Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Mikor fog látni engem a...

Mikor fog látni engem a társadalombiztosítás a rendszerben?

Figyelt kérdés

A TB-nél mikor leszek nyilvántartva? Amikor megkapom az első fizetésem az új munkahelyemről, vagy miután megkötöttük a munkaszerződést és bejelenntettek? Vagy van még plussz adminisztrációs csúszás. Fontos lenne tudnom, mert mennem kellene fogorvoshoz.

Egyébként több milliót fizettemm már (illetve vontak le) a TB-nek és csak az elhanyagolható töredékét vettem igénybe. Ennek ellenére POTYAUTAS vagyok, mert most huzamosabb ideig nem volt munkahelyem. Ki vagyok akadva.

2012. jan. 5. 11:26
 1/9 anonim ***** válasza:
Rengeteg privát fogorvos van, ott a kutya nem kíváncsi a jogviszonyodra. Egyébként meg ha huzamosabb ideje nem volt munkád, fizetni kellett volna a havi 5100 Ft-ot magad után, és szent a béke. Amúgy honnan tudod, hogy potyautas vagy? Én évekig nem dolgoztam, és mindig zöldet mutatott a dokinál a rendszer. Különben sem történik semmi, ha pirosat mutat a rendszer. A doki rákérdez, hogy mi van, te pedig megmondod, hogy most lett munkád, be lettél jelentve, de úgy tűnik, még nem ment át a rendszeren az info.
2012. jan. 5. 11:42
 2/9 A kérdező kommentje:
Ez mind igaz, talán a rugalmas doki kivételével. Voltam orvosnál és megfázásra írt volna fel valamit. Na akkor mondta, hogy ajjaj, itt valakinek nincs TB-je, potyautas. Azt már valahogy lenyeltem, hogy nekem (illetve szinte mindenkinek, aki nem nyugdíjas már) már szinte biztosan nem lesz nyugdíjam. De hogy fizessek a TB-nek, amikor már több milliót befizettem. Azt már nem! Nem akarok demagóg lenni, mert pár lázcsillapítón kívül eddig másban nem kaptam vissza az államtól ezt a pénzt. Nyilván általános, vagy inkább "készenléti" költsége is van az egészségügynek, de hogy nettó eddig brutálisan vesztese vagyok ennek, az biztos.
2012. jan. 5. 12:06
 3/9 anonim ***** válasza:

Hazánkban nincs potyautas. Ugyanis minden utasnak meg kell fizetnie a társadalombiztosítást. Ha eddig nem fizetted, és volt nem biztosított időszakod, akkor sem kell izgulnod, ha odajut az APEH-ügyintéző hozzád, akkor meg fogod te is kapni visszamenőlegesen a fedetlen hónapokra a végzést, egyösszegű befizetésre + késedelmi pótlékra.

Hazánkban nincs potyautas. Csak te nem előbb, hanem utóbb fogod rendezni a TB-det.

Fogorvoshoz is nyugodtan mehetsz, nem számít a rendezett TB jogviszonyod, az ellátás ingyenes. Előbb-utóbb úgyis rendezni fogod.

A kérdésedre válaszolva: A munkáltató bejelentését követően van rendezett munkaviszonyod. A munkáltató bejelent téged a NAV-hoz, a NAV ezt a bejelentést feldolgozza és onnantól fogsz biztosítottnak látszani. Ez a bejelentést követő 1-2 nap.

2012. jan. 5. 12:14
 4/9 anonim ***** válasza:
Én is ugyanebbe a helyzetbe vagyok, mennem kellene a lyukas fogaimmal a fogorvoshoz , de mivel nincs munkám nincs TB se. Én azon gondolkozok, hogy a fogorvosi kezeléseket is utólag vissza kell-e majd fizetnem? Nem tudom, hogy mit fog mutatni a fogorvosom számítógépén a rendszer. Egy biztos, TAJ kártyát nem adtak, hiába igényeltem. Kérdező! Mire fizettél be több milliót és miért? Én azért nem merek bemenni az APEH-hoz mert félek, hogy egyből megkapom a csekket több évre visszamenőleg.
2012. jan. 5. 17:04
 5/9 anonim ***** válasza:

1. Vagy dolgozól és akkor van jogviszonyod (már ha bejelentenek és nem feketén dolgozol).

2. Magad fizeted a havi 5000-est és akkor van jogviszonyod.

3. Regisztráltatod magad a munkanélküli hivatalban, kérsz egy igazolást arról, hogy munkanélküli vagy, ezzel besétálsz az önkormányzathoz és kéred, hogy szociális alapon rendezzék a tb-d. (Kizáró ok nagy értékű ingó és ingatlan, stb)

4. Beiratkozol egy egyetemre nappali tagozatra.

5. Hajléktalan leszel.

6. Lecsukatod magad.

7. Egyéb lehetőségek (van egy csomó még, pl hadirokkant, nyugdíjas, ápolási díjban részesül, ápolási otthonban lakó, stb stb.)

2012. jan. 5. 17:17
 6/9 anonim ***** válasza:

"Mire fizettél be több milliót és miért?"

Gondlom ezekre gondolt a kérdező:

Munkaadói egészségbiztosítási járulék

Munkaadói TB járulék

Munkavállalói járulék

Munkavállalói eü-i járulék

ezekból nettó 150es fizetésnél összejön 1,5 év alatt ez a kb 1milla befizetés. Erre lehet azt mondani, hogy azt a munkaadó fizeti, csak hogy a munkavállaló termeli meg.

2012. jan. 5. 17:23
 7/9 A kérdező kommentje:

Most akkor több hozzászolónak is válaszolok, vagy megjegyzést fűzök a beírásához. És köszönöm az eddigi felvilágosításokat.

Mindent ki kell fizetni, akinek nincs biztosítása, annak utólag, amikor már van jogviszonya. Mondjuk ezt az utólag kifizetést én sem nagyom értem, mert ez az egész egy nagy állami újraelsztó rendszer, ami teljes mértékben ellentmond a számvitel alapvető szabályának. A jóváírás (amit befizettél) nincs nyilvántartva, a terhelés (amit igénybevettél "állami" pénzt különböző jogcímeken - és ezt ha jól értesült vagyok ügyfélkapon mindenki megnézheti) azonban igen. Az ellátást azonban megkapja mindenki, tehát nem a későbbi befizetéséből vonják majd le. Ez az egész arra jó az én olvasatomban, hogyha valaki nem biztosított, akkor azt lehet többé vagy kevésbé utálni, mert annak a pénzéből gyógyul, aki biztosított és fizet. Ergo mindenkinek biztosítottnak kell lennie. Ha valaki nem az, akkor kötelessége és nem joga befizetni a havi ötezret a TB-nek akár igészbevesz valamilyen egészségügyi szolgéltatást akár nem, és így lesz biztosított. Azonban jó magyar szokás szerint a szankcionálással problámák vannak - legalábbi szerintem. Tehát aki becsületesen fizet, attól beszedik a pénzt, aki nem fizet, annak megmarad. De hogy ne sarkalljak (vagy sarkaljak?) senkit sem kötelességszegésre: szociális rászorultság esetén az önkormányzat segít.

Taj szám hiányában én is sötétben tapogatózom. Az mindenképpen kell szerintem.

2012. jan. 5. 22:18
 8/9 A kérdező kommentje:
Na, próbáltam az államfő helyesírásával poénkodni, aztán most látom, hogy diszgráfiás vagyok.
2012. jan. 5. 22:21
 9/9 anonim ***** válasza:
Taj számom az van, csak TAJ kártyát nem adtak nekem.
2012. jan. 6. 00:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!