Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » 20 évem van nyugdíjig, a...

20 évem van nyugdíjig, a magánynyugdíjpénztár segíthet rajtam?

Figyelt kérdés

sokféle betegséggel küzdve későn kerültem ki a munkaerőpiacra.

20 évem van nyugdíjig, ha magánnyugdíjpénztárat nyitok, lehet esélyem vmi nyugdíjra?

2022. okt. 9. 16:34
 1/6 anonim ***** válasza:
30%
Nem.
2022. okt. 9. 16:51
 2/6 anonim ***** válasza:
Jó nagy összeget kellene félretenned havonta, hogy abból érdemi ősszeg legyen 20 év múlva.
2022. okt. 9. 19:47
 3/6 krwkco ***** válasza:

Ha 20 éved van hátra és kb. 20 nyugdíjas évre számíthatsz, akkor kb. ugyanannyi lesz a nyugdíjkiegészítésed, mint amennyit most be tudsz havonta fizetni. Ha a megtakarított pénzed legalább az inflációnak megfelelő hozamot ad.

Mik a lehetőségek:

Magánnyugdíjpénztár:

Tudtommal most semmi adókedvezmény nem jár ezzel. Befizeted a pénzed, ők befektetik. Feltehetően nem jobban, mint egy befektetési alap. Lakossági állampapírokat nem vehetnek.

Önkéntes nyugdíjpénztár:

Kb ugyanaz.

De 20%, legfeljebb évi 100ezer forint SZJA visszatérítést kérhetsz. Kb. 5 % a díj, marad 15%. De ezt csak egyszer kapod meg. Ha 10 évig van bent a pénzed átlagban, akkor ez csak évi 1,5% hozamtöbblet. Más megfogalmazásban: ha befizetsz havonta kb. 40 ezret, akkor ehhez hozzájön havi 7 ezer adókedvezményként.

Szintén nem vehet lakosságit. A pénztár vagy részvényekkel hazardírozik vagy intézményi államkötvényeket vesz. A hozam adómentes.

NYESZ-R:

Szintén van SZJA visszatérítés. Minden hozam adómentes. Alacsony számlavezetési díj. Magadnak kell a befektetéseket intézni. Csak forint ügyletek köthetők. Magyar részvények, befektetési jegyek, csak néhány lakossági államkötvény és néhány forintban megvehető külföldi részvény a BÉTa-n.

Államkincstári számla:

Ingyen számlavezetés. Nincs SZJA visszatérítés, mert nincs NYESZ. Adómentes államkötvények széles választékban. Inflációkövetők is (késleltetéssel). Forint és euro.

Magyar értékpapírkezelő:

A TBSZ-en a hozam adómentes. Nincs SZJA visszatérítés. Széles részvény és euros ETF választék. HUF, EUR, USD, CHF. Viszonylag magas díjak.

Külföldi értékpapírkezelő:

Mindenféle deviza és olcsó devizaváltás. Részvények, ETF-ek, tőzsdére bevezetett kötvények, CFD-k, opciók, stb. A hozam adóköteles. (Nincs TBSZ.) A díjak alacsonyak.

Továbbá:

Lakóingatlan, garázs, telek, arany, festmény, stb.

Nagyjából ez a választék. Mielőtt belekezdesz valamibe, nézz utána alaposan. Szerintem legegyszerűbb az államkincstárnál az inflációkövető állampapír vagy magyar szolgáltatónál a NYESZ-R számla.

2022. okt. 9. 22:12
 4/6 anonim ***** válasza:

NYESZ-R-re is van adókedvezmény. 20%, évi max 100000.

Illetve létezik nyugdíjbiztosítás is ahol szintén 20% az adókedvezmény de max 130000.

Az önkéntes nyugdíjpénztárnál meg 20% és max 150000.

2022. okt. 10. 01:50
 5/6 A kérdező kommentje:

akkor öngyi leszek.

nekem nem lehet gyerekem, és betegség miatt nem tudtam előbb aktív lenni a munkaerőpiacon, most is csak betegen.

2022. okt. 22. 11:40
 6/6 krwkco ***** válasza:

Ezt most mire fel?

Kérdeztél valamit, választ kaptál. Vannak megtakarítási formák.

És ha semmit sem teszel félre, valamennyi állami nyugdíjad akkor is lesz.

2022. okt. 22. 16:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!