Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Nagykorú lettem, és megszűnt...

Nagykorú lettem, és megszűnt a TB-m. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Július elején töltöttem be a 18-at, és ezzel megszűnt a társadalombiztosításom is, az előbb kérdeztem le az Ügyfélkapun keresztül. A tanulói jogviszonyom március végén megszűnt, de még nem dolgoztam, és valószínű, hogy Németországban fogok dolgozni, de lehetséges, hogy nem bejelentettként. 1-2 hónapról van szó. Ha hazajöttem, hova kell fordulnom? Olvastam, hogy most büntetést is kaphatok, hogy megszűnt? A havi 7 ezret onnantól fizetném, ill. mindenképp törekednék a bejelentett munkahelyre, de addig ebben a verzióban kell gondolkodnom. Milyen büntetési tételre számíthatok, hogy esetlegesen az "elmaradt" hónapokat is vissza kell térítenem?
2016. aug. 20. 23:35
 1/5 anonim ***** válasza:

A tanuló jogviszonyod megszűnése után még 45 napig passzív jogon biztosított maradtál, így május közepétől lettél kötelezett egészségügy szolgáltatási járulék fizetésére. be kell menned a NAV-hoz és bejelentkezned járulékfizetés céljából. Illetve önkormányzatnál kérhetsz mentességet járulékfizetés alól, de az elmaradt hónapjaidat így is meg kell utólag fizetned. Mivel nagyon rövid időszakról van szó, nem valószínű, hogy ezzel kapcsolatban minimális késedelmi kamaton kívül mással is számolnod kell.

Ha bejelentett munkaviszonyod keletkezne akár itthon, akár külföldön, a járulékfizetés alól ki kell jelentkezned.

Itt tájékozódhatsz:

[link]

2016. aug. 21. 00:08
 2/5 A kérdező kommentje:
Nem, júliusig maradtam biztosított, az Ügyfélkapu szerint, amíg betöltöttem a 18-at, addig a napig.
2016. aug. 21. 00:23
 3/5 anonim ***** válasza:
Értem, ezek szerint még rövidebb a biztosítatlan időszakod, mint először gondoltam, de a teendőd lényegében ugyanaz. Biztosítási jogviszonyod megszűnésétől számított 15 napon belül kellett volna jelentkezned a NAV-nál járulékfizetésre vagy igényelni önkormányzatnál a mentességet.
2016. aug. 21. 00:54
 4/5 anonim ***** válasza:
0%
vagy sunyíts... 5 év az elévülési ideje, és ha közben lesz biztosításod akkor a tajszámod is zöld
2016. aug. 21. 04:06
 5/5 anonim ***** válasza:

az önkormányzatod 1 évig átvállalja, ha nincs munkád, érdeklődj utána

[link]

2016. aug. 21. 19:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!