járulékot dologra az illetőnek kell bejelentkeznie a NAV-hoz, és megjelölnie azt az időpontot, amikortól köteles fizetnie a járulékot. Az időpontot mindenki maga számolja ki (munkaviszony utáni 45 vagy kevesebb napig passzív jog, diákigazolvány érvényességét követő 45 napig passzív jog stb.). Ez mindenkinél eltérő lehet az előzményeit figyelembe véve. A bejelentkezéshez a T1011 formanyomtatvány szolgál, és bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt mulasztási bírság is kiszabható, bár ezzel a NAV eddig még nem élt egyszer sem. Kijelentkezni is ezen a nyomtatványon kell, ha már nem áll fenn a fizetési kötelezettség valamiért, például önkormányzat mentesít a fizetése alól rászorultsági alapon, vagy alanyi jogon GYES ellátást folyósítanak, ápolási díjban részesül valaki, vagy nyugellátásra lesz jogosult. Akkor nem kell kijelentkezni, ha munkaviszonyt létesít valaki, mert arról a munkáltató adatot szolgáltat, és hivatalból megszüntetik a fizetési kötelezettséget.

Ha valaki nem jelentkezik be járulék fizetésre, az egészségpénztártól a NAV megkapja idővel a potyautasok adatait, és az alapján hivatalból előírja a NAV a fizetnivalót. Azért fordulhat elő, hogy több százezret is követel az adóhatóság hirtelen.

Az orvosi ellátás ettől teljesen független. Belföldi lakhellyel rendelkező magyar állampolgárnak érvényes a TAJ-száma a járulék fizetésétől, vagy nem fizetésétől függetlenül, ami által az orvos köteles (ingyen) ellátni. Az orvosi rendszer maximum jelez, hogy rendezetlenként fut az eü. jogosultsága a betegnek, lehet, hogy az illetőnek intézni valója van az adóhatósággal. De csak ennyi. Ettől még nem kell kifizetni semmiféle kórházi és egyéb kezelés díját, mivel az "alanyi jogon" jár az érvényes TAJ-számra tekintettel.

A TAJ-szám érvénytelenítése: Akkor lesz érvénytelen, ha meghaltál, ha végleges kitelepedési szándékkal elhagytad Magyarországot. Ez az orvosnál barna színű lámpát jelent, és a betegnek fizetős lesz, ha itthon kezelteti magát.

Ha külföldön dolgozol, azt 15 napon belül köteles vagy az egészségbiztosítási pénztárnak bejelenteni. Ilyenkor az orvosnál kék lámpa világít, szintén ellátnak, Mo. megelőlegezi az ellátás költségét, majd a külföldi ország biztosítójával rendezi azt. Ha nem jelentetted be, akkor idővel megy az adatod az adóhivatalnak, és nem kék, hanem piros lámpa fog világítani, amíg nem igazolod a külföldi biztosításod az adóhatóságnak, és a járulék is elő fog íródni. Ellátást kapsz, hiszen érvényes a TAJ-számod, mo-i lakcímed van, tehát jogosult vagy rá, csak éppen az adótartozásként kezelt járulékot követeli a NAV.

Ha igazolod a külföldi biztosításod, akkor visszamenőleg törlik a hátralékot.

Tehát a két dolgot ne keverjük!

Van egy járulékfizetés, és van egy ettől teljesen elkülönült egészségügyi ellátás.

2017. okt. 28. 06:31
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

"Tök mindegy, hogy igénybe veszitek vagy sem, utólag is behajthato mert fizetni kötelező."

Ennek az ellenkezőjét senki nem állította. Csak saját ismeretek, példák hangoztak fel ezen felül mindenkitől. Én pl. csak leírtam egy saját példát, hogy némi szerencsével nincs következménye. Az csak egy mellékes infó volt, hogy én amúgy se jártam orvoshoz abban az időszakban.

2017. okt. 28. 07:53
 14/18 anonim ***** válasza:

Ez egy érdekes téma, nem tudom valaki figyeli-e még a kérdést, de szerintem meg nem kell kötelezően fizetni a tb-t, ha nincs munkavállalói jogviszony. Ezt azért mondom, mert ügyvéd ismerősömmel végigolvastuk az erre vonatkozó törvényeket, és munkavállalói jogviszonyhoz köti a fizetést.

Csak azért írok ide, mert aki magabiztosan azt írta, hogy fizetni kell mindenképp, legyen szíves mellékelje be az erre vonatkozó törvénycikket. Köszönöm!

2018. jan. 18. 18:43
 15/18 anonim ***** válasza:
#14 ha ez így lenne, akkor elvileg nekik saját zsebből kellene kifizetni az ellátás árát, de ha munkája sincs, akkor miből?
2018. jan. 19. 07:38
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

#14-nek

1997. évi LXXX. törvény

39.§

(2) Az a belföldi személy, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra a 16. § (1) bekezdésének a)-p) és s)-w) pontja, valamint a 13. § szerint sem jogosult, köteles a 19. § (4) bekezdésében meghatározott egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni.

------------

19. §

(4) A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás, tagi munkavégzés esetén a szociális szövetkezet, valamint a 39. § (2) bekezdésében meghatározott személy által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 7320 forint (napi összege 244 forint).

2018. jan. 19. 10:08
 17/18 anonim ***** válasza:

Aranyosak az ilyen "én ügyvéd ismerőssel megnézettem", meg nem ám hogy én linkelnék valamit a hülyeségemre, keresgesse csak mindenki más aki aszerint csinálja, ahogy egy évtizede mindenki-féle világmegváltó posztok.

Sztem "ügyvéd ismerős" adja vissza a diplomáját és menjen el mondjuk disznóólakat csinálni, ez annyira alap. Az ominózus poszt szerzője meg olyasmi lehet, mint a taták a kormányablakokban, akik miatt fél nap várakozás nélkül nem lehet ott elintézni semmit. Mert megjelenik a hóna alatt egy kupac papírral, hogy "onokám kinyomatta a tőrvényt a mindenegyben blokkról oszt ott van, hogy nekem most adniuk kell kéccázezret most rögtön, csak eltitkolták!"

Azt' ott ül 5 órán át és az istennek se lehet elhajtani :-)

2018. jan. 19. 21:56
 18/18 anonim ***** válasza:

Te is nagyon aranyos vagy barátom, hogy így be mersz szólni egy anonim oldalon. Kifejtettem a véleményem, mert utána néztem valaminek, és segítséget kértem valakitől, aki egyébként tök jó fej volt és belinkelte az adott cikkelyt, amin én átfutottam. Persze jön egy ilyen nagyfejű és okoskodik, és megvéd mindenkit, és kiáll mindenki helyett, amikor a cikkelyt belinkelő egy szót nem szólt. Egyébként utólag is köszönöm 16-os, átnéztem. :)

Nem, nem fogja visszaadni a diplomáját, elég jó ügyvéd, csak átfutottunk sajnos egy adott témán, amivel eddig nem találkoztunk. Azért mert téved, nem biztos, hogy rossz ember ám. Persze, te itt anonim módon, rohadt király csávó vagy :D

2018. jan. 19. 23:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!