Édesanyám hitelt vett fel, kötött rá biztosítást halála esetére. Elhunyt, lehetséges, hogy a biztosító mégis beakarja hajtani az összeget az örökösökön? Részletek lent!
Édesanyám 2019 júniusában vett fel 1,7 millió forint hitelt a Budapest Banknál. Havi 5000Ft-ot biztosítást fizetett, hogy ha meghal ne kelljen visszafizetni. 2020 december végén elhunyt gyomorrákban, közben covidot is elkapta. A biztosítónak elküldtünk minden dokumentumot a halálesetről (BNP Paribas CARDIF) küldtek egy levelet, hogy csatoljuk a hagyatéki végzés másolatát és az örökös bankszámlaszámát. Lehetséges, hogy behajtják az összeget?
A szerződésben ez áll: A nyilatkozat megtételének időpontjában már ismert betegséggel kapcsolatban a biztosító az első 2 évben kizárást alkalmaz."
2020 októberében találták meg a daganatokat édesanyám gyomrában, akkor diagnosztizálták a rákot, a szerződés 2019 júniusában köttetett.
Miért kell nekik másolat a hagyatéki végzésről? Milyen alapon hajthatják be a pénzt rajtam és a testvéremen?
Milyen összeget akarna a BIZTOSÍTÓ behajtani bárkin is?
Ha jól értem, akkor a biztosító nem utasította el a kifizetést, hanem további infót kért. Nem?
Kivéve ha a KOVID lett megjelölve elsődleges halálokként.
Azesetben támadhatatlan az örökös.
A gyomorrák nagyon gyors lefolyású betegség, gyakorlatilag kizárt, hogy azzal valaki 17 hónapig éljen.
2020 októberében diagnosztizálták nála, és még akkor is csak enyhe gyomorfájdalmai voltak. December végén már meg is halt.
Gondolom az orvosi papírokkal igazolható, hogy a szerződés megkötése után 15 hónappal diagnosztizálták nála a rákot.
Miért nem válaszolsz arra, hogy egyáltalán elutasított-e a biztosító?
Ilyenkor a biztosítási díjat a banknak fizetik ki a hitelfedezeti biztosítás esetén. Nem az örökösnek. Kivéve, ha van fennmaradó összeg.
Azért kell a hagyatéki végzés, mert abból pontosan kiderül, hogy mennyi tartozása volt még az adott hitelből a bank felé. Ez alapján tudják, hogy mennyit kell fizetni.
A biztosító nem lát rá a bankban lévő hitelre, nem látja hány forint van vissza belőle, nem lett-e előbb kifizetve, mint az eredeti futamidő....
Ezért kell nekik!
Részvétem édesanyád miatt.
Miért okoskodik olyan, aki nem tud szöveget értelmezni, és látványosan nem ért a biztosításokhoz sem? Nem azzal van a baj, hogy elmondja a véleményét, hanem, hogy kész tényként közli azt.
Amennyiben a szerződési feltételek így szólnak, úgy jogosultak vagytok az összegre. Megpróbálhatják elutasítani, de azt könnyű megtámadni. (Csak nem szabad hagyni magatokat, ha ilyen történne, bár, ha jól értem, itt nem is erről van szó.)
Érdemes egyeztetni a biztosítóval.
Attól függ, milyen biztosítás volt, lehet azért kérték a számlaszámát, mert neki is jár valamekkora összeg. Még az szokott előfordulni (bár erről szerintem szóltak volna, nem megijeszteni szeretnélek, csak találkoztam ilyennel is), hogy kimaradt egy biztosítási díj. Nem felelőtlenség, vagy hasonló miatt, hanem azért, mert zárolták a számláját (a hagyatéki végzésre várva). (Ezt a biztosítók máshogy szokták kezelni, de van, aki úgy van vele, hogy mivel az adott hónap x napjában még biztosítva volt, kérik az időarányos díját a biztosításnak, csak akkor nyújtják a szolgáltatást.) De erről tényleg szólni szoktak.
Azért lenne jó, ha konkrétan a biztosítóval vennéd fel a kapcsolatot, mert ők látják a szerződést, és azt, hogy az mit tartalmaz. Nyugodtan megkérdezheted tőlük, hogy miért kérik a számlaszámot. Ha lehet, érdemes inkább telefonálni nekik, mert levelezgetve (e-mailezgetve) ez egy örökké tartó folyamat is lehet, míg telefonon gyorsabb tud lenni. Elmagyarázzák, miért kérik tőled.
"Nem vennék mérget arra, hogy egy gyomorrákról a halált okozó időszak előtti 17 hónapban (mert valójában annyi) ne tudtak volna hivatalosan is."
Ehhez még annyit, a biztosító sem gondolhatja, hogy már a szerződés megkötésekor tudtuk, hogy rákos, majd vártunk 16 és fél hónapot a műtéttel, hogy már csak annyit állapítson meg a sebész, olyan áttétes semmit nem lehet vele kezdeni, 2 hét maradt hátra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!