Külföldön dolgoztam, de itthon nem jelentettem be, és a NAV levonta a TB tartozást. Ha tudom igazolni a külföldi munkaviszonyt visszamenőleg, van bármi mód arra, hogy visszaszerezzem a pénzem, vagy ezt el kell engednem?
"Külföldön" elég tág fogalom, mert nem mindegy, hogy külföldön hol, és milyen jogviszonyban.
1. Ha EU tagállamban dolgoztál, munkaviszonyban, ottani, külföldi bejelentéssel, akkor az a verzió van, amit a 3-as válaszoló írt.
2. Ha magyar cégen keresztül, kiküldetéses szerződéssel voltál EU tagállamban, akkor fennállt a magyarországi kötelezettséged, ezért jogosan vonták le.
3. Ha vállalkozói (külföldön kiváltott) szerződéssel dolgoztál külföldön, és ott átalányadozó voltál, az nem váltja ki a magyar TB fizetési kötelezettséged.
4. Ha nem EU tagállam az a külföld, pl USA akkor mindkét országban fizetned kell a TB-t, ott is, Magyarországon is, jogviszonyformától függetlenül.
Köszönöm a válaszokat!
Norvégiában dolgoztam egyébként, nem magyar cégen keresztül. Tudjátok esetleg, hogy pontosan milyen papírokra van szüksége a NAV-nak?
NEAK írja elő a járulékokat, a NAV csak nyilvántartja azokat, valamint behajtja az adóson.
A NEAK felé kell igazolnod a külföldi biztosításodat.
Ezt olvasd végig ->
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!