Ha 2 órával vagyok bejelentve és a fizetésem 29.500 Ft/hó (bruttó) akkor jár az egészségügyi biztosítás?
Hivatalos válasz egy fórumról!
Viszont azzal vigyázz, mit jelent az, hogy bejelentett.
Mivel nem éri el a fizetésed a minimálbér 30 %-át, nem vagy biztosított, így a munkáltatónak nem kell bejelentenie a navhoz, mert oda csak a biztosítottakat kell és lehet bejelenteni.
Persze ettől még minden hivatalos, mert havonta beküldi rólad a bevallást, amiben szerepel a neved, minden adatod, a jövedelmed.
Erről írtam én is, nem hülye a könyvelőnk! Nem volt biztosított a 2 órás alkalmazottunk!
De minden hivatalos volt, s fizettük, amit a könyvelő küldött.
Könyörgöm!
Ne írjatok már butaságokat!
Ha valaki munkaviszonyban van, akkor az biztosított, bármennyi a bére, bármennyi a munkaideje!!!!!!!
Amiről Te beszélsz, az a megbízási jogviszonyra vonatkozik. Az nem a Munka Törvénykönyve alá tartozik, hanem a Ptk. alá.
A megbízási jogviszonynál van az, hogy ha a megbízási díj (nem BÉR!) eléri a minimálbér 30 %-át, akkor biztosítottság jön létre, és a megbízottat be kell jelenteni, ugyanúgy, mintha munkaviszonya lenne. Akkor már nem csak 16 % SZJA-t, hanem járulékokat is vonnak Tőle! De csak arra az időre lesz biztosított, amely időszakban a minimálbér 30 %-át meghaladja. Ha a következő időszakban nem haladja meg, akkor nem lesz biztosított, és nem is jelentik be arra az időre.
Tehát más a munkaviszony megítélése, és más a megbízási jogviszony megítélése is. Továbbá az egyszerűsített foglakoztatás, a szerzői jogdíjas szerződések, stb. megítélése is különböző lehet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!