Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Magánnyugdíjpénztári kavalkád...

Magánnyugdíjpénztári kavalkád Egyszerre kettő, mit tegyek?

Figyelt kérdés

Kiléptem egy munkáltatótól aki nem fizetett ki. Gondoltam akkor be se jelentett se semmi. De bejelenteni bejelentett, sőt a magánnyugdíjpénztárba is beregisztrált engem.

De én ezt nem tudtam, közbe másik munkáltató, másik nyugdíjpénztári belépés és nem tudom hogy mi lesz. Nem tudom hogy akkor a második nyugdíjpénztár mit fog ehhez szólni?

Mert a magyarorszag.hu- n fenntvan az ügyfélkapumon hogy x pénztári tag vagyok. De én meg az új munkáltatónál beléptem y pénztár tagjává..

Csak még nem tudom y válaszát. De én az y tagja akarok lenni mindenképp.

Mit tegyek??

2010. aug. 15. 22:54
 1/10 A kérdező kommentje:

Van valami módja annak hogy rendkívüli módon következmények nélkül kilépjek az x pénztárból??

Mert mindenképp az y pénztár tagja szeretnék lenni.

De mivelhogy pályakezdő vagyok minimális jogviszonnyal így x pénztárt simán elakarom felejteni az összes eddig befizetett járulékkal együtt.

De az a baj hogy a központi nyilvántartás szerint már az x tagja vagyok. Remélem ez y-nak nem tűnik fel és simán beléptet magához. :-) D

2010. aug. 15. 23:05
 2/10 anonim ***** válasza:
ha belépési nyilatkozatot nem írtál alá, akkor a volt munkáltatód okirat-hamisítást követett el, mivel beléptetni csak a aláírásoddal tudott volna....amúgy meg az első pénztárat megkéred, hogy léptessen át a másodikba ;)
2010. aug. 15. 23:10
 3/10 A kérdező kommentje:

De épp ez az, a hivatalos eljárás szerint nem működik csak úgy hogy "megkérem" őket. Elméletileg innen nincs visszaút, hivatalosan ki kell várni a 6 hónapot hogy váltani tudjak. Bár ha azt mondom hogy a befizetett összeg sem kell vissza.. akkor lehet egyszerűbb az ügymenet.

Amúgy én írtam alá - cégtől való kilépéskor! - a belépési nyilatkozatot, úgy voltam vele úgyse küldik vissza. Erre talán véletlen de tényleg visszaküldték.

2010. aug. 16. 04:14
 4/10 anonim ***** válasza:
A kötelező idő lejártáig ennél a pénztárnál maradsz. A lejárati idő vége felé felveszed a kapcsolatot azzal a pénztárral, ahova tartozni szeretnél, ők intézik az átlépst a te meghatalmazásod alapján. Az első pénztár átutalja a pénzed (persze von le belőle) az új pénztárhoz.
2010. aug. 16. 07:43
 5/10 anonim ***** válasza:
Az első kérdésem Te pályakezdő vagy? - mert ha nem akkor nem értem ezt az egészet. Pályakezdőt kötelező beléptetni magánnyugdíjpénztárba, de Te választod meg, ha nem pályakezdő vagy elvileg volt magánnyugdíjpénztárad, és amikor új munkahelyre mész be kell mutatni a belépési nyilatkozatot. Ez nem úgy működik ahány helyre mész annyi féle magánnyugdíjpénztárba léptetnek be. Van amit kötöttél és abból át lehet lépni másikba. 6 hó kell ahhoz, hogy váltani tudj. Erre nem a munkáltatód kell megkérni, ez a Te döntésed. Az elmondásod szerint a munkaügyis nincs a toppon, mert akkor kellően tájékoztattak volna.
2010. aug. 16. 08:01
 6/10 A kérdező kommentje:

Pályakezdő vagyok. Tudom hogy hivatalosan ki kell várni a 6 hónapot. De mivelhogy nem baj ha elveszik az ottani pénzem stb így valami "alternatív" módszerrel szeretnék váltani még most a 6 hónap előtt.

Van központi nyilvántartásuk vagy elméletileg annyihoz lépek be amennyihez akarok?

