Megéri a Unit Linked biztosítás?
Valóban a biztosító fizeti az üzletkötőt, azonban amit szeretnek elhallgatni, hogy ezt a *te* befizetéseidből teszik.
A dolog úgy működik, hogy a szerződéskötés után a biztosító kb a másfél éves befizetésedet előre odaadja jutalékként az ügynöknek, meg a főnökének, meg az ő főnökének, stb. Aztán ezt a pénzt szépen csepegtetve vonja le tőled, hogy mégse legyen már annyira feltűnő.
Ha véletlen korábban megszüntetnéd a szerződést, mint ahogy eredetileg vállaltad, akkor a biztosító előveszi a visszavásárlási táblázatot. Ezt csak azért találta ki, hogy ha nem tudja szépen kis összegekben elszedni tőled az ügynök jutalékát, akkor egyben levonja megszüntetéskor, hogy ő biztosan ne legyen mínuszban.
Végeredményben sokkal átláthatatlanabb, hogy mennyi is a levonás a te befizetéseidből, és számodra soha nem derül ki, hogy hány százezer forintnyi jutalékot kapott az ügynök és/vagy az MLM hálózata.
Úgy élvezem hogy Magyarországon 10Millió pénzügyi szakértő él és mindenki ha olvasott már neten 2 mondatot akkor mindent teljesen tisztán lát. A sok barom aki előttem nyilatkozott(tisztelet és bocsánat a kivételnek) teljesen fogalmatlan és nem tudja mire jó a UL biztosítás. Ezzel nem azt mondom hogy neked az kell, de hosszú távú befektetésre a nincs nagyon jobb megoldás mint a UL (kivétel a részvény, de annak vállalnod kell a kockázatait)
Aki meg csak annyit hallott, hogy igen, a biztosítók meg az ügynökök tukmálják és amúgy szar meg drága annak szívesen mutatnék 1-2 jó UL terméket...
Hagyjuk is, nem akarom itt megváltani a sok sületlen marha egyéni beszűkölt világát, azt ajánlom ha hosszú távú megtakarításban gondolkodsz keress az ismerőseid között olyat aki ért hozzá és tőle kérdezd meg hogy szerinte rendben van-e az ajánlat amit kaptál, itt nem találsz olyat aki tudja mit beszél.
Előző, az esetleg nem is merül fel benned, hogy az előző válaszolók nem sületlen marhák, hanem olyan, pénzügyekhez némileg értők akik átlátják az unit-linked biztosítások költségoldalát és össze tudják hasonlítani egyéb termékekkel és az alapján tudják, hogy nem érdemes ajánlani?
Nem csak az unit-linked alapfelállással lenne gond (biztosításnak álcázott befektetéssel csalni az adókedvezményekért), hanem főleg a hazai UL konkrét hátrányaival (többe kerül, mintha külön kötnél biztosítást és fektetnél be különböző alapokba, emellett még legtöbbször nem is annak ajánlják akinek mindkettőre szüksége lenne).
Én 2 éve kötöttem Ul biztosítást, pont az Uniqánál. Megkérdeztem az egyik kollégámat, aki a bankszektorból jött és tőzsdézik, hogy mi a véleménye az UL típusú megtakarításokról. Azt mondta, hogy szerinte nem rosszak egyáltalán, csak sok idő... a tőzsde neki jobb, mert rövidebb idő alatt lesz nyereséges, de ahhoz, ugye érteni kell és egész nap figyelni...
Én egyáltalán nem értek a biztosításokhoz, de ezt a megtakarítási módot találtam a legjobbnak. Elég nagy a bizalmatlanságom a bankok irányába és az OTP megtakarítás sem garancia számomra semmire, ld. az egykori Posta Bank bedőlését. Nekem ezért volt szimpatikus ez a típusú megtakarítás:
-A biztosítok viszontbiztosításban állnak egymással, tehát, ha az egyik bedőlne, egy másik köteles azokkal a feltételekkel átvenni a portfóliókat, ahogy azt te eredetileg megkötötted velük. Ezt melyik bank tudja neked nyújtani?
-Sem a NAV, sem más szerv nem teheti rá a kezét, úgy tudom, bár nálam ez veszély nem áll fenn, remélem, nem is fog.
-Tudsz mellette eseti számlát nyitni, ami azt jelenti, hogy oda bármikor betehetsz-kivehetsz, kamatozik. Én oda hét hónapig raktam be x összeget havonta, a hetedik hónapra egy havi összeget kamatozott.
Senki sem szerelemből fialtatja a pénzed, ez biztos, nem kergetek illúziókat arról, hogy többszörösét keresi meg rajtam a biztosító de számomra ez a legjobb hosszú távú megtakarítás jelenleg. Volt egy célom, hogy 10 év múlva szabad felhasználásra szeretném kivenni a megtakarításom és a kamatokat és belevágtam. Ha 5 évre gondolkodsz, az UL nem biztos, hogy jó neked, főleg a kamatadók miatt.
Egy korrekt(ebb) tanácsadó nem rá akar beszélni valamire, hanem felméri az igényeidet és a pénzügyi helyzetedhez igazítva kiválasztja a neked valót ÉS elmondja az apró betűs részt is! Természetesen, ha nagyobb összeget teszel félre havonta, nagyobb előnyöket is kapsz.
#18ra reagálva:
végre valaki értelmesen elmagyarázott egy UL-et. Kinek és mire jó.
Ha én teszem, mint ezzel foglalkozó, a torkomnak esnek és kiszámolóval meg egyéb linkekkel jönnek.
Sosem volt túl olcsó termék, viszont annak (mint ahogy a #18-as írásából látszik) aki foglalkozik vele, annak nagyon meg fogja érni. (Aki nyugdíjprogramként köti annak pedig pláne, hiszen a 20%-os adójóváírás erőteljesen lecsökkenti a költségeket).
A UL annak való aki nagyobb összeget tud havonta elhelyezni benne, esetleg kihasználja az eseti díjfizetést nagyobb összegnél, és odafigyel rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!