Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Ha a biztosító nem fizeti a...

Ha a biztosító nem fizeti a felújítást, jogi úton kérhetem a károkozót a kártalanításra?

Figyelt kérdés

Tűzoltás miatt tönkrement a lakásom. A biztosító csak azt fizeti, ami sérült. Tehát például a laminált padló széleit, az ázott gipszkarton darabokat. De így nem lehet felújítani. Muszáj az egész laminált padlót újrarakni, a gipszkarton falakból nem lehet darabokat kivagdosni és cserélni. Egy teljesen új lakás volt, ami most szétázott és az eredeti állapotába szeretném visszaállítani.

Ha a biztosítóval nem sikerül megegyezni, jogi úton kérhetem a felújítás költségeit a tűz okozójától?

2024. jún. 18. 15:44
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
48%
Igen, ha valóban szándékos tűzokozásról van szó.
2024. jún. 18. 17:17
 2/18 A kérdező kommentje:
Nem volt szándékos, ezt nem írtam sehol. Gondatlanság miatt gyulladt ki a lakás.
2024. jún. 18. 18:06
 3/18 anonim ***** válasza:
0%
Nem, hiszen erre van a biztositas.A biztosító nem ázott gipszdarabokat fog kifizetni, meg laminált padló szélét, hanem azt, amit a karszakerto felbecsül és jovahagy. Nyilván nem fog 200m2 laminált padlót fizetni, ha egy m2 a kár és nem fog 43db gipszkarton lapot téríteni, ha két lapban keletkezett a kár.
2024. jún. 18. 18:13
 4/18 A kérdező kommentje:
A Kárszakértő mondta, hogy ezeket fizeti. De ez nem az, amit cserélni kell. Láminalt padlóból nem lehet darabokat cserélni. Így kerül nekem milliókba sajnos saját költségen, mikor nem én hibáztam.
2024. jún. 18. 18:31
 5/18 anonim ***** válasza:
0%
Ok, ha a kárszakértő azt mondja, ennyi a kár, akkor ennyi. Hogyne lehetne már darabokat cserélni a padlóról???? Amúgy ha nem értesz vele egyet, kérsz egy felülvizsgálatot
2024. jún. 18. 18:42
 6/18 A kérdező kommentje:

A szakember mondta. Ahogy azt is, hogy a gipszkarton falborítás felújítása sem úgy zajlik, hogy kivagdosnak belőle részeket. És a festés során sem foltokat festenek le a falon, mert az szarul fog kinézni.

A fürdőszobában a csempe nem sérült, de mögötte a fal igen. A csempét pedig nem lehet úgy leszedni, hogy ép maradjon és vissza lehessen tenni.

2024. jún. 18. 19:38
 7/18 A kérdező kommentje:

Jó lenne, ha a kérdésre is válaszolnátok költözködés helyett.

Gondolom ti is elgondolkoznátok az alternatívákon, ha valaki részegen felgyújtaná a szomszédos lakást nektek milliós kárt okozva és egy újszülöttel kereshetnének új otthont.

2024. jún. 18. 19:44
 8/18 anonim ***** válasza:
20%
Akkor megegyszer: a kárszakértő az, aki megbecsüli a kárt. Ha ő ugy látja, adott dolgot adott módon lehet helyrehozni, x összegért, akkor nem 10x lesz belőle. Ha nem ertesz egyet vele, akkor kersz uj szakértőt. A tűz okozóját nem tudod beperelni.
2024. jún. 18. 20:12
 9/18 anonim ***** válasza:
Ez kb. olyan, mintha lezuznad valakinek az oreg autojat, a tulaj meg kovetelne toled penzt, mert a biztositotol kapott osszeg nem eleg a teljes felujitasra!
2024. jún. 20. 11:53
 10/18 anonim ***** válasza:
0%

A szerződési feltételek szerint az 1 mégyzetméternél nagyobb felületű/Fal,Padló stb/ károknál a biztosítónak az adott helyiség egészéért kell helytállnia.

Nálunk a szomszéd áztatott el teljesen és a teljes felújítás költségét fizette a biztosító,mert minden helyiségben 1négyzetméternél nagyobb felületek károsodtak.A károkozót a meg nem fizetett összeg különbözetére perelheted polgári peres eljárásban.Mindent számlával,szakértői véleménnyel igazolva.De először próbálj a biztosítóvel egyezkedni,mert a polgári per elhúzódhat sokáig.

2024. jún. 20. 13:26
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!