Édesanyám hitelt vett fel, kötött rá biztosítást halála esetére. Elhunyt, lehetséges, hogy a biztosító mégis beakarja hajtani az összeget az örökösökön? Részletek lent!
Édesanyám 2019 júniusában vett fel 1,7 millió forint hitelt a Budapest Banknál. Havi 5000Ft-ot biztosítást fizetett, hogy ha meghal ne kelljen visszafizetni. 2020 december végén elhunyt gyomorrákban, közben covidot is elkapta. A biztosítónak elküldtünk minden dokumentumot a halálesetről (BNP Paribas CARDIF) küldtek egy levelet, hogy csatoljuk a hagyatéki végzés másolatát és az örökös bankszámlaszámát. Lehetséges, hogy behajtják az összeget?
A szerződésben ez áll: A nyilatkozat megtételének időpontjában már ismert betegséggel kapcsolatban a biztosító az első 2 évben kizárást alkalmaz."
2020 októberében találták meg a daganatokat édesanyám gyomrában, akkor diagnosztizálták a rákot, a szerződés 2019 júniusában köttetett.
Miért kell nekik másolat a hagyatéki végzésről? Milyen alapon hajthatják be a pénzt rajtam és a testvéremen?
22
Nem a biztosító hajtja be, max nem vállalja, hogy kifizeti a hátralévő részt a hitelből. Rosszul fogalmaztam, szerencsére a többiek értették miről beszélek...
24
Nem értettem miért van szükségük a hagyatéki végzésre. Azt hittem arra kíváncsiak milyen vagyon maradt édesanyám után.
Nem értek hozzá, még nem voltam ilyen helyzetben szerencsére. De a fenti válaszok után már megértettem a szitut.
Nem a biztosítónak tartoztok. Az nem fog behajtani semmit. A bank igen.
A biztosító a biztosítási összegből kifizeti a bankot, a fennmaradó összeget (ha maradt) pedig átutalja az örökösnek. Ezért kér bankszámla számot.
Nyugodtan kommunikálj velük, hidd el ők is csak emberek. Egy telefon és elmondják miért van erre szükség.
A hagyatékit azért szokták kérni, mert ha pl. az örökösök egyöntetűen lemondanak a hagyatékról, akkor a biztosítási összeg megállapítása és kiutalása erősen megkérdőjelezhető.
A végzés tartalmazza a tartozás mértékét és azt, hogy ki örökölte. Ismerni kellene a szerződés részleteit is, pl. hogy mekkora összeget fizet. Lehet fennmaradó rész, ahogy már valaki említette, amit kiutalhatnak az örökös számlájára.
Az is helytálló, hogy fennmaradó tartozást (1-2 havidíjat) be kell fizetni, de ezt egy számlaszám alapján nem tudják behajtani, erről értesítenek.
Azt is tudni kellene, hogy a biztosító rögtön a banknak fog fizetni, vagy hajlandó kiutalni az örökös folyószámlájára további felhasználásra. Ez is lehet oka a számlaszám igénynek.
Szóval nagyon sok az apró hiányzó részlet, de nem lesz gond! :)
Még átmeneti időszakot is eltudok képzelni, amikor a hagyatéki miatt a bank már veletek fizettetne, amíg a biztosító húzza az ügyet. Ettől sem kell megijedni. Mihamarabb át kell verni a biztosítón az ügyet és a bankkal is kommunikálni közben. Ha minden szerződéses feltételnek megfeleltek, akkor fizetni fog a biztosító.
Hagyatéki végzésre azért van szükség,mert ha nem volt megjelölve kedvezményezett a biztosításon,és több örökös van akkor az összes örökösnek arányaiban fogják kifizetni a szolgáltatás összegét.Illetve ha hitelfedezeti volt akkor a hitel összegét is kifizetik.
Ez minden esetben így van,és mivel kérték a hagyatékit,így már biztos is hogy ezen a biztosításon nem volt megjelölve kedvezményezett,mert ha meg lett volna,automatikusan a kedvezményezettnek fizetnek,tőle meg csak egy utalási rendelkezést kértek volna.Igy viszont az összes örököstől fogják majd kérni,miután eküldöd a hagyatéki végzést.Ami jogerős.
Ennyi a lényeg.
Öszinte részvétem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!