Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Mi a leggyorsabb mód, hogy...

Mi a leggyorsabb mód, hogy biztosított legyek?

Figyelt kérdés

2 éve nem fizettem tb-t, és idén szeptemberben kiküldtek ~20-25 db csekkett, egy levéllel, hogy fizessem be az elmaradottakat.

Kérdésem az lenne, hogyha ezeket még nem fizetem be, de mondjuk az e-és jövő havit igen, akkor érvényes a tb-m és kiválthatom az eu-s biztosítási kártyám? mert sürgősen kéne.

Vagy először ki kell fizetnem az elmaradást és utána lehet csak?

2011. dec. 15. 22:42
 1/6 anonim ***** válasza:
45%
igen, fizetned kell...ha eszed lett volna, akkor szeptemberben elolvasod a levelet és kérhettél volna díjcsökkentést vagy elengedést is
2011. dec. 15. 22:53
 2/6 A kérdező kommentje:

sajnos külföldön élek, és sokkal később kaptam meg a levelet.

de köszönöm, hogy ismeretlenül leszólsz

2011. dec. 15. 22:54
 3/6 anonim ***** válasza:
50%

Attól, hogy befizeted az ehavit és a jövő havit még nem leszel biztosított. Az egy más kategória. Csak az ingyenes egészségügyi ellátásod lesz általa biztosítva, ami ma Magyarországon egy kötelező dolog, még annak is, akinek nincs keresete, vagy akár külföldön él. Ha külföldön dolgozol, akkor más a helyzet. Attól függ, hogy hol dolgozol külföldön, itthon nem biztos, hogy kell fizetned ezt az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Akkor most mi a helyzet? Dolgozol kint, vagy csak úgy létezel?

Az EU-s kártya kiváltását nem ismerem, arra nem tudok válaszolni.

2011. dec. 16. 08:11
 4/6 A kérdező kommentje:

köszönöm a választ.

akkor azt mondod, hogy ha befizetem a jövő havit, akkor januárban mehetek dokihoz és ott nem lesz gond? (nem fogja jelezni a gép pirossal, hogy nincs fizetve?)

2011. dec. 16. 10:51
 5/6 anonim ***** válasza:

Az ellátás szempontjából teljesen mindegy, hogy piros lámpát kapsz-e a dokinál. Akkor is el kell látnia a TAJ számod alapján, ha nincs rendezve a járulékfizetésed, hiszen Magyarországon a társadalombiztosítás nem opció, hanem kötelezettség minden belföldi lakosnak, így a járulékfizetés (meg annak behajtása) és az ellátásra jogosultság elválik egymástól. Amikor piros lámpát kapsz, akkor csak annyi történik, hogy az orvos gépe azt lejelenti az OEPnek, meg mondja neked az orvos, hogy menjél be az egészségbiztosítóhoz tisztázni a jogviszonyodat, ha van. Ha nem mész be, akkor kb. 1 hónap után átadják az adataidat a NAVnak, aztán majd ők behajtják a szokásos úton. Letiltják a fizetésedből, elárverezik az ingatlanodat, lefoglalják az ingóságaidat, stb stb, amit tudnak, mint bármely más tartozásnál. De ettől még az orvos ellát, ha van TAJ számod.

EU kártyát nem tudom, hogy kiadnak-e rendezetlen járuléktartozás mellett, elvileg annak is így kéne működnie, úgyhogy a legegyszerűbb, ha kipróbálod, aztán legfeljebb nem adják ki.

2011. dec. 16. 11:39
 6/6 A kérdező kommentje:

köszi a választ. Elárverezni nem nagyon tudnak mit, semmi nincs a nevemen.

azt tudom, hogy piros jelzéssel is ellátnak, csak nem szeretnék így dokihoz menni, kicsit szégyellném.

2011. dec. 16. 12:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!