Mert az egy dolog hogy törvényesen egyszerre csak egybe lehet... De a másik pénztár lehet örül és kussol és nem veszi észre (szándékosan) hogy már tagja vagyok egy másik pénztárnak így simán beléptet magához.?

Ki az aki tuti tippet tud nekem ebben mondani? Ha felhívom a kormányvonalat stb ők tudnák a választ vagy csak a hivatalos maszlagot tudnák mondani? Vagy milyen nmesét találjak ki hogy áttudjak lépni egy másik pénztárba mint pályakezdő belépő következmények nélkül?

2010. aug. 16. 21:28
 7/10 A kérdező kommentje:

Y pénztár még nem reagált hogy elfogadta-e a belépésem vagy sem. De azt sem tudom hogy a munkáltatóm visszaküldte-e mert az is egy trükkös cég.

Max felhívom az y pénztárt hogy tag vagyok-e, ha nem akkor lépjünk be gyorsan telefonon hátha sikerül.. :-) D

2010. aug. 16. 21:31
 8/10 anonim ***** válasza:
Na vegyük szépen sorjába. Az első munkáltatód mint pályakezdőt beléptetett az kötelezően az OTP magánnyugdíjpénztárba, mivel nem választottál vagyis jobban mondva meg sem kérdeztek. Munkahelyet váltottál, de mivel úgy tudtad, hogy előzőleg nem voltál bejelentve itt is pályakezdőnek vettek ami már nem volt igaz. Azt gondolom van egy kis zavar is a fogalmakkal. Magánnyugdíjpénztári tagságod csak egy lehet, de van az önkéntesnyugdíjpénztár ami több is lehet, ami több szempontból is előnyös. Adójóváírást kapsz rá. A 11. évben felveheted a hozamot kamatadó mentesen és utána is még 3 évenként a 21. évben pedig a teljes összeget adómentesen egyösszegben vagy havi járadékként Te döntöd el. Az én javaslatom ebben a helyzetben, hogy szólj a mostani munkáltatódnak, hogy nem vagy pályakezdő, mivel volt már munkahelyed és van magánnyugdíjpénztárad is. Erről már meg kellett kapnod a záradékolást, vagyis a mnyp. visszaküldte neked a belépési nyilatkozatot. 6 hónap elteltével meg váltasz, arra a mnyp-re amit Te szeretnél, hidd el nagy veszteség nem ér, ha fél évig ennél a pénztárnál maradsz. Tájékoztatásul annyi, hogy a bruttó bejelentett fizetésed 8%-a megy a mnyp. számlára, 1,5% pedig a közös TB-be. Az önkéntesnek leírtam az előnyeit és Te döntöd el oda mennyit tudsz befizetni általában 2.000 forint a minimum, de ha azt szeretnéd, hogy nyugdíjas éveidben ne kelljen lemondanod semmiről érdemes többet rászánni.
2010. aug. 18. 00:08
 9/10 A kérdező kommentje:

Nem, az első munkahely beléptetett az ABAegon pénztárba.

A másodikba már szintén azt hazudtam hogy pályakezdő vagyok és szintén beléptem egy másik pénztárba, OTP-be léptem volna ha a munkáltató beléptet. De mivelhogy munkaszerződés nincs így valszeg be se léptetett (legalábbis a pénztárt megkérdeztem és azt mondták hogy nem érkezett meg hozzájuk a belépési nyilatkozatom..).

De ha majd megpróbál beléptetni akkor betud majd az OTP-be???

Mert az egy dolog hogy elméletileg MNYP-m csak egy darab lehet. De gyakorlatilag? :-)

Elméletileg munkaszerződés nélkül nem kezdünk munkát, elméletileg nincs olyan hogy nem fizetnek ki stb stb... Pedig ezek a gyakorlatban mind mind megtörténnek... :-(

Még az is megtörténthet hogy két MNYP-m lesz... :-) D

2010. aug. 20. 23:52
 10/10 anonim ***** válasza:
Gyakorlatilag is egy magánnyugdípénztárad lehet.
2010. aug. 28. 14:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!