Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Ha 2 órával vagyok bejelentve...

Aaniita kérdése:

Ha 2 órával vagyok bejelentve és a fizetésem 29.500 Ft/hó (bruttó) akkor jár az egészségügyi biztosítás?

Figyelt kérdés

2014. máj. 14. 15:06
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
92%
Teljesen mindegy, hogy hány órában és hány forinttal vagy bejelentve; ha van munkaviszonyod, biztosított vagy.
2014. máj. 14. 15:28
 2/13 anonim ***** válasza:
0%

Miért hiszi minden második ember, hogy a TB csak úgy jár?

TB a fizetésedből vonják,pont mint a nyugdíjjárulékot.

2014. máj. 14. 16:57
 3/13 anonim válasza:
22%
igen jár, a bruttó béredből fogják levonni.
2014. máj. 14. 17:04
 4/13 anonim ***** válasza:
33%
Minden munkaviszonnyal rendelkezőnek rendezett a "TB"-je, vagyis az egészségügyi ellátásra jogosultsága függetlenül attól, hogy hány órás, hány éves, mennyi az órabére, ki a főnöke, melyik cégnél dolgozik, busszal jár be oda, vagy gyalog...:)
2014. máj. 14. 17:33
 5/13 anonim ***** válasza:
4%

Szerintem NEM, nincs TB-d, mivel max. 4 órás bejelentéstől vagy biztosított!!!!

A mi alkalmazottunk se volt, aki 2 órás volt.

2014. máj. 14. 18:31
 6/13 anonim ***** válasza:
71%

Ha munkaviszonyban van, akkor biztosított:

"III. Fejezet

A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS ELLÁTÁSAI ÉS AZ ELLÁTÁSRA JOGOSULTAK

A biztosítottak

5. § (1) E törvény alapján biztosított74

a)75 a munkaviszonyban (ideértve az országgyűlési képviselőt is), közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, kormányzati szolgálati viszonyban, ügyészségi szolgálati jogviszonyban, bírósági jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban, ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személy, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, az Országgyűlési Őrség, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagja, a Magyar Honvédség szerződéses állományú tagja, a katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona (a továbbiakban: munkaviszony), tekintet nélkül arra, hogy foglalkoztatása teljes vagy részmunkaidőben történik,"

1997. évi LXXX. törvény

a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről

[link]

2014. máj. 14. 19:03
 7/13 anonim ***** válasza:
24%

18:31

Én heti 5 órásként vagyok lejelentve, mégis van TB-m.

2014. máj. 14. 20:14
 8/13 anonim válasza:
0%

két ötlet:

1. háziorvosod meg tudja nézni neten, hogy van-e egészségbiztosításod. Ezt nem árt ellenőrizni, mert a munkáltatók nem megbízhatóak ez ügyben.

2. okmányirodában regisztrálsz ügyfélkapus felhasználó nevet és jelszót. Innentől kezdve saját magad meg tudod nézni, hogy van-e egészségbiztosításod, és ki fizeti.

Azt viszont még nem tudom, hogyan nézhetem meg, hogy mennyire jelentett be a munkáltatóm, erre esetleg van valakinek infója? Van ügyfélkapus regisztrációm.

2014. máj. 16. 13:18
 9/13 anonim ***** válasza:
17%

Olyan nincs, hogy a munkáltató "mennyire jelentett be".

Semennyire!

Amikor egy dolgozót "bejelentenek", akkor a személyes adatain kívül a FEOR-számát, a munkaviszony kezdetét, a jogviszony jellegét, a heti munkaidőt jelentik be. Bért nem!

Azt meg tudod nézni, hogy havonta milyen bevallást ad be a munkáltató az adóazonosító jeled alatt. Ott van bruttó bér, és egyebek, de ugye tudjuk, hogy ez nem mindig egyezik a szerződés szerinti bérrel...

2014. máj. 17. 16:19
 10/13 anonim ***** válasza:
24%
Miért ne lennél biztosított? AKárhány órás vagy, teljes jogú természetbeni ellátás jár, persze pénzbeni is, de az ilyankor nagyn kevés lenne... Azt meg ne hidd el, hogy csak 4 óra után biztosított valaki, Aki ezt írta, lehet be sem jelentette a dolgozóját!
2014. máj. 21. 09:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!