Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Az egészségügyi biztosítást...

Az egészségügyi biztosítást kötelező fizetnem, ha nem dolgozom?

Figyelt kérdés

Kezdő vállalkozó vagyok, de most jelenleg szüneteltetve van a vállalkozásom már 5 hónapja és jelenleg nincs keresetem.

Most az utóbbi 3 hónapban nem fizettem be az egészségügyi biztosítást, amire kaptam egy levelet a NAV-tól, hogy tartozásom van erre a 3 hónapra.

Azonban nem áll szándékomban kifizetni, mivel muszáj spórolnom mert a megmaradt/félretett pénzem se bírja örökké örülök, hogy a számlákat kitudom fizetni, nem hogy még ilyeneket, más meg ne fizesse helyettem. Más munkát nem akarok és nem is tudok keresni. Hamarosan megint elindítom a vállalkozásom csak addig még ki kell húzzam valahogy tehát jó lenne ha ezt nem kéne kifizessem addig.

Mit tehetek ez ügyben??

Munkanélkülire gondoltam, hogy bejelentem magam és akkor fizetik helyettem a eu. járulékot, de én úgy tudom ha találnak munkát akkor azt el kell vállaljam mert ha nem, nem fizetik többé az eu.járulékot - persze lehet rosszul tudom.

Olvastam olyat is, hogy ha szüneteltetve van a vállalkozás, és nem dolgozom jár munkanélküli pénz, bár nem tudom, hogy ez mennyi hónap vállalkozás után jár.(???)

Segítségeket, válaszokat előre is köszönöm.

2013. okt. 30. 13:11
 1/4 A kérdező kommentje:
Jah és egyszer se voltam orvosnál ezalatt az idő alatt, de alapból se szoktam járni már évek óta nem voltam, mégis fizettem azt a sz@rt
2013. okt. 30. 13:17
 2/4 anonim ***** válasza:
71%

kötelező fizetni, akár igénybe veszed az ellátását, akár nem, ez nem választható

a munkaügyi központ csak akkor fizeti, ha jogosult vagy FHT-ra, tehát megvan a szükséges szolgálati időd, azt olvasom ki a soraidból, hogy ez nincs meg

ebben az esetben nem fizetik

elmehetsz a lakcímed szerinti illetékességű önkormányzathoz és ott kérheted, hogy 1 évig fizessék helyetted, de ehhez az kell, hogy a veled együtt lakók összjövedelme ne haladja meg a fejenkénti 35e x száz Ft-ot

ellenkező esetben nem ítélik meg, ez adható, nem kötelező helyetted fizetniük

az elmaradást pótolni kell, mert folyamatosan kamatozik

2013. okt. 30. 13:22
 3/4 anonim ***** válasza:
56%

Mindegy, hogy voltál-e orvosnál vagy sem.

A vállalkozásod szüneteltetésének másnapján már el kellett volna menned a munkaügyi központba, és akkor ők fizették volna. Így utólag nincs opciód, max most elmehetsz, de bizony az a 3 havi elmaradás, ~19 ezer Ft, az bizony be lesz hajtva rajtad.

2013. okt. 30. 13:23
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Egészségügyi szolgáltatási járulék.

A munkaügyi csak annak rendezi, aki pénzbeli ellátást is kap tőlük (álláskeresési járadék, képzési támogatás)

Ha csak szünetelteted a vállalkozásod és nem megszünteted, nem kaphatsz álláskeresési járadékot sem, még álláskeresőként sem regisztrálnak.

A szüneteltetés időtartamára fizetned kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot:

[link]

[link]

2013. okt. 30. 14:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!