Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » SOS! Tanulmányait 2010 júniusá...

SOS! Tanulmányait 2010 júniusában befejező lányom tb-je meddig érvényes? És mikortól kell nekünk fizetni? Többi lent.

Figyelt kérdés

Arról van szó, hogy most tudtam meg, ha semmilyen jövedelme nincs, tb-t akkor is magának kell fizetni. De: sajnos 25 év munkaviszonyom megszűnt, jelenleg én is munkanélküliek táborát gyarapítom. Szóval a kérdésem arra vonatkozik (nem találok leírást a net-en), hogy ha 2010-ben, azaz tavaly érettségizett, melyik hónaptól kell fizetnie a tb-t? Annyit megtaláltam ITT, hogy egy ideig (diákigazolvány érvényessége, plusz 45 nap), de mégis annyiféle válasz érkezett, hogy nem tudom, mi a valós. Érdeklődni fogok, de talált munkát, 2 napja dolgozik, a köztes hónapokban viszont nem fizettünk tb-t. Sajna senki nem tájékoztatott bennünket erről, hogy saját erőből kell. Nna, de miből?

Kérem, aki érdemben tud válaszolni, segítsen! A kérdés lényege: ha júniusban érettségizett, melyik hónaptól kellett volna tb-t fizetni önerőből? Köszönöm előre is!

2011. febr. 3. 12:17
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
88%

Ha igaz az, amit írtál, hogy a diákig. érvényessége+ 45 nap, abban annyit tudok segíteni, hogy a lányod diákigazolványa 2010 okt. 31-ig volt érvényes.

Viszont a legokosabb az lenne, ha felhívnád az OEP-et ( és ők 100%-os választ tudnak majd adni, és nem csak találgatnak, mint ahogy a legtöbben pl. itt.

2011. febr. 3. 12:23
 2/11 anonim ***** válasza:
69%
hivatalosan augusztus szeptember de ez nem számít ha már dolgozik visszamenőleg nem kell kifizetni.
2011. febr. 3. 12:23
 3/11 anonim ***** válasza:
88%
Ha júliusban érettségizett, akkor október 31-ig volt érvényes a diákigazolványi. Onnantól számítva 45 nap még biztosított volt. A 46. napon kellett volna, azaz december 15-én kellett volna bemenni az apehba és kitölteni az igénylőlapot. Ott kapott volna csekket, és azonnal be tudta volna fizetni a decemberi biztosítás. Ami 5100 ft.
2011. febr. 3. 12:24
 4/11 anonim ***** válasza:
75%
Ha dolgozik már akkor fölösleges utólag befizetni. Mert ha van munkája, ami legális, akkor van biztosítása is. Tehát tárgytalán már a kérdésed.
2011. febr. 3. 12:27
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Így van, ahogy a 12:24-es írja. Én érettségi után külföldre mentem au pairnek, ami ugye nem bejelentett munkaviszony, így nekem is fizetnem kellett abban az évben a TB-met.

Október 31 + 45 nap után kell elkezdeni fizetni, tehát december 16-tól. Jelentkezzetek be mihamarabb az APEH-nál.

2011. febr. 3. 12:27
 6/11 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a gyorsaságotokat! Ezek szerint december 15-február eleji intervallumot kell majd befizetnünk? - Gondolom az APEH majd küld csekket... Ez jó hír! Rendesek vagytok!!!! Kösziii
2011. febr. 3. 12:31
 7/11 anonim ***** válasza:
92%

Menjetek be mielőbb az Apehbe, és kérdezzetek rá, mert ott ki tudják számítani napra pontosan. ( én is ilyen cipőben jártam) Sajnos a tört hónapok után is kell fizetni. Értelemszerűen tavalyi 4950-et 30 al osztják és szorozzák megfelelő napok számával. Jobb ezt minél előbb elintézni, mert ha nem fizetitek ki akkor késedelmi kamattal növelve fogják postázni jövőre...

azt ne kérdezd, hogy akinek nincs pénze miből fizesse, mert ez bennem is felmerült... sajnos ilyen országban élünk: a politikusoknak 2 millás havi fizetés ...mi meg fizessünk 5 e Ft-ot havonta.... míg azt hangoztatják, hogy az eü ellátás ingyenes, és miközben az orvos tartja a markát a hálapénzért.... SZÁNALMAS

A másik szánalmas dolog az hogy egy fiatalt ugyan hogy támogat a TB? A fog.gátlót sem támogatja (Angliában ingyenesen kapják a fiatalok), a szülésnél fizetni kell, a nődokik színvonala is szánalmas ( az ember inkább magándokihoz megy), a fogorvossal dettó ez a helyzet,és még sorolhatnám

:(((( sajnos ilyen világban élünk...

2011. febr. 3. 12:32
 8/11 anonim ***** válasza:
73%

Nem fog magától csekket küldeni az APEH, mert ők nem tudják, hogy a lányod nem ment pl. egyetemre, ahol ugye tovább jár a TB.

Be kell menni, és bejelenteni ezt az időszakot, ők pontosan kiszámolják, hogy mennyi az annyi, és csekket is adnak.

2011. febr. 3. 12:34
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Az első nap december 16, amikortól magának kell(ene) fizetnie a Tb-t.(dec 15-én telik le a45 napos türelmi idő, másnaptól kell fizetnie) Én is tavaly végeztem, jelenleg munkát keresek, munkanélkülin regisztrált vagyok, de semmit nem fizetnem egy pályakezdőnek, ez volt az első, amit közöltek. Persze a Tb alóli mentesség sem jár, a szüleim szerencsére tudják fizetni a Tb-met, bár a decemberi cekk óta még nem jött új, de úgyis 12-ig kell befizetni, úgyhogy még nyugodt vagyok.

Ha a lányod dolgozik, akkor nincs gond, mert a munkahelye(amennyiben be van jelentve) fizeti neki.

2011. febr. 3. 12:35
 10/11 A kérdező kommentje:

Utolsónak: Oké, már fizeti ezután, de gondolom, a köztes időt meg kell fizetni.

Utolsó előttinek: Hát igen, ilyen világban élünk, ráadásul ő is regisztrál munkanélküli volt (még ha egy fillérre sem volt jogosult, akkor is), gondoltuk, előny... De egy árva kukkal nem mondták, hogy a tb-re ügyeljünk. Durva. :(

Remélem, nem adta fel a tanulmányait, mert 5 osztályos gimit végzett, jelenleg egy cipőüzletben kapott állást, ez is valami.

Köszönet mindenkinek! Örömömben mindenkinek nyomtam egy zöld mancsot, mert azért nem mindegy, hogy 30 ezret kell kiperkálni, vagy max. 10-et. :) Én már hót' ideges voltam, mert most tudtuk meg. Én is dolgoztam pl. világéletemben, nem vagyok jártas ilyesmiben.

Oké, megyünk az APEH-ba. Számolják ki! :)

2011. febr. 3. 12:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!