Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Biztosítások » Ez mit jelent pontosan?...

Ez mit jelent pontosan? Valaki letudja nekem forditani “egyszeru foldi halando” nyelvre?

Figyelt kérdés

Marciusban felmondtam a munkahelyemen, majd ahogy sikerult elintezni a munkanelkulit, juliusig kaptam az allaskeresoit. Voltam bent a nav-nal,hogy szeretnem magam utan fizetni a tb-t , de azt mondtak ha esedekes lesz automatikusan kuldik,nem kell kulon “jelezni” (ez pont juliusban valtozott igy). Vartam a csekket nem jott, kerestem a NAV-ot TB ugyben,tovabb iranyitottak a NEAKhoz majd ok a megyei kormanyhivatalhoz,akiktol az alabbi levelet kaptam: (reszlet)

Tájékoztatom, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő bejelentett személyek jogviszonyadatait tartalmazó adatbázisban az alábbi nyitott biztosítási jogviszonyai vannak:

1. XY Kft bejelentése szerint 2018. 09. 07 naptól több foglalkoztató által létesített munkaviszony

2. XYZ Kft bejelentése szerint 2019. 08. 01. naptól munkaviszony.

A járulékfizetési kötelezettségét a nyitott biztosítási jogviszonyok miatt nem lehet nyilvántartásba venni.

Szíveskedjék jelezni a fenti munkáltatóknak, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál további bejelentési kötelezettségük van a biztosítási jogviszonyok helyes lezárása érdekében.

Tájékoztatom, hogy a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény 45. § (5) Ha az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett személy vitatja a fizetési kötelezettség jogalapját, mert az érintett időszakban

a) a 3. §, a 22. § (1) bekezdés a)-u) pontja alapján egészségügyi szolgáltatásra jogosult, vagy

b) a 6. § alapján biztosított

egyeztetést kezdeményezhet.

(6) Az (5) bekezdés a) pontja szerinti esetben az egészségbiztosítási szerv megteszi a 69. § (2) bekezdés szerinti intézkedést és a tényállás tisztázása érdekében a 69. § (4) bekezdése szerinti bizonyítást folytatja le. Az (5) bekezdés b) pontja szerinti esetben az egyeztetési eljárást az állami adó- és vámhatóság folytatja le. Az egyeztetés eredményéről az eljáró szerv a rá irányadó jogszabályok szerint döntést hoz.

A leírtak alapján az ügy rendezésében Hatóságomnak hatásköre nincs.

Az en ertelmezesembszerint , ezeknel a cegeknel nem lettem kijelentve? Vagyis ugyan ugy fizetnek mindent utanam?

2021. jan. 19. 18:44
 1/3 anonim ***** válasza:
Kizártnak tartom, hogy szívjóságból fizessék utánad a járulékot - úgy, hogy fizetést nem is számfejtenek - hiszen nem vagy állományban...
2021. jan. 19. 18:53
 2/3 A kérdező kommentje:
1/1 Aki ezt csinalja a cegnel,semmihez nem ert :) Azt semmtudjak pontosan kik dolgoznak ott... Elso korben ezert gondoltam erre, de csak van valami gebasz, a levelben kapott infok alapjan.. :/ Az ugyfelkapun is latom,hogy csak kezdo datum van.. zaro nincs
2021. jan. 19. 18:58
 3/3 anonim ***** válasza:
90%

Attól mert nincs kijelentve, nem biztos, hogy számfejtik is, fizetni meg pláne nem fizetnek utána. Két eshetőség van:

1) valóban nem lettél kijelentve, ezért nyitott jogviszonynak látják a rendszerben. Ezt úgy lehet megoldani, ha a cég beküldi a kijelentőt.

2) Ki lettél jelentve, de a NAV-NEAK remek rendszere holtágra futott...ebben az esetben vagy az 1-es pont lép életbe, vagy pedig felkeresi a cég a NAV-ot a kijelentő nyomtatvánnyal és az ebev nyugtájával, hogy miért nincs helyesen feldolgozva.

2021. jan. 19. 19:07

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!