Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Mi a lényege az UL (Unit-linke...

Mi a lényege az UL (Unit-linked) biztosításnak?

Figyelt kérdés

Nemrég tudtam meg, hogy kötöttek egy ilyen biztosítást kiskoromban rám, és most néztem a neten a leírásokat, véleményeket erről, de baromira érthetetlen katyvasz az egész.

A kérdésem az lenne: ez lényegében miről is szól? Hogy működik? Ha lejár a biztosítás ideje, azaz a 20 év mondjuk, akkor a végén a biztosított (én) vagy a biztosító kap összeget? Ha igen mennyit? Ja, és 2 Unit-Linkedet kötöttek, azaz 2 ember kötötte meg egy időben rám...

Légyszíves érthetően és lényegretörően.

2011. nov. 22. 23:29
 1/9 anonim ***** válasza:

Gyakorlatilag olyan, mint egy bankbetét, amihez rendszeresen vagy alkalmanként teszel hozzá pénzt. Azért biztosítás, mert ha egy bankbetétből veszed ki a pénzed, akkor kamatadót kell fizetned, biztosításnál nem.

Biztosít is, de csak valami nagyon alap, nekem olyan van, ami ha meghalok, 200 ezret ad. De ez csak a formaságok miatt van.

Na a lényeg az, hogy úgy fogd fel, mintha egy lekötött betátbe tették volna neked a pénzt, ahonnan akkor lehet fölvenni, amikor lejárt a lekötés.

2011. nov. 23. 00:01
 2/9 anonim ***** válasza:

A befizetett összegek befektetésre kerülnek a szerződő által kiválasztott befektetési alapba/alapokba.

Természetesen a biztosító által kínált lehetőségekből lehet választani.

A befektetési alapokat a biztosító működteti vagy

profibb biztosítónál nagynevű, nemzetközi, független alapkezelőkkel vannak leszerződve.

Az alapok működése napi szinten követhető.

Az alapok között bármikor lehet áthelyezést eszközölni. Ennek díja nulla vagy olcsó.

Mivel biztosításról van szó, a szerződés tartalmaz haláleseti biztosítást.

A biztosított halála esetén VAGY a biztosítási összeget fizetik ki VAGY az összegyűjtött befektetést. Azt, ami a nagyobb összeg.

Sosem lehet megváltoztatni a biztosított személyét.

Bármikor meg lehet változtatni a szerződőt, haláleseti kedvezményezetteket (aki a lét kapja, ha a biztosított meghal) és az elérési kedvezményezett (aki a lét kapja, ha a biztosított nem halt meg és lejárt a szerződés).

Egyebekről is szívesen, ha van kérdésed.

2011. dec. 18. 16:29
 3/9 A kérdező kommentje:
Tehát ha jól értem, akkor a biztosított és az elérési kedvezményezett is én vagyok. (még) Ha pedig a szerződés lejárása előtt pár hónappal, vagy akár nappal úgy döntenek, hogy az elérési kedvezményezettet (aki megkapja a zsét a szerződés végén) megváltoztatják rólam, akkor cseszhetem a pénzt?
2011. dec. 18. 23:48
 4/9 anonim ***** válasza:
Igen. De ha húsz évid rád volt megkötve, akkor miért változtatnák ezt meg?
2011. dec. 19. 00:31
 5/9 anonim ***** válasza:

Nem biztos, hogy Te vagy az elérési kedvezményezett. Láttad ezt leírva?

Annak utána nézek, hogy a változtatáshoz kell -e a biztosított beleegyezése.

2011. dec. 19. 11:30
 6/9 A kérdező kommentje:
Igen, mivel az egyik biztosítótól tudtam meg, hogy raknak nekem félre kiskoromtól - aki nem mellesleg egy családtag.
2011. dec. 19. 22:12
 7/9 A kérdező kommentje:
Mármint a 2 ember közül az egyik családtag is, aki megkötötte rám az UL-t, és tőle tudtam meg mindazt, hogy félre raknak nekem.
2011. dec. 19. 22:13
 8/9 anonim ***** válasza:

Szal cége válogatja.

Kérdezz rá, hogy ha tartasz ettől, hogy értesítenek -e vagy kérik -e a beleegyezésedet kedvezményezett változtatásakor.

Nem egyszerű a dolog, mert kiskorúnál a gyámhatóságnak is köze lehet némileg hozzá

2011. dec. 21. 23:15
 9/9 A kérdező kommentje:
18 éves vagyok.
2011. dec. 22. 14:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!