Mi történik ha nem fizetem a tb-t?
ha netán kórházba kerülsz, és mivel nincs biztosításod, megkapod a teljes számlát az ellátásodról.
nav-nál kell kérni.
Ha lassan 3 hónapja nincs munkád, akkor nem értem, hogy még miért nem kaptál értesítést a NAV-tól, hogy X. Y. naptól járulék-fizetési kötelezettséged áll fenn.
Talán álláskeresési járadékban részesülsz? Mert akkor érthető, hogy még nem kell fizetned járulékot.
2020. július 01-je óta nem kell indítványozni sehol, hogy járulékot fizess. Ezt a NEAK figyeli, és amint eljön az idő, előírja a járulékot, amiről értesíti a NAV-ot, aki ezt a fizetnivalót az adófolyószámládra felkönyveli, majd a NAV értesít tovább Téged, hogy mi a helyzet éppen Veled.
Ha még nem kaptál a NAV-tól erre vonatkozóan értesítést, akkor valószínűleg nem is kell fizetned még járulékot. Tehát valamid lehet, ami miatt még nem kell. Vagy ellátást kapsz, vagy a státuszod olyan (hajléktalan, stb.), ami ezt nem indokolja. Csak példákat soroltam fel, akinek nem inge, nem veszi magára. :)
Szóval mi a helyzet valójában Veled? Kapsz valamilyen ellátást?
Kerdező, hová lettél?
Menj be a navhoz es kérj csekket.
Utólag 5 evig behajtjak a tartozast, kesedelmi kamatokkal.
"És kamatos kamattal megy ...."
Ez butaság.
A jegybanki alapkamat duplája a késedelmi pótlék (ez nem kamat, hanem pótlék). Kamatot hitelre/kölcsönre kell fizetni.
Nincs adóval kapcsolatban kamatos kamat...
"6-os, akkor utólagos tb-hátralék visszafizetésnél mire lehet számítani?"
Mire gondolsz konkrétan? Melyik része érdekel?
Ha a késedelmi pótlék részére, akkor azt mondom, hogy azt az adófolyószámlára történő felkönyvelés napjától fogják felszámítani.
Tehát ha Neked 2022. szeptember 22-én könyvelnek fel 380 ezer forint elmaradt járulékot visszamenőleg, akkor 2022. szeptember 22-től indul a késedelmi pótlék felszámítása rá. A késedelmi pótlékot a következő év november 15-e körül írják elő. Tehát a 2022. évben elkésve befizetett, vagy be sem fizetett összegek után felszámolt késedelmi pótlékot 2023. november 15-én. Ha ez az összeg nem éri el az 5 ezer forintot, akkor elő sem írják.
A késedelmi pótlék mértéke éves mérték. Tehát azt az év naptári napjaival osztani kell, ha napra lebontva kell meghatározni a pótlék összegét.
Ha például a jegybanki alapkamat mértéke egész évben azonos, mondjuk 12 %, annak a duplája 24 %. Ha egy 200 ezer forintos tartozást egész évben nem fizettél meg, akkor 200 ezer x 24 % a késedelmi pótlék utána -> 48 ezer.
Ha év közben megfizetted, mondjuk március 23-án, akkor január (31 nap), február (28 nap), március (23 nap) után kell megfizetned a késedelmi pótlékot. Tehát összesen 82 nap után. 24 % : 365 nap = 0,066 % egy napra a pótlék mértéke. 200 ezer x 0,066 % x 82 nap = 10.824 forint 82 napnyi késés esetén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!