Az egészségügyi biztosítást kötelező fizetnem, ha nem dolgozom?
Kezdő vállalkozó vagyok, de most jelenleg szüneteltetve van a vállalkozásom már 5 hónapja és jelenleg nincs keresetem.
Most az utóbbi 3 hónapban nem fizettem be az egészségügyi biztosítást, amire kaptam egy levelet a NAV-tól, hogy tartozásom van erre a 3 hónapra.
Azonban nem áll szándékomban kifizetni, mivel muszáj spórolnom mert a megmaradt/félretett pénzem se bírja örökké örülök, hogy a számlákat kitudom fizetni, nem hogy még ilyeneket, más meg ne fizesse helyettem. Más munkát nem akarok és nem is tudok keresni. Hamarosan megint elindítom a vállalkozásom csak addig még ki kell húzzam valahogy tehát jó lenne ha ezt nem kéne kifizessem addig.
Mit tehetek ez ügyben??
Munkanélkülire gondoltam, hogy bejelentem magam és akkor fizetik helyettem a eu. járulékot, de én úgy tudom ha találnak munkát akkor azt el kell vállaljam mert ha nem, nem fizetik többé az eu.járulékot - persze lehet rosszul tudom.
Olvastam olyat is, hogy ha szüneteltetve van a vállalkozás, és nem dolgozom jár munkanélküli pénz, bár nem tudom, hogy ez mennyi hónap vállalkozás után jár.(???)
Segítségeket, válaszokat előre is köszönöm.
kötelező fizetni, akár igénybe veszed az ellátását, akár nem, ez nem választható
a munkaügyi központ csak akkor fizeti, ha jogosult vagy FHT-ra, tehát megvan a szükséges szolgálati időd, azt olvasom ki a soraidból, hogy ez nincs meg
ebben az esetben nem fizetik
elmehetsz a lakcímed szerinti illetékességű önkormányzathoz és ott kérheted, hogy 1 évig fizessék helyetted, de ehhez az kell, hogy a veled együtt lakók összjövedelme ne haladja meg a fejenkénti 35e x száz Ft-ot
ellenkező esetben nem ítélik meg, ez adható, nem kötelező helyetted fizetniük
az elmaradást pótolni kell, mert folyamatosan kamatozik
Mindegy, hogy voltál-e orvosnál vagy sem.
A vállalkozásod szüneteltetésének másnapján már el kellett volna menned a munkaügyi központba, és akkor ők fizették volna. Így utólag nincs opciód, max most elmehetsz, de bizony az a 3 havi elmaradás, ~19 ezer Ft, az bizony be lesz hajtva rajtad.
Egészségügyi szolgáltatási járulék.
A munkaügyi csak annak rendezi, aki pénzbeli ellátást is kap tőlük (álláskeresési járadék, képzési támogatás)
Ha csak szünetelteted a vállalkozásod és nem megszünteted, nem kaphatsz álláskeresési járadékot sem, még álláskeresőként sem regisztrálnak.
A szüneteltetés időtartamára fizetned kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!