Mikor fog látni engem a társadalombiztosítás a rendszerben?
A TB-nél mikor leszek nyilvántartva? Amikor megkapom az első fizetésem az új munkahelyemről, vagy miután megkötöttük a munkaszerződést és bejelenntettek? Vagy van még plussz adminisztrációs csúszás. Fontos lenne tudnom, mert mennem kellene fogorvoshoz.
Egyébként több milliót fizettemm már (illetve vontak le) a TB-nek és csak az elhanyagolható töredékét vettem igénybe. Ennek ellenére POTYAUTAS vagyok, mert most huzamosabb ideig nem volt munkahelyem. Ki vagyok akadva.
Hazánkban nincs potyautas. Ugyanis minden utasnak meg kell fizetnie a társadalombiztosítást. Ha eddig nem fizetted, és volt nem biztosított időszakod, akkor sem kell izgulnod, ha odajut az APEH-ügyintéző hozzád, akkor meg fogod te is kapni visszamenőlegesen a fedetlen hónapokra a végzést, egyösszegű befizetésre + késedelmi pótlékra.
Hazánkban nincs potyautas. Csak te nem előbb, hanem utóbb fogod rendezni a TB-det.
Fogorvoshoz is nyugodtan mehetsz, nem számít a rendezett TB jogviszonyod, az ellátás ingyenes. Előbb-utóbb úgyis rendezni fogod.
A kérdésedre válaszolva: A munkáltató bejelentését követően van rendezett munkaviszonyod. A munkáltató bejelent téged a NAV-hoz, a NAV ezt a bejelentést feldolgozza és onnantól fogsz biztosítottnak látszani. Ez a bejelentést követő 1-2 nap.
1. Vagy dolgozól és akkor van jogviszonyod (már ha bejelentenek és nem feketén dolgozol).
2. Magad fizeted a havi 5000-est és akkor van jogviszonyod.
3. Regisztráltatod magad a munkanélküli hivatalban, kérsz egy igazolást arról, hogy munkanélküli vagy, ezzel besétálsz az önkormányzathoz és kéred, hogy szociális alapon rendezzék a tb-d. (Kizáró ok nagy értékű ingó és ingatlan, stb)
4. Beiratkozol egy egyetemre nappali tagozatra.
5. Hajléktalan leszel.
6. Lecsukatod magad.
7. Egyéb lehetőségek (van egy csomó még, pl hadirokkant, nyugdíjas, ápolási díjban részesül, ápolási otthonban lakó, stb stb.)
"Mire fizettél be több milliót és miért?"
Gondlom ezekre gondolt a kérdező:
Munkaadói egészségbiztosítási járulék
Munkaadói TB járulék
Munkavállalói járulék
Munkavállalói eü-i járulék
ezekból nettó 150es fizetésnél összejön 1,5 év alatt ez a kb 1milla befizetés. Erre lehet azt mondani, hogy azt a munkaadó fizeti, csak hogy a munkavállaló termeli meg.
Most akkor több hozzászolónak is válaszolok, vagy megjegyzést fűzök a beírásához. És köszönöm az eddigi felvilágosításokat.
Mindent ki kell fizetni, akinek nincs biztosítása, annak utólag, amikor már van jogviszonya. Mondjuk ezt az utólag kifizetést én sem nagyom értem, mert ez az egész egy nagy állami újraelsztó rendszer, ami teljes mértékben ellentmond a számvitel alapvető szabályának. A jóváírás (amit befizettél) nincs nyilvántartva, a terhelés (amit igénybevettél "állami" pénzt különböző jogcímeken - és ezt ha jól értesült vagyok ügyfélkapon mindenki megnézheti) azonban igen. Az ellátást azonban megkapja mindenki, tehát nem a későbbi befizetéséből vonják majd le. Ez az egész arra jó az én olvasatomban, hogyha valaki nem biztosított, akkor azt lehet többé vagy kevésbé utálni, mert annak a pénzéből gyógyul, aki biztosított és fizet. Ergo mindenkinek biztosítottnak kell lennie. Ha valaki nem az, akkor kötelessége és nem joga befizetni a havi ötezret a TB-nek akár igészbevesz valamilyen egészségügyi szolgéltatást akár nem, és így lesz biztosított. Azonban jó magyar szokás szerint a szankcionálással problámák vannak - legalábbi szerintem. Tehát aki becsületesen fizet, attól beszedik a pénzt, aki nem fizet, annak megmarad. De hogy ne sarkalljak (vagy sarkaljak?) senkit sem kötelességszegésre: szociális rászorultság esetén az önkormányzat segít.
Taj szám hiányában én is sötétben tapogatózom. Az mindenképpen kell szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!