Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Édesanyám hitelt vett fel,...

Édesanyám hitelt vett fel, kötött rá biztosítást halála esetére. Elhunyt, lehetséges, hogy a biztosító mégis beakarja hajtani az összeget az örökösökön? Részletek lent!

Figyelt kérdés

Édesanyám 2019 júniusában vett fel 1,7 millió forint hitelt a Budapest Banknál. Havi 5000Ft-ot biztosítást fizetett, hogy ha meghal ne kelljen visszafizetni. 2020 december végén elhunyt gyomorrákban, közben covidot is elkapta. A biztosítónak elküldtünk minden dokumentumot a halálesetről (BNP Paribas CARDIF) küldtek egy levelet, hogy csatoljuk a hagyatéki végzés másolatát és az örökös bankszámlaszámát. Lehetséges, hogy behajtják az összeget?

A szerződésben ez áll: A nyilatkozat megtételének időpontjában már ismert betegséggel kapcsolatban a biztosító az első 2 évben kizárást alkalmaz."

2020 októberében találták meg a daganatokat édesanyám gyomrában, akkor diagnosztizálták a rákot, a szerződés 2019 júniusában köttetett.

Miért kell nekik másolat a hagyatéki végzésről? Milyen alapon hajthatják be a pénzt rajtam és a testvéremen?

2021. jan. 31. 12:31
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
93%
Ha bankszámlaszámot kértek, akkor nem behajtani akarnak pénzt, hanem utalni. Ha bármilyen okból be akarnák hajtani az összeget, akkor arról értesíteni fognak. Az, hogy számlaszámot kértek, semmi köze behajtáshoz.
2021. jan. 31. 14:51
 22/28 anonim ***** válasza:
81%
Egy biztosító amúgy is mit akarna behajtani halálesetnél? Legfeljebb a bank akarhatná behajtani a ki nem fizetett hiteltartozást. De ha a biztosító kifizeti ezt a tartozást, akkor már a bank sem hajthat be semmit.
2021. jan. 31. 17:05
 23/28 A kérdező kommentje:

22

Nem a biztosító hajtja be, max nem vállalja, hogy kifizeti a hátralévő részt a hitelből. Rosszul fogalmaztam, szerencsére a többiek értették miről beszélek...

2021. jan. 31. 18:12
 24/28 anonim ***** válasza:
74%
Én azt nem értem, hogy miből következtetsz erre? Azért, mert elkérték a számlaszámot vagy miből? Vagy az teljesen irreleváns, csak úgy megemlítetted?
2021. jan. 31. 18:15
 25/28 A kérdező kommentje:

24

Nem értettem miért van szükségük a hagyatéki végzésre. Azt hittem arra kíváncsiak milyen vagyon maradt édesanyám után.

Nem értek hozzá, még nem voltam ilyen helyzetben szerencsére. De a fenti válaszok után már megértettem a szitut.

2021. jan. 31. 18:23
 26/28 anonim ***** válasza:
92%

Nem a biztosítónak tartoztok. Az nem fog behajtani semmit. A bank igen.

A biztosító a biztosítási összegből kifizeti a bankot, a fennmaradó összeget (ha maradt) pedig átutalja az örökösnek. Ezért kér bankszámla számot.

2021. febr. 1. 07:22
 27/28 anonim ***** válasza:
83%

Nyugodtan kommunikálj velük, hidd el ők is csak emberek. Egy telefon és elmondják miért van erre szükség.

A hagyatékit azért szokták kérni, mert ha pl. az örökösök egyöntetűen lemondanak a hagyatékról, akkor a biztosítási összeg megállapítása és kiutalása erősen megkérdőjelezhető.

A végzés tartalmazza a tartozás mértékét és azt, hogy ki örökölte. Ismerni kellene a szerződés részleteit is, pl. hogy mekkora összeget fizet. Lehet fennmaradó rész, ahogy már valaki említette, amit kiutalhatnak az örökös számlájára.

Az is helytálló, hogy fennmaradó tartozást (1-2 havidíjat) be kell fizetni, de ezt egy számlaszám alapján nem tudják behajtani, erről értesítenek.

Azt is tudni kellene, hogy a biztosító rögtön a banknak fog fizetni, vagy hajlandó kiutalni az örökös folyószámlájára további felhasználásra. Ez is lehet oka a számlaszám igénynek.

Szóval nagyon sok az apró hiányzó részlet, de nem lesz gond! :)

Még átmeneti időszakot is eltudok képzelni, amikor a hagyatéki miatt a bank már veletek fizettetne, amíg a biztosító húzza az ügyet. Ettől sem kell megijedni. Mihamarabb át kell verni a biztosítón az ügyet és a bankkal is kommunikálni közben. Ha minden szerződéses feltételnek megfeleltek, akkor fizetni fog a biztosító.

2021. febr. 1. 10:45
 28/28 anonim ***** válasza:

Hagyatéki végzésre azért van szükség,mert ha nem volt megjelölve kedvezményezett a biztosításon,és több örökös van akkor az összes örökösnek arányaiban fogják kifizetni a szolgáltatás összegét.Illetve ha hitelfedezeti volt akkor a hitel összegét is kifizetik.

Ez minden esetben így van,és mivel kérték a hagyatékit,így már biztos is hogy ezen a biztosításon nem volt megjelölve kedvezményezett,mert ha meg lett volna,automatikusan a kedvezményezettnek fizetnek,tőle meg csak egy utalási rendelkezést kértek volna.Igy viszont az összes örököstől fogják majd kérni,miután eküldöd a hagyatéki végzést.Ami jogerős.

Ennyi a lényeg.

Öszinte részvétem

2021. febr. 24. 13:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!