A magánynyugdíjpénztárba alkalmi munkával is kötelező belépnem? Hogy megy ez?
Pályakezdő vagyok és a múlt héten felhívott egy hölgy, hogy lépjek be a magánynyugdíjpénztárba. Mondtam, hogy alkalmi munkám van csak, nem bejelentett, szerződéses munkám. Kiküldte a regisztrációs csomagot és van egy olyan rész, amit a munkaadó tölt ki. Elmentem a munkaügyibe és azt mondták ott, hogy alkalmi munkával nem kötelező belépnem, és mivel nincs meg a 200 munkanapom, így munkanélküli segélyt sem kapok és azt a részt a munkaügyiben sem tölthetik ki.
Hogy is megy ez pontosan? Akkor most be kell lépnem vagy sem?
Mi megkérdeztük az APEHot és azt mondták, hogy ha csak alkalmi foglalkoztatásban dolgozik valaki, akkor nem kell belépnie a magánnyugdíjpénztárba.
A magánnyugdíjpénztárak viszont azt mondják, hogy bármilyen munka esetén be kell lépni. Persze hozzájuk.
Nem kell belépned:
50. Egy pályakezdő, aki az iskola befejezését követően csak alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozott, köteles-e magánnyugdíj-pénztári tagsági jogviszonyt létesíteni?
2010.02.09.
Tagságra kötelezett pályakezdő az a személy, aki Magyarországon első ízben létesít nyugdíjbiztosítási jogviszonyt, és ebben az időpontban még nem töltötte be a 35. életévét.
Nyugdíjbiztosítási jogviszonya Tbj. 5. §-ában és 26. § (1) bekezdésében meghatározott, nyugdíjjárulék fizetési kötelezettséggel járó jogviszony, valamint a Tbj. 34. § (1) bekezdése szerinti, nyugdíj-biztosítási jogosultság érdekében megkötött megállapodással létrejött jogviszony. Mivel alkalmi munkavállaló esetében egyik jogviszonyról sem beszélhetünk, ezért -ha sehol máshol semmilyen jogviszonnyal nem rendelkezik- nem kötelezett magánnyugdíj-pénztári tagság létesítésére.
Figyelem! 2010. április 1-jétől megszűnik az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!